Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sony tar systemkameran till telefonen med ILCE-QX1 & DSC-QX30/B

Postat:
21:02 - 2014-09-04
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
Sony uppdaterade under gårdagen sin produktportfölj med ett par nya kameror. Den första modellen har fått beteckningen ILCE-QX1 och erbjuder möjligheten att byta objektiv tillsammans med Android- och IOS-enheter. Den andra modellen heter DSC-QX30 och erbjuder ett fast objektiv med en rejält tilltagen optisk zoom på 30x.
Produktkategorin som vi inte riktigt vet vad vi skall kalla är fortfarande ny och introducerades i samband med fjolårets IFA-mässa där Sony visade upp QX100 and QX10. Gemensamt för dessa enheter är att de går att fästa på telefonen och att de är små till formatet eftersom de saknar en bildskärm. I stället får värdenheten fungera som sökare och kommunikationen sker trådlöst via WiFi-direct.

ILCE-QX1

QX1 är utrustad med ett objektivfäste som passar Sonys E-fattning och har en APSC-sensor på 20.1MP. Utbudet av E-objektiv motsvarar inte riktigt vad Canon och Nikon har att erbjuda men en slagning på Prisjakt visar 71 kompatibla objektiv.

Autofokusen är endast kontrastavkännande och består av 25 punkter. Den skiljer sig därför från Sonys nyare APS-C-modeller – A6000 och A5000 – eftersom dessa är utrustade med en hybridfokus som erbjuder både fas- och kontrastdetektering. Ljuskänsligheten sträcker sig från ISO 100 till hela ISO 16 000. Utöver batteri och blixt är enheten utrustad med en microSD-läsare. Videoinspelning är möjligt i 1080p med upp till 30 bilder per sekund.

I Sverige är cirkapriset för ILCE-QX1 2 899 kr utan objektiv och 4 399 kr tillsammans med ett 16-50mm-objektiv enligt Sonys hemsida.

e_mont_spec

[Sony ILCE-QX1]

DSC-QX30/B

QX30 är inte riktigt lika avancerad som sin storebror och erbjuder i stället en mindre CMOS-sensor i samma format som i Sonys senare Z-telefoner (1/2.3″).  Eftersom sensorn är relativt liten har Sony fått plats med ett utfällbart objektiv (24-720 mm f/3.5 – 6.3) som erbjuder hela 30x optisk zoom.

Enligt specifikationsbladet sträcker sig ljuskänsligheten från ISO80-ISO12800 vilket är relativt bra för en så pass liten sensor. Kameran ta upp till 200 bilder på en laddning och saknar till skillnad från storebror någon blixt.  Det går också fint att spela in video i 1080p med upp till 60 bilder per sekund.

DSC-QX30 går att förboka via Sonys hemsida och kostar i skrivande stund 2 899 kr. Leveransdatum framgår ej.

specs

[Sony DSC-QX30]

Har någon av er läsare erfarenhet av Sonys kameror och hur upplever ni i sådana fall att de fungerar?

Mest kommenterat

 1. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 2. Qualcomm stäms i Storbritannien, anses ha drivit upp smartphonepriserna
 3. OnePlus kan lansera fyra produkter samtidigt i mars
 4. Disney+ utökas med Star [Notis]
 5. OnePlus uppdaterar Nord till Android 11
 6. Vissa Hangouts-användare har fått tillgång till Google Chat

Mest läst

 1. Google presenterar sex Androidnyheter, tillgängliga för alla
 2. Spotify HiFi erbjuder ljud i losslesskvalitet
 3. Spotify testar ny biblioteks-vy i Androidappen
 4. EU kan tvinga tillverkare att uppdatera telefoner längre
 5. Samsung börjar erbjuda fyra års säkerhetsuppdateringar
 6. Disney+ utökas med Star

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du skal till din primära mobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om