Sony uppdaterar SmartWatch 3 till Android 5.1 – vi tittar närmare på nyheterna

Postat:
16:10 - 2015-05-27
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
14

Sony har påbörjat utrullningen av Android Lollipop 5.1 för SmartWatch 3 via FOTA (firmware-over-the-air). I vanlig ordning sker utrullningen gradvis och det kan därför dröja innan den finns tillgänglig för samtliga exemplar. Ett alternativ är att installera uppdateringen via Sony PC Companion. I skrivande stund verkar det dock som att uppdateringen ännu inte finns tillgänglig genom uppdateringsverktyget.

Uppdateringen innehåller stöd för Wi-Fi, handledsgester och gör det möjligt att rita och skicka emojis. Gränssnittet har också förbättrats med tydligare snabbinställningar och en launcher för att enklare kunna starta appar. Vi har sedan tidigare gått igenom samtliga större nyheter i Android Wear 5.1 här med undantag för WiFi-stödet, då klockan vi använde – LG G Watch R – ännu inte fått det aktiverat. Därför tittar vi närmare på WiFi-funktionen nedan.

smartwatch3_lollipop_5_1_notifications_versions

Efter att uppdateringen är installerad ser vi att klockan kör Android 5.1.1 med Android Wear-version 1.1.1.1929530.

sony_smartwatch_3_lollipop_wifi_5_1

Sony har inkluderat Wi-Fi-stöd i uppdateringen. Det innebär att klockan kan synkronisera mot telefonen under förutsättning att bägge enheter är uppkopplade mot nätet, utan att Bluetooth behöver vara aktiverat.

smartwatch3_lollipop_5_1_find_phone_over_wifi

 

I exemplet ovan har vi anslutit till vårt lokala nätverk och stängt av Bluetooth på vår parkopplade telefon. Vi testar därefter applikationen ”Find my phone” och kan konstatera att telefonen mycket riktigt ringer trots att Bluetooth är avaktiverat. Funktionen verkar fungera som tänkt.

android_wear_cloud_sync

En förutsättningen för att WiFi-synkroniseringen skall fungera är att funktionen ”Molnsynkronisering” är aktiverad i Android Wear-applikationen.

smartwatch3_lollipop_5_1_draw_emoji

 

Kontaktlistan går likaså utmärkt att komma åt med endast WiFi aktiverat och vi kan både skicka meddelanden och emojis.

För våghalsar som inte vill vänta på FOTA-uppdateringen går det att flasha in den manuellt. Mer information kring detta finns i Swedroids forum och proceduren sker i vanlig ordning på egen risk.

Till er som installerat uppdateringen: Hur fungerar den? Vad anser ni om nyheterna?