Stöd för att blockera enskilda systemtillåtelser upptäckt i Android 4.3

Postat:
11:43 - 2013-07-26
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
54

Upptäckter i Android 4.3 indikerar att plattformen i framtiden kommer ge användare kontroll över appars enskilda systemtillåtelser. Stödet kommer låta oss neka en app access till exempelvis Internet, telefonboken, samtalshistoriken, ens plats, kameran och möjligheten att lämna aviseringar. Fynden visar att det eventuellt även kommer gå att neka individuella systemtillåtelser redan när en app installeras.

Original-Android har hittills inte låtit oss blockera en app från att nå individuella delar av systemet. Istället behöver användare tillåta allt appen kräver när den installeras, eller inte installera den alls. Systemtillåtelsefunktionen fungerar faktiskt till viss del i Android 4.3 redan idag.

Genom att ladda hem det här verktyget kan tillåtelsehanteraren (App ops) startas i Android 4.3. Den är ofärdig och en app måste exempelvis först utnyttja en tillåtelse innan tillåtelsen läggs till i listan. Systemet meddelar heller inte att en app slutat fungera på grund av att en tillåtelse stängts av, vilket är potentiellt förvirrande. Det bådar ändå gott för framtiden, men det är samtidigt lite synd att Google inte gjorde finessen till en öppen del av Android 4.3. Som fotnot kan tilläggas att Android 4.3 dessutom innehåller stöd för 4K-upplösning, främst avsedd för TV-apparater.