Studie: Svårt att veta var serier kan strömmas

Postat:
15:34 - 2024-03-14
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

Att det inte alltid är lätt att veta var serier kan strömmas har gjort att det dykt upp tjänster som är rena guider till strömningstjänsternas utbud. Förvirringen styrks av en undersökning baserad på 1600 tittare i åldrarna 16–74 år i USA: många vet inte var serier hör hemma.

Vissa serier förknippas starkt med en viss tjänst, likt Stranger Things på Netflix och Game of Thrones på HBO. Men för andra titlar är det mer oklart. I undersökningen var minst hälften osäkra på var serier likt Band of Brothers, Seinfeld, Vänner, Big Bang Theory och The Office kan strömmas.

En bidragande anledning kan vara att vissa serier inte längre är exklusiva för tjänsten som producerat den, då serierna nu licensieras till konkurrenter. Netflix har exempelvis börjat visa utvalt HBO-innehåll. Äldre serier kan dessutom finnas på flera olika tjänster samtidigt.

Av de som deltog i undersökningen svarade 39 procent att de valt att prenumerera på en tjänst bara för att få tillgång till en enskild serie. Netflix drog in fler prenumeranter än andra på det viset, sannolikt genom Stranger Things.

Undersökningen visar även att prenumeranter har svårt att särskilja de olika tjänsterna. Nästan hälften svarade exempelvis att de inte trodde att de kan förklara hur Apple TV+ skiljer sig från de andra strömningstjänsterna.