Sverige ger grönt ljus till kontroversiell EU-lag som skannar alla meddelanden

Postat:
20:21 - 2024-06-18
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
37

Sverige har givit tummen upp till ett kontroversiellt EU-lagförslag som populärt kallas ”chat control 2.0”. Lagen liknar Storbritanniens omdebatterade ”Online safety bill” (OSB) och innebär att teknikföretag behöver skapa en bakdörr så att digital kommunikation kan skannas.

Alla de största meddelandetjänsterna använder idag end-to-end-kryptering vilket garanterar att endast sändaren och mottagaren kan se vad som skickas. Inte ens meddelandetjänsten kan övervaka kommunikationen. Enligt lagförslaget ska myndigheter kunna skanna och övervaka meddelanden och mejl – inklusive bilder, videor och länkar – innan meddelandet krypteras och skickas.

Med andra ord rör det sig om massövervakning, med syfte att upptäcka bland annat barnpornografi. Både Whatsapp och Signal kritiserade Storbritanniens motsvarande lag som inkräktar på kryptering och sa att företagen hellre blockerar tjänsterna i landet än tummar på säkerheten.

Kritikerna mot ”chat control” menar bland annat att vi har rätt till privat och säker kommunikation online, att vår integritet kränks, samt att en bakdörr riskerar att missbrukas och kan resultera i dataläckor. Stefan Axelsson, professor i cybersäkerhet på Stockholms universitet, sa förra året till SVT att lagen dessutom är ineffektiv då brottslingarna använder andra metoder likt Darknet.

Lagförslaget behöver godkännas av både EU:s ministerråd och parlament innan det kan träda i kraft. Eventuellt kommer lagförslaget stoppas av Europadomstolen.