SVT: Google har fått in cirka 5000 svenska förfrågningar om att radera länkar

Postat:
17:28 - 2014-11-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
9

I maj kom ett beslut från EU-domstolen som gör att privatpersoner kan kräva att få sökresultat om sig själva raderade från Google och andra sökmotorer. Internetgiganten var skeptisk till beslutet och menade bland annat att ”rätten att bli glömd” kan missbrukas av diktaturer och förtryckande regimer.

I juni berättade Google att företaget kommer börja indikera när sökresultat blivit censurerade. SVT rapporterar att Google hittills fått in runt 160 000 förfrågningar om att radera information i Europa. Cirka 5000 av dessa kommer från Sverige och runt 40 procent av förfrågningarna beviljas.

Google har fått lov att anställa en särskild grupp jurister som tar ställning till varje enskild förfrågan. SVT berättar att Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores, testade funktionen genom att begära att en länk till ett citat han ångrar ska raderas — vilket han fick beviljat. De borttagna sökresultaten gäller dock bara för lokala versionen av Google och kan fortfarande nås genom att exempelvis ha sökmotorn inställd på USA.

Större mediebolag som BBC, The Telegraph och The Guardian har börjat föra arkiv över material som sökmotorer fått lov att dölja.

Vi kan väl säga att vi inte direkt välkomnade domslutet när det kom och det var ganska förvånande för oss. Men med det sagt – det kom från högsta juridiska instans i EU-domstolen, vi har ingen möjlighet att överklaga det och vi försöker ta oss an det så genomtänkt och ansvarsfullt som möjligt.

– Gustaf Brusewitz, kommunikationschef Google Norden.

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!