Swedroid utser årets Android-telefon 2021

Postat:
13:09 - 2021-12-31
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
16

Under 2020 utsåg läsarna Sony Xperia 5 II till årets telefon, om än med en knapp marginal i förhållande till både OnePlus 8 Pro såväl som 8T, medan valet i år föll på Samsungs Galaxy S21 Ultra med en tämligen stor marginal till Pixel 6 Pro, som kammade hem andraplatsen.

Traditionsenligt har turen nu kommit till redaktionen på Swedroid att officiellt utse vårt val av årets Android-telefon. En uppgift som denna gång inte varit särskilt lätt eftersom året bjudit på ett flertal spännande telefonmodeller, komponentbrist och logistikproblem till trots.

Under året som passerat noterar vi en fortsättning av fjolårets trend med en allt högre utrustningsnivå i förhållande till prislapp bland telefonerna i särskilt mellanklassen. I många fall erbjuds hårdvara som på ett flertal punkter flåsar flaggskeppen i nacken. Vad som kanske främst skiljer agnarna från vetet är kameran där särskilt primärsensorns storlek tillsammans med teleobjektivets omfång i dubbel bemärkelse sticker ut bland flaggskeppen. De allra vassaste systemchippen tillåter också mer omfattande bildbehandling vilket reflekteras av det ofta bättre resultatet vid bland annat mörkerfoto, HDR liksom 4K-inspelning.

Byggkvalitet, skärmens upplösning, uppdateringsfrekvens och färgåtergivning samt ljusstyrka och inte minst prestanda är punkter där skillnaderna kontinuerligt tycks minska. Chipp som Snapdragon 778/780G, 870 och rentav Mediatek Dimensity 1200 erbjuder en prestandanivå som stundvis gör det svårt att särskilja upplevelsen från vad kraftfullare chipp erbjuder vid vad som kan betecknas som normalt användande.

I mellanklassen finns gott om exempel som sticker ut, som OnePlus Nord 2, Samsung Galaxy A52sXiaomi 11i, Xiaomi 11T, Motorola Edge 20, Realme GT 2 Master och kanske även Xiaomi POCO X3 Pro.

Vi har spenderat många och långa nätter åt att fundera över vilken telefon som vi anser förtjänar Swedroids officiella utmärkelse som Årets Telefon 2021, och vi har långt ifrån alltid varit eniga. Slutligen lyckades vi dock enas om en telefon som vi alla anser är den för användaren bästa kompromissen mellan pris, utrustningsnivå, användarglädje, kamera, batteritid, uppdateringar och allt annat som hör en modern smartphone till.

Vårt val av Årets Telefon 2021 är Samsung Galaxy S21 Ultra som likt en mångkampare bjuder på det högsta snittet, snabba uppdateringar och den mest kompletta upplevelsen, om än med en relativt hög prislapp. Kampen har varit jämn mellan bland annat Xiaomi Mi 11 Ultra och även OnePlus 9 Pro samt Sonys Xperia 1 III, men sammantaget finner redaktionen att S21 Ultra tickar flest boxar.

Ingen telefon är perfekt, så inte heller Galaxy S21 Ultra, och till punkter där vi gärna ser förbättringar i nästa års modell hör fingeravtrycksavläsaren, batteritiden och en minskning av vikten. Vad berör kameran lämnar särskilt det sekundära teleobjektivet (3x) en del att önska.

Till bubblare inför nästa år hör de vikbara telefonerna. Förbättringarna har varit avsevärda mellan generationerna och bland annat Galaxy Z Fold 3 såväl som Z Flip 3 har imponerat på redaktionen. Yttermåtten i förhållande till skärmstorleken har minskat samtidigt som priset gått ned i jämförelse med tidigare generationer, men särskilt Fold-serien finner vi fortfarande en aning otymplig. Vi räknar dock inte med att se några större förbättringar på den punkten förrän flexibla och böjbara litiumjonbatterier når marknaden.