Telly lånar ut teve i utbyte mot reklam

Postat:
18:13 - 2023-05-15
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
25

Under kategorin ”varför tyckte någon det här var en bra idé?” vill vi nämna en ny 55-tums tv-apparat med 4K och HDR som går att låna utan pengakostnad i utbyte mot att se reklam. Teven har en betydligt mindre sekundär panel som vilar likt en remsa under den ordinarie skärmen.

Den undre skärmen visar reklam. Företaget, som heter Telly och har bildats av en av gratiskanelen Plutos grundare, kallar den sekundära panelen för ”smart display”. Utöver reklam ska skärmen även kunna visa widgetar och olika typer av aviseringar, likt väder, nyheter och sportresultat. I det avseendet för extraskärmen tankarna till V-serien från LG.

Annonser visas till höger i den undre skärmen, vilket bilderna illustrerar. När teven inte aktivt används kan reklam visas på båda skärmarna. Eftersom tevens OS inte kan köra appar levereras Telly med en separat Android TV-sticka. Teven har en kamera som möjliggör rörelsespårning. Fitnessprogram ingår, samt videosamtal. Enheten har dessutom en mikrofon.

Haken utöver reklamen? Användare måste acceptera datainsamling (kom ihåg att teven har både kamera och mikrofon) och om de nekar avtalet behöver de antingen lämna tillbaka teven, eller så dras 500 dollar från kontokortet de behövde lämna ut för att få enheten.

Vad hindrar användare från att bara hänga en duk över den nedre panelen så de slipper se den? Kanske har teven sensorer (utöver kameran) som känner av ifall reklamskärmen har täckts, men det nämns i så fall inte.

Tv-apparater har blivit så pass billiga att vi undrar hur stort intresset kommer vara. I Sverige går det i dagsläget att skaffa en 55-tummare med 4K för under 4000 kronor. Telly hoppas ändå leverera en halv miljon tv-apparater nu i sommar.