Test av Sony SmartBand 2 – träningsarmband med kontinuerlig pulsmätning

Postat:
19:25 - 2015-10-12
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
32

Sony är aktuellt med SmartBand 2 – ett träningsarmband vars specialitet är att kontinuerligt mäta bärarens puls och stressnivå. Genom tillhörande appen Lifelog kan du se hur din puls och din stress- och aktivitetsnivå förändrats över dagar, veckor, månader eller till och med år om enheten används så länge.

Tanken är att du ska få större insikt i vad som påverkar din puls och din stress. Armbandet håller naturligtvis även reda på dina aktiviteter som promenader, tillryggalagda steg och löpturer. En annan finess är sömnanalys med uppgifter om hur länge och djupt du sovit.

SmartBand 2 har även grundläggande aviseringsfunktioner, då det kan vibrera vid samtal eller när det kommer nya meddelanden till mobilen. Som komplement finns aviseringslampor vilka kan lysa i olika färger.

Hårdvaran består av Bluetooth 4.0 LE, pulsmätare, accelerometer, NFC och tre stycken LED-lampor. Konstruktionen är IP68-certifierad (vattentät ned till tre meters djup) och laddning sker genom en vanlig micro-USB-port. Batteriet har inte mer än 54mAh men räcker i upp till fem dygn enligt Sony, något som stämt bra för oss.

I kartongen

sony-smartband-2-test1

I kartongen finns en väldigt kort (cirka 15cm) USB till micro-USB-kabel för laddning, samt ett silikonarmband, kärnenheten och informationshäften.

sony-smartband-2-test5sony-smartband-2-test18

Konstruktion och passform

sony-smartband-2-test21

Själva enheten som sköter all beräkning och mätning ligger lös i kartongen och placeras inuti ett lent och behagligt silikonarmband. Armbandet har inte varit helt lätt att sätta på handleden alla gånger men väl på plats sitter det behagligt utan att göra sig påmint.

Storleksjusteringen är nästan steglös och armbandet bör passa de allra flesta handleder. Enheten är en avlång liten historia som trycks in i ett fack i silikonarmbandet. Det behöver tas ut varje gång SmartBand 2 ska laddas vilket dock inte utgör något direkt problem då det både är lätt att ta bort och sätta dit.

sony-smartband-2-test11sony-smartband-2-test9

Sony rekommenderar att enheten och pulsmätaren är vänd mot ovansidan av handleden. Med smartklockor har vi haft större framgång när pulsmätaren istället ligger mot undersidan av handleden men så fungerar tydligen inte SmartBand 2. Ena sidan av armbandet rymmer en liten utbuktning som indikerar att enheten ska placeras så strömknappen hamnar där.

sony-smartband-2-test15

Själva armbandet är ganska anonymt. Ser man positivt på saken är det diskret – andra kanske tycker det ser en smula tråkigt ut. Vi har testat vita modellen som har en vit ovansida och en grå undersida. Eftersom armbandet inte har någon praktisk funktion annat än att hålla fast själva enheten är det lätt att byta ut det. Sony kommer snart börja sälja ett blått och ett rosa armband.

Huvudsaken är att armbandet sitter bekvämt då det är tänkt att bäras dag ut och dag in och på den punkten är vi definitivt nöjda. Produkten väger 25 gram och är så pass lätt att den inte besvärar.

sony-smartband-2-test26sony-smartband-2-test23sony-smartband-2-test17sony-smartband-2-test16

Appar och finesser

Screenshot_2015-10-02-09-39-26Screenshot_2015-10-02-09-43-06

Armbandet behöver två stycken appar: SmartBand 2 och Sony Lifelog. Första appen visar information om just den aktuella dagen medan Lifelog visar grafer och statistik över en längre tid. I SmartBand 2-appen visas hur lång tid du sovit, aktuell puls, tillryggalagda steg under dagen, hur lång tid du gått, samt hur lång tid du eventuellt sprungit.

Appen används även för att ställa in armbandet. Det går att aktivera ett energispararläge (STAMINA) som stänger av den automatiska registreringen av puls- och stressnivåer. Du kan välja vilka aviseringar som ska nå armbandet och huruvida du vill bli meddelad om armbandet tappat kontakt med telefonen.

Screenshot_2015-10-02-09-38-54gargh

Det kan vara praktiskt ifall du exempelvis tappat mobilen eller glömt den någonstans. Ett stör ej-läge blockerar alla aviseringar förutom alarm under valfria tider. Det är svårt att missa vibrationerna från armbandet men LED-aviseringen behöver du aktivt titta på. Tanken är att användare ska känna vibrationen och därefter titta på LED-aviseringen och utifrån färgen kunna se vilken typ av meddelande det är.

En funktion kallad ”Smart väckning” försöker väcka dig när du sover som lättast och på så vis ge dig en mjukare start på dagen. Du får ange ett tidsfönster under vilket armbandet får väcka dig. Tidsramen sträcker sig upp till 60 minuter. Alarmet består av att armbandet börjar vibrera. De som sover djupt och till och med har svårt att vakna av vanliga alarmsignaler riskerar att sova vidare då vibrationen i värsta fall är för svag.

Screenshot_2015-10-12-17-38-53Screenshot_2015-10-02-09-42-36

Avslutningsvis finns en finess för att använda SmartBand 2 som fjärrkontroll. Det ska gå att få en ansluten mobil att ringa och kunna pausa och spela upp musik genom olika tryck på strömknappen. Detta fick vi emellertid aldrig att fungera. Övriga finesser har vi inte haft några problem med.

Värt att nämna är att armbandet kan skicka vidare träningsinformationen till Google Fit – Androids egna hälsocenter.

Sony Lifelog

Screenshot_2015-10-12-17-33-37Screenshot_2015-10-07-15-13-10

Lifelog kan kartlägga överraskande mycket. Utöver klassisk statistik som förbrända kalorier, antal steg, hur många timmar du gått, puls och hur länge du sprungit, cyklat och sovit finns mer ovanliga uppgifter. Lifelog kan exempelvis därtill hålla reda på hur lång tid du transporterat dig, kommunicerat, lyssnat på musik, tittat på videor, spelat spel och läst böcker.

Vi valde att bara kartlägga det som har med motion och hälsa att göra. Vi ger tummen upp för appen som är funktionell och dessutom i vår mening ser bra ut.

Pulsmätningen

Screenshot_2015-10-02-09-46-18Screenshot_2015-10-02-09-45-49

Vi har inte haft någon anledning att tvivla på pulsmätaren som tycks vara hyfsat exakt och ge ungefär samma resultat som tidigare pulsmätare vi använt. Armbandet registrerar din puls genom att skicka gröna ”ljusblixtar” (Sonys ordval) mot huden och därefter mäta hur mycket av det gröna ljuset som absorberas av blodet.

I standardläget registrerar SmartBand 2 pulsen ungefär sex gånger i timmen. Statistiken i Lifelog berättar hur stor del av tiden du varit i återhämtningsläge, haft låg stress, medelhög stress och hög stress. Det bör påpekas att om du bara vill se din nuvarande puls i SmartBand 2-appen så kan det ta tid, ibland flera minuter. Du kan därför inte räkna med att bara trycka på pulsknappen och direkt se dina BPM.

Vill du mäta pulsen oftare kan du aktivera hjärtaktivitetsläget, exempelvis innan en löprunda. Läget drar mer energi så det bör bara användas vid särskilda tillfällen.

Screenshot_2015-10-07-15-13-22

Sömnmätning

SmartBand 2 ska kunna mäta hur länge och hur djupt du sovit. Vi måste dock tillstå att vi inte sovit med armbandet på grund av ovan nämnda gröna ljus som mäter pulsen. Ljuset lyser starkt i ett helt mörkt rum, i alla fall om du råkar ligga med handen i närheten av huvudet och ögonen.

Passformen verkar tillräckligt bra för att inte störa sömnen men ljuset hindrade tyvärr användning under natten, även om det med stor sannolikhet är individuellt. Ett alternativ är att aktivera STAMINA-läget under natten men det kan eventuellt hämma sömnregistreringen.

Slutsats

sony-smartband-2-produktbild-3

För vår del har just den kontinuerliga pulsmätningen varit det intressanta med Sony SmartBand 2 och det som fått armbandet att sticka ut. Undertecknad hade exempelvis i regel en puls mellan 52 – 56 BPM vid stillasittande och ett snitt på 66 BPM. Högsta pulsen som armbandet uppmätte var 158 BPM och den lägsta 47 BPM.

Armbandet sitter bekvämt och har i regel fungerat precis som det ska under testperioden. Ett undantag är fjärrkontrollsfunktionen som spökade för oss. Vid ett tillfälle trodde SmartBand 2 även att denne recensent sov mellan sju och nio på kvällen, då aktiviteten i själva verket bestod av att titta på världsmästerskapet i League of Legends i soffan. Att knappt röra sig under ett par timmar tycks alltså kunna tolkas som sömn.

Sonys uppgift om batteritid i upp till fem dagar har stämt bra med vårt användningsmönster. Om du ofta använder hjärtaktivitetsläget, som mäter pulsen oftare, kommer batteritiden dock försämras. Laddning sker via micro-USB-port och med tanke på att batteriet bara har 54mAh går det fort att fylla det.

Vi gillar SmartBand 2 och tycker det är ett bra, om än en smula kostsamt (1190 kronor), alternativ för de som vill ha ett lite mer avancerat träningsarmband. Men behöver vi ett armband för att veta om vi är stressade eller vad det är som gör oss lugna eller uppspelta? Vill vi kartlägga varje liten del av våra liv? De flesta känner sannolikt av stress i kroppen och märker av samband utan att ett armband behöver berätta det för dem.

Samtidigt kan SmartBand 2 kanske komma väl till pass som komplement, då det kan vara intressant att se mer exakt hur puls- och stressnivåer påverkas av till exempel semester, festival, en intensiv jobbvecka eller mer motion. Utöver det fungerar även SmartBand 2 som ett klassiskt träningsarmband med aktivitetsmätning – något som blivit allt mer populärt.

Sony SmartBand 2 finns i en rad webbutiker och kostar i skrivande stund 1190 kronor.