Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Test av tangentbordet i Android 4.2 Jelly Bean

Postat:
14:44 - 2012-11-19
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

En av de många små och lite större nyheterna i Android 4.2 är ett förbättrat tangentbord med stöd för gestbaserad textinmatning. Det typen av input går till genom att man i tur och ordning sveper med ett finger (företrädesvis tummen) över de bokstäver som bildar ordet man vill skriva. När man nått sista bokstaven lyfter man på fingret, varefter ordet skrivs ut.

Efter en viss invänjningsperiod är denna gestbaserade metod ofta ett smidigare och snabbare sätt att mata in text i landskapsläge. Inte minst för att man slipper lyfta fingret mellan varje bokstav och för att man bara behöver använda en hand. Den gestbaserade textinmatningen i Android 4.2 går att använda både när man skriver på svenska och på engelska. Överlag fungerar det utmärkt. Tangentbordet är inte lika vasst på att pricka rätt som senaste versionen av Swype men ändå så pass bra att det är värt att svepa. 

Man måste dock vara mer precis i sina rörelser än med Swype som är mer förlåtande. Det går att ställa in hur aggressivt Androids tangentbord ska korrigera det man skriver. Här föredrar vi maximal justering eftersom vi brukar skriva så fort som tummen tillåter. Fingrets rörelser över skärmen följs av ett läckert blått streck som är den snyggaste spårmarkering vi sett i ett gestbaserat tangentbord. Om man stannar fingret kan man dessutom se vilket ord som kommer skrivas ut om man lyfter fingret just då.

Att använda tangentbordet i Android 4.2 är dock inte alltid en dans på rosor och ibland stötte vi på buggar. Det gick exempelvis inte att skriva ”vi” trots att rörelsen var fullkomligt exakt. Det blev ”bi” och ”chi” fram till vi insåg att ordet ”vi” märkligt nog inte fanns med i svenska ordlistan på vår Galaxy Nexus, vilket får anses vara en bugg. Vid ett par andra tillfällen har tangentbordet vägrat mata in rätt ord, trots precisa rörelser.

Till skillnad mot marknadsledande tangentbordet SwiftKey behöver man dessutom lägga till egna ord manuellt. Det gör man genom att trycka på ordet i fältet ovanför själva tangentbordet. Därefter får man möjligheten att redigera ordet innan man för in det i databasen. Det krävs sammanlagt tre tryck för att lägga till ett ord vilket inte är särskilt smidigt med tanke på att SwiftKey sköter expansionen av ordlistan automatiskt i bakgrunden.

Vi rekommenderar att man aktiverar två inställningar för att göra textinmatningen mer bekväm. Dels kan det vara idé att välja att ha röstinmatningsknappen på symboltangentbordet för annars får man ingen dedikerad kommatangent. Från de avancerade inställningarna bör man även aktivera knappen för språkbyte som gör att man snabbt kan växla mellan sitt modersmål och sitt andraspråk genom jordglobssymbolen till vänster om mellanslagstangenten.

Google har valt en lite annan väg för att mata in specialtecken än vad många andra gjort. Bokstäverna saknar nämligen ett långtrycksläge bortsett från nummerraden högst upp. Man når istället dessa tecken genom ett långtryck på punktknappen, eller genom att gå till det särskilda symboltangentbordet. Det är rätt praktiskt även om det gör att det tar lite längre tid att mata in vissa tecken, men framförallt ger det tangentbordet en renare och mindre plottrig design. Vi gillar verkligen hur Androids senaste keyboard ser ut och inget annat tangentbord smälter in lika bra i Androids övriga gränssnitt.

Att Android har ett bra inbyggt keyboard är viktigt med tanke på att de flesta vanliga användare förmodligen inte kommer byta ut det mot ett av alternativen i Play Store eller ens vara medvetna om att möjligheten finns. Därför kan vi glatt konstatera att tangentbordet i Android 4.2 som helhet är mycket bra. Swype är snäppet vassare på gestbaserad textinmatning och SwiftKey är bättre på att gissa och förutse vad man vill skriva, men det vägs upp av en snygg layout och en underhållande kombination av traditionell textinmatning och sveprörelser. Vi ser fram emot releasen av SwiftKey Flow men åtminstone fram till dess matar vi entusiastiskt in text med Androids egna tangentbord.


Lediga jobb inom data / IT Företag
Vill du utveckla vår eCom support - Onninen AB Publicerad 19 Apr 2018
Vi söker Nätverkskonsult till Göteborg! Publicerad 19 Apr 2018
Nätverkstekniker - var med och starta en NOC på Atea i Malmö! Publicerad 19 Apr 2018
SYSTEMADMINISTRATÖR LINUX Publicerad 19 Apr 2018
DevOps Engineer Publicerad 19 Apr 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Använder du din smartphone mer än du egentligen vill?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Hands on med Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. PostNord returnerar 400 000 Kinapaket efter nya avgiften
 2. Äger du någon av följande smartphones?
 3. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 4. Rykte om Honor 10 nämner 18:9 och sensorjack
 5. Google döper RCS till ”Chat” och satsar stort på Android Messages, lägger Allo på is
 6. Nu körs Oreo på 4,6 procent av världens aktiva Androidenheter

Mest läst

 1. Google kan ha råkat avslöja Androids nya navigationsfält med stöd för gester
 2. Äger du någon av följande smartphones?
 3. Android P har en välkommen lösning för skärmrotation
 4. Google döper RCS till ”Chat” och satsar stort på Android Messages, lägger Allo på is
 5. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 6. OnePlus 5 och 5T uppdateras till Android 8.1, 5T får Iphone X-liknande gestnavigering

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Äger du någon av följande smartphones (två svar kan anges)

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons