Test av uthålliga smartklockan Pebble Time Steel

Postat:
17:27 - 2015-09-06
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
44

Lilla amerikanska tillverkaren Pebble släppte en av de första smartklockorna som faktiskt kan kallas någon slags succé, innan både Google och Apple gav sig in på marknaden. Cirka tre år senare har Pebble mött tuff konkurrens från bland annat Android Wear och inte minst Samsungs Tizen-klockor, men sticker fortfarande ut tack vare e-pappersskärm och lång batteritid.

Pebbles senaste handledsenhet är Time Steel som vi kommer undersöka i styckena nedan. Manicken bjuder på en ständigt aktiv och LED-bakbelyst e-pappersskärm i färg, vattentålighet (30m), mikrofon och utbytbara armband. Enligt Pebble kommer det gå att lägga till funktionalitet längre fram, som GPS och pulsmätare, genom att sätta dit särskilda armband med inbyggda sensorer.

Som namnet indikerar är själva klockan tillverkad av rostfritt stål och klockan har 22mm-armband. Vår testexemplar har ett läderarmband men det går även att köpa Time Steel med armband i rostfritt stål.

Konstruktion

pebble-time-steel-blargh-6

Time Steel har en rektangulär form och fyra fysiska knappar: en knapp högst upp på vänstersidan och tre symmetriska knappar på högersidan. Bakstycket hyser en magnetkontakt för laddning men är i övrigt slät. Klockan använder 22mm-armband och det går att byta armband själv, vilket är relativt enkelt då armbanden kan lossas med hjälp av en liten knapp.

pebble-time-steel-kons

Själva konstruktionen består som tidigare nämnts av rostfritt stål. Enheten ger ett robust intryck och känns välbyggd. Vi gillar även hur knapparna känns att trycka på och de erbjuder ett trevligt alternativ till pekskärmsstyrning, något vi kommer diskutera närmare i avsnittet om mjukvaran.

pebble-time-steel-swedroid-21

Läderarmbandet som följer med anser vi håller hög klass – det både känns behagligare och ser mer elegant ut än det som exempelvis följer med LG G Watch R, även om vi knappast är experter på den punkten.

Undertecknad har inte stört sig nämnvärt på saken men skärmen har ovanligt grova ramar. För att använda engelsk internetslang – ”dat bezel”. Det ger inte ett lika läckert intryck som om skärmen sträckt sig ända ut till kanterna men Time Steel ser i vår mening betydligt bättre och mer elegant ut i verkligheten än på bilder.

pebble-time-steel-swedroid-16pebble-time-steel-swedroid-14

Hur bekvämt en klocka sitter är en viktig faktor då den bärs på handleden hela dagarna och kommer användas i en rad olika situationer. Vi har inte stört oss på komforten, varken vid skrivbordsarbete, vid spelande (PC och konsol) eller i någon annan situation. Klockan har suttit på handleden utan att den direkt gjort sig påmind.

pebble-time-steel-swedroid-22

Skärm

pebble-time-steel-swedroid-27

E-pappersskärmen i Time Steel är en blandad kompott. Emellanåt påminner den om en Game Boy Color, vilket kan vara bra eller dåligt beroende på din eventuella nostalginivå och dina erfarenheter av gamla bärbara spelkonsoler. Skärmen ser helt enkelt rätt retro ut emellanåt, med låg upplösning och bleka färger. En bonus är att det finns ganska gott om urtavlor med pixelkonst och 8-bitarsgrafik som drar fördel av detta.

I andra lägen, särskilt med viss ljussättning, ser skärmen istället fräsch och modern ut. Du kan dock inte räkna med tillnärmelsevis samma livfulla färger eller ljusstyrka som i någon av Android Wear-klockorna med OLED-paneler.

pebble-time-steel-blargh-3

Till skillnad mot Android Wear-klockor mår e-pappersskärmen i Time Steel bra av ljus. Har skärmen god yttre ljussättning kommer du se innehållet utan problem och det framstår i god dager medan du inte kommer se något alls i dunkel, förutsatt att du inte aktiverar LED-bakbelysningen. Det innebär att Time Steel överlag går utmärkt att använda utomhus.

Bakbelysningen slås för övrigt igång automatiskt med hjälp av sensorer, något som mestadels fungerat bra. Emellanåt har dock skärmen inte tänts när vi önskat att den hade gjort det. Något vi stört oss på ibland är att ljusstyrkan varit lite väl klen, även när vi satt in den på ”bländande”-läget.

Mjukvara och funktioner

pebble-time-steel-timeline

Time Steel kör Pebbles egenutvecklade operativsystem för smartklockor. Eftersom enheten inte har en pekskärm styrs gränssnittet med hjälp av de fyra fysiska knapparna. Pekskärmar har sina fördelar men med tanke på att smartklockor har så pass små paneler har det på ett sätt varit lite befriande med knapparna.

Att trycka ner en knapp som ger ifrån sig en förnimbar respons kan dessutom vara tillfredsställande jämfört med att trycka på en minimal pekskärm. Knappen längst upp på vänstersidan fungerar som en tillbakaknapp – gå ett steg tillbaka i gränssnittet.

pebble-time-steel-swedroid-25pebble-time-steel-swedroid-23

Mittenknappen på högersidan används för att bekräfta menyval, medan den övre och den undre knappen används till att bläddra med. Du kan ange vad som ska hända när du långtrycker på den övre och den undre knappen. Vi programmerade exempelvis långtryck på nedre knappen att öppna alla aviseringar och på övre knappen att välja ny urtavla.Trycker du på undre eller övre knappen från urtavlan startas Pebbles så kallade ”tidslinje”. Det är en vertikal lista som bland annat visar kalenderinlägg, väder och solens upp- och nedgång. Tidslinjen är rätt grundläggande och vi har inte använt den till något annat än för att se just nyss nämnda information.

pebble-time-steel-blargh-5

Ett tryck på bekräftelseknappen från urtavlan öppnar istället en lista med alla appar. Bläddrar du uppåt direkt når du en slags statusmeny där du kan se aktuell batterinivå, tid och datum samt huruvida aviseringar släpps fram eller inte. Det är även därifrån du når enhetens inställningar. Systemet har rätt få alternativ men det går bland annat att ställa in fontstorleken för aviseringar, hur starka vibrationerna ska vara, huruvida aviseringar ska släppas fram och bakbelysningens styrka.

Screenshot_2015-09-06-14-24-41Screenshot_2015-09-06-14-24-49

De appar som ingår är en timer, ett tidtagarur, alarm, en aviseringsmeny, en musikspelare (som kontrollerar din musikapp på mobilen), samt en app som visar tillgängliga urtavlor och låter dig växla mellan dessa. Butiken innehåller applikationer av alla möjliga slag men vi har inte känt att vi behövt någon av dem, förutom träningsappen Endomondo.

När du startar Endomondo på mobilen startas även Endomondo på Time Steel och du kan se liveinformation om träningsturen direkt på klockan. Genom att installera appar som Jawbone eller Misfit kan Time Steel även användas som stegräknare, till att analysera sömn och för att hålla reda på din allmänna aktivitetsnivå.

pebble-time-steel-z3-plus

Avslutningsvis är vi nöjda med prestandan även om vissa appar måste laddas under ett par sekunder och en del av animationerna i vår mening är lite väl påträngande (om än gulliga).

Aviseringar

En grundstomme för alla smartklockor är att visa aviseringar från den telefon klockan är ansluten till. Time Steel sköter detta utmärkt och kan visa alla former av mobilaviseringar, som exempelvis inkommande samtal, SMS och meddelanden på WhatsApp och Hangouts. Du kan välja att svara på aviseringar genom röstdiktering på svenska (eller annat språk) direkt från Time Steel, något som fungerat utmärkt för oss.

Vi rekommenderar dock starkt att du går in i Pebble Time-appen för Android och själv väljer vilka aviseringar du vill ska vidarebefordras – annars visas allt, inklusive helt meningslösa aviseringar som exempelvis att ett Twitter-inlägg skickats. Vi valde att bara visa SMS, e-post, inkommande samtal samt meddelanden från Hangouts och WhatsApp.

Screenshot_2015-09-06-14-25-01Screenshot_2015-09-06-14-25-11

En miss är i vår mening att det inte går att svara på aviseringar i efterhand från aviseringscentret där alla meddelanden visas. Du kan alltså inte öppna ett meddelande du fått tidigare och svara på det i efterhand, utan måste svara samtidigt som du får en avisering.

Batteritid

pebble-time-steel-blargh-7

Batteritiden lär variera beroende på hur och hur ofta du använder Time Steel. Vi fick smartklockan för två veckor sedan och laddade den första dagen. Det finns fortfarande batteri kvar och då har vi använt Time Steel varje dag.

Enheten har dock stängts av om nätterna, något alla förmodligen inte kommer orka eller vilja göra. Med tanke på hur snabbt klockan startar kändes det helt enkelt som slöseri att låta den vara igång om nätterna.

Även om det som sagt lär variera från person till person ser vi ingen anledning att tvivla på Pebbles uppgift om tio dagars batteritid. Du kan komma upp i nästan det dubbla om du stänger av klockan när det är sovdags och mest använder den till aviseringar, att kolla tiden och till alarm och tidtagarur. De som använder enheten som besatta bör ändå nå 4-7 dagars batteritid.

Vissa menar att eftersom de ändå laddar mobilen varje dag kan de lika gärna ladda en enhet till, som en smartklocka. I vår mening gör dock Time Steels långa batteritid stor skillnad. Att behöva ladda enheten var tionde dag eller rentav varannan vecka känns nästan som att inte behöva tänka på laddning alls, vilket är skönt.

Slutsats

pebble-time-steel-swedroid-12

Vi ser Time Steel som en ovanligt avancerad digitalklocka, snarare än en smartklocka i stil med Android Wear. Enheten erbjuder ett smidigt sätt att se och hantera smartphoneaviseringar från handleden och låter användare köra enklare appar.

Vi har många gånger kollat på nya meddelanden på Time Steel (och ibland även svarat på dessa direkt genom röstdiktering) istället för att plocka fram mobilen, vilket är en av grundidéerna med smartklockor.

Vi har även frekvent utnyttjat enkla funktioner som timer och alarm i klockan istället för att plocka fram mobilen för samma ändamål, helt enkelt för att det känts smidigare. Tiden visas alltid på den ständigt aktiva e-pappersskärmen så Time Steel uppfyller även grundkravet för ett armbandsur.

pebble-time-steel-swedroid-34

Att använda fysiska knappar för att navigera i gränssnittet istället för att peka på en pytteliten pekskärm har inneburit en trevlig omväxling. Skärmen kan för övrigt inte alls mäta sig med vissa Android Wear-klockors betydligt mer skarpa, inbjudande och ljusstarka paneler men den har något charmigt retro över sig och är väldigt strömsnål.

Det Time Steel gör, gör den bra. Men det finns smartklockor som kan göra mycket mer och Time Steel ser inte ut som ett traditionellt armbandsur, till skillnad mot vissa konkurrenter. Samtidigt behöver inte alla användare de avancerade funktioner som finns i Android Wear och Samsungs Tizen-klockor.

För de som prioriterar riktigt god batteritid, gillar den fysiska designen och klarar sig med grundläggande finesser drar vi oss inte för att rekommendera Time Steel. Klockor som Samsung Gear S2 Classic ser dock ut att sätta en ny nivå för smartklockor i höst men då får du vara beredd att plocka fram laddaren var och varannan dag.

Pebble Time Steel med läderarmband kostar 300 euro (2830kr) när den beställs från företagets hemsida, medan modellen med armband i rostfritt stål kostar 349 euro (3290kr).