Recension:Test: Samsung Galaxy A71

Postat:
08:30 - 2020-08-16
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
11

Samsung har under ett helt årtionde varit den bäst säljande tillverkaren av Androidtelefoner och har en global marknadsandel som på egen hand utgör nästan fjärdedel av hela smartphonemarknaden, vilket även inkluderar Apple.

Sedan introduktionen av Samsung Galaxy S sommaren 2010 har Samsungs topposition på Androidmarknaden aldrig riktigt varit hotad. Även om Huawei på senare år har tagit stora kliv framåt så är Samsung fortfarande ohotad på tronen.

Samsung, liksom de flesta andra tillverkarna, har av tradition lagt allt sitt krut på sina toppmodeller. Samsungs två flaggskeppsserier S och Note har fått all kärlek och deras mellanklassegment närmast har känts som en eftertanke och som något de har lagt väldigt lite tid, pengar och energi på.

Resultatet? Oinspirerade produkter med många och betydande brister, och telefoner som inte sällan har övergetts vad mjukvaruuppdateringar berör redan inom ett halvår.

I takt med att priserna för flaggskeppstelefoner har ökat och till synes gjort sig tryggt hemmastadda på över 10 000 kronor så har samtidigt behovet av och efterfrågan på kompetenta mellanklasstelefoner ökat lavinartat. År 2020 är mellanklassegmentet hetare än någonsin och vi ser från olika tillverkare en rad intressanta alternativ med god utrustningsnivå och attraktiva prislappar.

I den här recensionen tar vi en närmare titt på Samsung Galaxy A71 för att se hur den står sig mot konkurrenter som OnePlus Nord och Motorola Moto G 5G Plus.

Kartong

Samsung levererar Galaxy A71 i en mestadels vit kartong med ett färgglatt tryck föreställande telefonen i sig på kartonglockets ovansida, samt texten ”Samsung” i övre vänstra hörnet och ”A71” längre ned.

Kartongen utstrålar ingen premiumkänsla, men håller ändå ganska hög kvalitet, inte helt olikt OnePlus och Googles kartonger men med lite tunnare papp. Enkel men hyfsat robust. Kartongens mått är ungefär så minimala som de kan vara och ändå svälja telefonen, vilket vi uppskattar.

Då locket lyfts av möts vi som sig bör av telefonen i sig i ett eget utrymme högst upp. I vanlig ordning är telefonen inslagen i skyddsplast, men vi finner inget förinstallerat skärmskydd. Inuti kartonglocket hittar vi en mindre kartong innehållande dokumentation, ett transparent mjukplastskal samt ett SIM-stift.

Nedan telefonen hittar vi övrigt kartonginnehåll, bestående av laddadapter, USB-kabel och för ovanlighetens skull ett par trådburna in ear-hörlurar.

  • Samsung Galaxy A71 (vit (”Prism Crush Silver”), 6/128 GB)
  • Laddadapter (vit, snabbladdare, upp till 9V och 2.77A/25W)
  • USB-kabel (USB Typ C till USB Typ C, vit, cirka 1 meter lång)
  • Trådburna in ear-hörlurar (3,5 mm, vita, cirka 1 meter)
  • Transparent mjukplastskal
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

Som vanligt kan vi inte säga med säkerhet att kartongen för olika butiks- och operatörsexemplar av Samsung Galaxy A71 har samma innehåll som vårt recensionsexemplar, och vi rekommenderar därför att ni kontaktar återförsäljaren innan köp om kartongens innehåll är av stor vikt.

Hårdvara

Väl i handen upplever vi A71 som lätt vilket också brevvågen bekräftar. Telefonen väger enbart 171 gram trots en display om hela 6,7″ i kombination med ett batteri på fina 4500 mAh. Telefonen är också relativt tunn med ett djup på 7,7 mm.

Med 171 gram är A71 lättare än exempelvis OnePlus Nord som har en mindre skärm på 6,44″ och ett batteri på 4 115 mAh. Eftersom kameraön bara sticker ut en aning från chassit, särskilt i jämförelse med Kebnekaise-kameran vi finner i S20 Ultra/Note 20+ och OnePlus 8 Pros kraftigt utstickande kameraö så upplevs telefonen som ganska kompakt sin skärmstorlek till trots.

Byggkvaliteten är god även om ram såväl som bakstycke består av plast, eller polykarbonat. Telefonen är dock drabbad av en effekt som dessvärre inte sällan ackompanjerar enheter med plastbakstycke; känslan av att den är ihålig. Detta förtar kvalitetskänslan en aning i jämförelse med mer solida pjäser som OnePlus Nord samt dyrare telefoner ur Samsungs egna S20-serie.

Bänder vi på enheten möts vi av ett noterbart större flex än vad vi är vana vid, både vid jämförelse med enheter som har en ram av metall men i synnerhet de som har ett bakstycke av betydligt styvare glas.

Knapparna är konstruerade av metall och känns bra. De har ett lagom motstånd, är enkla att känna sig till med telefonen i fickan och ger ifrån sig ett i vårt tycke trivsamt ljud och en tydlig ”klickkänsla” i samband med tryck.

Specifikationer

Specifikationer Samsung Galaxy A71
ReleasedatumVåren 2020
Processor2,2GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 730
GrafikkretsAdreno 618
RAM-minne6GB
Inbyggt minne128GB / plats för minneskort
Skärm6,7" / FHD+ - 1080x2400 pixlar / 393PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 20:9 / 108,38 cm² / ~87,2% av fronten
Kamera64MP / f1,8, 26mm, 1/1,72" / 12MP supervidvinkel / 5MP makro / 5MP djupkamera
Främre kamera32MP
Vikt179g
Höjd, bredd, djup163,6 x 76 x 7,7mm
Batteri4500mAh
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct
SensorerGPS+GLONASS+Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, optisk fingeravtrycksläsare under skärmen
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy A71 på Androidenheter.se

I handen känns A71 ganska stor – som förväntat med en skärm på hela 6,7 tum och inte de tunnaste ramarna någonsin skådade – men samtidigt är den tunn och med en vikt om 179 gram ganska lätt. Framför allt känns telefonen bred, men aldrig så bred att det blir otympligt. Måtten är 163,6 x 76 x 7,7 millimeter.

Saknas gör en officiell IP-klassning för damm- och vattenresistens, men telefonen skall enligt uppgift åtminstone vara nanobehandlad och därmed stänkresistent.

Bildskärm


Bildskärmen är som sig bör tillverkad av Samsung själva och är av vad de kallar Super AMOLED Plus-typ. Storleken är 6,7 tum på diagonalen och upplösningen är på 1 080 x 2 400 pixlar och detta ger en pixeltäthet om 393 PPI.

Detta är en lite lägre pixeltäthet än konkurrenter som OnePlus Nord och Motorola Moto G 5G Plus och ganska mycket lägre än Googles kommande Pixel 4a. Skärpan är ok men vi brukar subjektivt säga att vår gräns går vid 400 PPI. A71 hamnar med 393 PPI lyckligtvis inte långt under den gränsen, så det är ingalunda ett större problem.

Ett större problem är att Samsung endast har gett skärmen en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, vilket är tråkigt då 90 Hz har börjat bli den nya mellanklass-standarden. Det upplevda flytet – dock ej telefonens hastighet och prestanda! – påverkas påtagligt negativt.

Färger, svärta och betraktningsvinklar är alla som nästan alltid med Samsungs skärmar föredömligt bra men jämte Samsungs absoluta toppmodeller, som Galaxy S20 Ultra och Note 10 Plus, kan vi se att A71 som förväntat och helt naturligt givet prislappen halkar efter.

Ljusstyrkan i det manuella maxläget är ok men inte i närheten av vad vi hade hoppats på, eller i närheten av OnePlus Nord, och som vanligt med Samsungs telefoner måste man använda skärmens autoläge för att kunna ta del av skärmens fulla ljuspotential. Detta är en smula irriterande för oss som föredrar att manuellt justera ljusstyrkan utan att använda autoläget.

Skärmen skyddas av ett lager Gorilla Glass 3, och vi är besvikna att de har valt en glastyp från 2013. Vi vet att nyare versioner av Gorilla Glass är såväl mer reptåligt som mer splittertåligt och dessutom tunnare. Skärmen har som sig bör ytbehandlats med en så kallad oleofobisk behandling, en fettavstötande behandling som håller det värsta fingeravtryckskladdet borta.

Samsung Galaxy A71 har till vår lycka fått en flat display utan de ack så trendiga välvda långsidorna. Detta leder för all del till att vi ser lite större ramar längs med långsidorna, men bonusen är att man slipper bildförvrängning och reflektioner i bildens ytterkanter. Därtill tenderar pekskärmens respons utmed långsidorna att fungera bättre på telefoner med flata displayer, och krossrisken vid fall mot hårt underlag är dessutom lägre.

På tal om pekskärmen så är den ypperlig i A71, inklusive allra längst ut längs med långsidorna. Skärmen svarar snabbt och precist på alla våra pek, svep, nyp och gester. Den gör kort sagt som sig bör sitt jobb mycket väl.

Allt som allt bjuder Galaxy A71 på en trevlig skärmupplevelse, med ett redigt minustecken för bildskärmens mediokra uppdateringsfrekvens om 60 Hz och ett mindre minus för ett sju år gammalt skärmglas.

Upplåsningsmetoder


Som så många andra telefoner numera har även Galaxy A71 fått en i bildskärmen inbäddad optisk fingeravtrycksläsare. Metoden som sådan är numera bättre än då den först lanserades, men som alltid med skärminbäddade fingeravtrycksläsare så är tekniken känslig för smuts, fukt och rörelse.

Så länge vi ser till att fingrar och skärmen är rena samt ej fuktiga och att vi är noggranna då vi placerar fingret ovanpå sensorn så fungerar det hela skapligt. Det hela är dock väldigt långsamt jämfört med OnePlus Nord och vi finner inte sällan en tvekan på uppåt en hel sekund innan telefonen är upplåst.

OnePlus Nord klarar av samma konststycke på max en halv sekund, och jämfört med Motorola Moto G 5G Plus ”gammaldags” kapacitiva fingeravtrycksläsare är det som sirap. Såväl hastighet som pålitlighet är mycket högre i Moton än i Galaxy A71.

För att utesluta att den långsamma fingeravtrycksupplåsningen inte bara beror på en dålig inprogrammering läste vi in samma finger igen, samt fler olika fingrar, med samma resultat. Det hela är ingalunda katastrofalt dåligt, vi kan vänta en sekund, men det är en smula frustrerande då vi vet att samma teknik fungerar så mycket snabbare i andra telefoner med samma typ av fingeravtrycksläsare.

Ansiktsupplåsningen sker som i de allra flesta telefoner via den frontriktade kameran som helt sonika tar en bild av vårt ansikte och matchar den mot en tidigare inprogrammerad bild. Detta fungerar ganska bra i fullt dagsljus, med undantag för i svårt motljus eller extremt starkt solsken, men så snart det blir dunkelt så finner vi att det är lika bra att gå direkt på fingeravtrycksläsaren istället.

I mörker är funktionen snudd på helt obrukbar, precis som alla konkurrenter med ansiktsupplåsning via frontkameran. Endast Apples Face ID och Googles Face Unlock, som både använder IR-sensorer istället för frontkameran, fungerar i dagsläget i mörker.

Utöver fingeravtryck och ansikte kan man så klart även låsa upp med PIN, lösenord eller mönster.

Allt som allt bjuder Galaxy A71 på upplåsningsmetoder som inte riktigt ligger i paritet med vad vi förväntar oss i prisklassen, med en långsam fingeravtrycksläsare som det största enskilda minustecknet.

Trådlöst och ljud

Som nästan alltid numera finner vi inga för oss mätbara variationer vad berör mottagningsförmåga och signalstyrka mellan olika telefoner. Vi finner at Samsung Galaxy A71 uppvisar problem med mottagningen på exakt samma platser som konkurrerande telefoner har problem, och likaledes är signalstyrkan god på samma platser som andra telefoner uppvisar god styrka.

Vi finner heller inga betydande problem med det klassiska ”dödsgreppet”, där vissa telefoner förr om åren uppvisade ett påtagligt fall i signalstyrka, eller till och med total förlust av mottagning, om telefonen hölls på ett visst vis.

Datahastigheterna är som vi förväntar oss av en modern telefon med stöd för 4G/LTE. Vi mäter på vår plats upp cirka 130 Mbit/s ned och 30 Mbit/s upp, vilket är precis i nivå med vad andra telefoner med 4G/LTE mäktar med på samma plats.

Dessvärre saknar den svenska versionen av Galaxy A71 stöd för 5G och A71 hamnar därför genast i underläge då vi jämför med de värsta konkurrenterna OnePlus Nord samt Motorola Moto G 5G Plus. Nämnas bör dock att det finns en 5G-version av Galaxy A71, med Samsungs egenutvecklade Exynos 980-chipp under skalet, men den tycks i dagsläget inte säljas officiellt i Sverige.

Ljudet vid telefonsamtal med telefonen mot örat på traditionellt vis är bra, men som så ofta förr finner vi att maxvolymen är en smula i lägsta laget. Motparten hör vår röst klart och tydligt och telefonen filtrerar effektivt bort lättare vindsus och buller i vår omgivning.

Telefonens interna högtalare är precis som i OnePlus Nord och Moto G 5G Plus till vår besvikelse av monotyp, via en enkel högtalare placerad i telefonens fotände. Ljudet är relativt balanserat, men samtidigt tunt.

Maxvolymen är skaplig men inte utmärkt. Vi mäter upp 83 decibel, vilket kan jämföras med OnePlus Nords 84 decibel och Moto G 5G Plus 88 decibel. På maxvolym avger högtalaren ibland ett lättare skorrande, en slags vibrationsdistorsion, men det är inte ett större problem.

Mjukvara, användande och upplevd prestanda

Mjukvaran bygger som sig bör på Android 10, med Samsungs egenutvecklade gränssnitt ovanpå. Samsung kallar sedan några år tillbaka sitt gränssnitt för One UI (tidigare hette det Samsung Experience och innan det TouchWiz) och har i Galaxy A71 versionsnummer 2.1.

Samsung hade länge ett av våra allra minst omtyckta gränssnitt på Androidmarknaden, TouchWiz, men de senaste åren, i synnerhet sedan Samsung Experience blev One UI år 2018, har Samsung verkligen lyft nivån rejält. Idag är Samsungs mjukvara riktigt bra och även om det inte är vårt absoluta favoritgränssnitt så är det ändå ett av de bättre. Rent, snyggt och relativt snabbt.

Mjukvaran är snabb och följsam, men i en direkt jämförelse med OnePlus Nord – som även har ett snabbare chipp – så kan A71 inte riktigt hänga med i svängarna. Flytet är en smula sämre, vilket förstärks av blott 60 Hz uppdateringsfrekvens, och de flesta operationerna såsom appstart, inläsning av större webbsidor och installation av tyngre appar tar helt enkelt längre tid i Samsungen än i Nord.

I övrigt bjuds vi i mjukvaran på mer eller mindre allt vi förväntar oss av en modern Samsung-telefon med One UI under skalet. Vi är som tidigare nämnt numera ganska förtjusta i Samsungs mjukvara och vi blir ingalunda besvikna i A71 heller. Bra mjukvara, men allt sker på grund av mellanklasshårdvaran av naturliga skäl lite långsammare än vad vi annars är vana vid.

Kameran


Samsung Galaxy A71 har utrustats med en numera ack så trendig kamera av ”quad”-typ på baksidan, bestående av en huvudkamera, en ultravidvinkelkamera, en makrokamera och en djupmätande kamera.

Huvudkameran är på 64 megapixlar (f/1,8 och 26 mm) av så kallad Quad Bayer-typ, där de 64 megapixlarna är indelade i fyra mindre bilder på 16 megapixlar vardera. Vid fototillfället tar kameran fyra 16-megapixelbilder samtidigt, med olika exponeringsvärden och liknande, och slår sedan dessa fyra bilder samman till en. I teorin innebär detta att man kan få bilder med bättre ljusdynamik, färger och detaljrikedom. I verkligheten är dock resultatet vida varierande mellan olika telefoner och det återstår att se hur väl Samsung har lyckats i A71.

Ultravidvinkelkameran är på 12 megapixlar och en bländare på f/2,2 och med hela 123 graders synfält. Detta kan jämföras med 119 grader i OnePlus Nord och 118 grader i Moto G 5G Plus.

Makrokameran, närbildskameran, är på 5 megapixlar och har en bländare på f/2,4. Slutligen hittar vi djupkameran på 5 megapixlar med en bländare på f/2.2.

Till sin hjälp i mörker finner vi som alltid en LED-blixt.

Kamera – Gränssnitt och inställingar

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
Samsung Galaxy A71

Makro
Samsung Galaxy A71

Makroläget gör det möjligt att komma mycket nära motiven (3–5 cm). I motsats till bland annat OnePlus Nords dåliga makrokamera är funktionen i A71 ingen gimmick, utan bilderna blir fullt användbara för delning på till exempel sociala medier. Vi hade dock önskat att Samsung minskade vad som ser ut som ett lite väl kraftigt filter för utökad kantskärpa.

Autofokusen fungerar hyggligt, men i och med att användaren måste hålla kameran mellan 3-5 cm från motivet kräver det lite övning för att fort hitta skärpan vid mer flyktiga motiv, som exemplet i bilden ovan.

Vidvinkel och ultravidvinkel
Samsung Galaxy A71

Mörkerfoto
Samsung Galaxy A71 mot Google Pixel 4

 

Galaxy A71 får det desto tuffare så snart mörkret infaller och kan inte matcha Pixel 4, som förvisso är en dyrare telefon. Ultravidvinkeln är särskilt svag i mörker och tappar detaljer snabbt, medan vidvinkelkameran står sig något bättre.

Vi noterar ett kraftigt gulstick i många av bilderna och utöver att detaljer saknas hjälper nattläget endast marginellt med att lyfta fram mer detalj ur motivet.

Batteritid

Batteritiden har under våra veckor med A71 varit minst sagt utmärkt. Vi mäter i batteritestet utför med appen PCMark upp en totaltid på fina 11 timmar och 45 minuter och detta innebär att Galaxy A71 petar ner OnePlus Nord från tredjeplatsen i vår graf över uppmätta batteritider.[bench]24battery|samsung galaxy a71[/bench]
Vi upplever att den uppmätta batteritiden i det syntetiska testet ovan också är en god representation av A71:s batteritid vid verkligt användande, där vi mycket sällan har behövt en extra snabbladdning för att fylla upp batteriet och klara hela dagen ut.

Laddning går via den medföljande laddaren på 20W snabbt, men inte rasande snabbt i relation till vissa konkurrenter som exempelvis OnePlus och Huawei. Vi mäter upp en laddtid från tomt till fullt på 1 timme och 45 minuter, eller 105 minuter.

Olyckligtvis, men precis som förväntat i en mellanklasstelefon, saknar Galaxy A71 stöd för trådlös laddning. Detta är något som även gäller hart när alla konkurrenter i mellanklassegmentet, så även om vi saknar funktionen som sådan så kan vi inte se det som en brist.

Syntetiska prestandatest

Qualcomms Snapdragon 730 är betydligt rappare än den långsamma Snapdragon 660-serien. I Geekbench 5 är resultatet ganska nära Snapdragon 765G-utrustade telefoner som OnePlus Nord och Moto G 5G Plus. Grafikdelen är dock mycket långsammare men fortfarande markant snabbare än SD660/665.
[bench]24cpu|samsung galaxy a71[/bench]
[bench]24gpu|samsung galaxy a71[/bench]
Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda känns allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

Galaxy A71 upplever vi under normal användning, med undantag för tyngre spel, som rapp och responsiv. Snapdragon 730 i kombination med UFS2.1-minne samt 6 GB RAM innebär att det inte finns någon större flaskhals som sinkar användarupplevelsen. Trots att Samsung i vanlig ordning skickar med en del appar samt har många aktiva tjänster är flytet väl godkänt i förhållande till prislappen.

Vid växling mellan många appar i rak följd, eller vid växling mellan appar parallellt som vi uppdaterar appar via Google Play i bakgrunden hänger dock chippet inte längre riktigt med, och vi kan stöta på enstaka fördröjningar, men sällan så långa att de påverkar vårt arbetsflöde. I vissa fall har också minnesförbrukningen närmat sig 6 GB med följden att telefonen upplevts som långsammare än vanligt, men dessa spikar har endast varit tillfälliga och relativt snart har telefonen återgått till normalt flyt.

Samsung Galaxy A71 – Summering

Samsung Galaxy A71 är en utmärkt telefon. I mellanklassen, där A71 hör hemma, handlar slutprodukten alltid om vilka kompromisser som har gjorts, var pengarna har sparats in samt vilka komponenter som har fått kosta lite mer.

OnePlus lyckades med Nord överlag väldigt bra med den här balansgången mellan kostnad och användarupplevelse och vi är glada att kunna rapportera att även Samsung har lyckat bra. Vi finner dock att Samsung, kanske delvis beroende på att A71 är en lite äldre telefon, har sparat in lite mer än vad OnePlus har gjort, i synnerhet vad gäller konstruktion, skärm, arbetsminne och systemchipp.

Material och byggkvalitet är bra men ingalunda utmärkt. Valet av plast genomgående för hela konstruktionen, undantaget skärmglaset, bidrar för all del till en låg vikt, vilket vi uppskattar, men innebär samtidigt att A71 känns en smula ”billig” när plastbakstycket flexar och känns lite ihåligt. A71 har liksom majoriteten av alla mellanklasstelefoner inte fått en officiell vattenresistens.

Bildskärmen är bitvis ypperlig med klara färger, utmärkta betraktningsvinklar, djup svärta och bra kontraster. Dessvärre är den i relation till OnePlus Nord tämligen ljussvag, både med manuellt maxljus och via det automatiska läget, och därtill bjuds vi endast på 60 Hz uppdateringsfrekvens vilket berövar gränssnittet på en del flyt.

Mjukvaran är bra och matchar våra förväntningar på en modern Samsungtelefon väl. One UI har sedan introduktionen 2018 kommit att bli ett av våra favoritgränssnitt, men det rullar fortfarande lite tyngre och mer minneshungrigt än optimalt, vilket i kombination med ”bara” 6 GB RAM ibland skapar tillfälliga prestandaproblem.

Då vi är inne på prestandan kan vi konstatera att Snapdragon 730-chippet bitvis presterar över förväntan vid normalt användande. Telefonen känns allt som oftast ganska snabb och skapar inte den frustrerande mikrostressen som en långsam telefon kan frammana.

Snapdragon 730:s stora svaghet är utöver att stöd för 5G saknas att grafikprestandan är svag, och för den som ofta eller gärna spelar mer avancerade spel är A71 kanske inte ett optimalt val. Konkurrenter som Motorola Moto G 5G Plus och OnePlus Nord erbjuder via Snapdragon 765G en noterbart bättre grafikprestanda.

Kameran är i dagsljus förträfflig i prisklassen och därtill är bokehfunktionen skaplig och makrokameran kompetent. Ultravidvinkeln är användbar men dras med en ganska påtaglig bildförvrängning utmed hörn och ytterkanter. Mörkerfoto är dessvärre kamerans stora svaghet och A71 har en väldigt begränsad förmåga att lyfta fram såväl ljus som detalj och korrekta färger i mörker. Även med det manuella nattläget aktiverat är resultatet svagt, och vi slutade ganska snart att ens bemöda oss fotografera i mörker.

Batteritiden är snudd på exemplarisk och även om den inte riktigt kan matcha suveräne Moto G 5G Plus och dess 5 000 mAh-batteri så är Galaxy A71 ändå utan tvekan den näst bäst presterande mellanklasstelefonen vi någonsin har testat. Dessvärre är inte laddning av batteriet lika imponerande, utan vi finner att A71 behöver nästan 40 minuter längre tid än Nord att laddas full. Saknas gör som förväntat i mellanklassen stöd för trådlös laddning.

Allt som allt konstaterar vi att Samsung Galaxy A71 är en bra mellanklasstelefon. Det är en telefon som vi trots en och annan brist har tyckt om att använda och som vi med glädje har stoppat i fickan då vi har gett oss ut i verkligheten. För den som vill ha en stor skärm, bra batteritid, bra mjukvara och en bra kamera i dagsljus är detta ett alternativ som förtjänar beaktande.

Samsung Galaxy A71 kostar från 4 150 kronor för versionen med 6 GB RAM till 4 390 kronor för 8 GB RAM. Båda versionerna har 128 GB lagring.

[P_REVIEW post_id=186031 visual=’full’]