Tips: Installera Android 4.3 på din Nexus-enhet manuellt utan att förlora data

Postat:
17:11 - 2013-07-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
113

Igår tipsade vi om att Nexus-ägare kan lägga in Android 4.3 manuellt via Googles officiella fabriksavbilder. Dessa går dock inte att installera utan att tömma enheten, så ett alternativ för den som vill uppdatera så snart som möjligt men ändå behålla sina filer är att manuellt installera FOTA-uppdateringen. Ingen information går förlorad och telefonen uppdateras på samma vis som om filen hade kommit trådlöst till enheten.

Detta görs förstås på egen risk, men delar av Swedroid-redaktionen har testat proceduren med framgångsrikt resultat. Observera att nedanstående endast fungerar om du sedan tidigare kör den officiella versionen av Android för respektive enhet.

 1. Ladda hem den officiella OTA-filen från Google för respektive enhet:
  Nexus 10
  Nexus 7 (WiFi)
  Nexus 4
  Galaxy Nexus (yakju)
 2. Döp om filen till update.zip och placera den i samma mapp som ADB. Om du inte har ADB kan det laddas hem härifrån (tryck på Ctrl+S för att spara ZIP-filen).
 3. Aktivera USB-felsökning på din Nexus. Det gör du från Inställningar > Utvecklaralternativ. Om utvecklaralternativen inte syns får du trycka upprepade gånger på Versions-fältet längst ner i Inställningar > Om telefonen.
 4. Koppla telefonen till datorn – eventuellt installeras drivrutiner automatiskt. Godkänn anslutningen på din Nexus (behövs för att USB-felsökning är aktiverad).
 5. Stäng av mobilen och starta den genom att hålla inne volym ner-knappen + strömknappen (i alla fall på Nexus 4).
 6. Bläddra med volymknapparna till Recovery mode och tryck på strömknappen.
 7. Enheten startar om och visar en Android-logga med ett utropstecken – för att komma förbi detta trycker du volym upp-knappen + strömknappen samtidigt
 8. Välj alternativet ”Apply update from ADB” i menyn som kommer fram
 9. Öppna en kommandoprompt. I Windows gör man det enklast genom att trycka Win-tangenten + R, skriva dit cmd och trycka på Enter.
 10. Navigera till ADB-mappen med kommandot CD. Om ADB ligger i mappen C:\adb räcker det med att skriva: cd\adb
 11. Skriv adb sideload update.zip och tryck på Enter.
 12. Android 4.3 ska nu installeras. Starta om enheten och voilà – du har senaste versionen av plattformen.