Tips: Om du inte fotograferar i 4:3 med mobilen försvinner en del av bilden

Postat:
18:11 - 2024-04-02
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
19

Många har sannolikt fått fotografier i ett annat bildförhållande än 4:3 från släkt och vänner. Det kan vara värt att påpeka att en del av den fångade bilden försvinner när kamera-appens bildförhållande ändras från 4:3.

Vissa fotograferar i 16:9 som ett medvetet stilistiskt val. Vi misstänker dock att en skara istället ändrar bildförhållandet för att fotografierna då fyller mer av skärmen i landskapsläge, utan att tänka på att en del av bilden klipps bort av kameran och att upplösningen sänks (färre MP).

Flera tillverkare försöker påpeka detta i kameragränssnittet genom att kalla 4:3 för ”hela bilden”, men det är ändå inte alltid uppenbart. Att fotografera i standardformatet 4:3 gör att hela bilden från bildsensorn används och det öppnar upp för fler möjligheter till redigering. Det är bland annat enkelt att ändra till valfritt bildförhållande i efterhand.

På en Pixel 8 ger standardformatet 4:3 exempelvis 4080 x 3072 pixlar medan att ändra till 16:9 innebär en beskuren och mer lågupplöst bild med 4032 x 2268 pixlar.

Uppdatering: Artikeln avser huvudkamerorna i populära moderna smartphones, där 4:3 innebär att hela bilden från sensorn används.