Våra nio favoritnyheter i Android 7.0 Nougat

Postat:
12:48 - 2016-08-28
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
32

För snart en vecka sedan började Google skicka ut skarpa Android 7.0 till senaste årens Nexus-enheter. Nougat erbjuder en lång rad nyheter – både utåtriktade och bakom kulisserna. De viktigaste diskuteras här i Googles egna changelog.

Efter att ha använt systemet en tid har vi hittat nio tillskott som vi tycker särskilt bra om. Häng med när vi går igenom några av Nougats trevligaste nya finesser!

ALT+TAB

 

Låt säga att du skriver i en meddelande-app eller på ett socialt nätverk. Medan du skriver behöver du kolla upp något och byter därför tillfälligt applikation. För att återvända till meddelande-appen var du tidigare tvungen att antingen gå till hemskärmen och hitta appens ikon där, eller öppna multikörningsmenyn.

I Android Nougat behöver du bara dubbeltrycka på multikörningsknappen i navigationsfältet för att hoppa fram och tillbaka mellan de två senast öppna apparna. Det hela fungerar med andra ord som ALT+TAB i Windows. När du väl vant dig vid finessen är den svår att vara utan.

Delningsmenyn

android-7.0-nougat-test-swedroid-14android-7.0-nougat-test-swedroid-15

En av Androids styrkor har alltid varit smidig delning av innehåll mellan appar. Sedan Lollipop har Androids delningsmenyer dock varit en smula röriga. Dels kan menyerna se helt olika ut beroende på vilken app du delar från och beroende på tillverkare.

Det gör att användare aldrig kan vara säkra på hur menyn kommer se ut och fungera när de trycker på knappen. Ordningen apparna visas i framstår dessutom som godtycklig ibland – trots att du nästan alltid delar till samma app är det inte säkert att den hamnar överst i listan. Sorteringen sker istället om något utifrån de appar du använder mest vilket inte är lika praktiskt i alla lägen.

Nougat löser det genom att låta användare fästa appar i delningsmenyn. De appar du fäster visas alltid överst. På så vis kan du få en prydlig lista med åtta appar som du alltid vet kommer ligga på samma position och som du kan dela till direkt med ett tryck.

Allra bäst hade varit om Google lät användare sortera ikonernas ordning fritt med dra-och-släpp som på en hemskärm, men det kanske kommer.

Snabbinställningarna

nougat-snabb

Android 7.0 bjuder på nya snabbinställningar. De fungerar ungefär som tidigare men snabbinställningarna kan numera sträcka sig över flera horisontella sidor, de kan anpassas och tredjepartsappar kan placera egna snabbinställningar i menyn.

Trevligaste nyheten för vår del är att Google implementerat ett slags mellanting mellan Androids tidiga snabbinställningar och de som kom i Lollipop. Så fort du blottar aviseringsmenyn visas nu de fem översta snabbinställningarna högst upp.

Du får alltså tillgång till de vanligaste inställningarna direkt utan att behöva dra ned menyn ett extra steg.

nougat-snabbi

Bättre översikt i inställningarna

android-7.0-nougat-test-swedroid-12android-7.0-nougat-test-swedroid-22

Google har gjort om layouten för inställningarna i Nougat. Numera visas information under de flesta kategorier så du kan se status för vanliga alternativ utan att först behöva öppna kategorin.

Direkt när du öppnar inställningarna kan du exempelvis se aktuell dataanvändning, huruvida Bluetooth är på eller av, ringsignalsvolymen, hur många appar som installerats, mängd ledig lagring, och så vidare.

Det innebär att du kan öppna inställningarna bara för att få en slags systemstatus, vilket är trevligt. En annan nyhet i menyn är att kontextuell information ibland visas högst upp som när ljudlöst läge eller flygplansläget är påslaget.

När du är minst ett steg in i inställningarna får du även tillgång till en sidomeny, från vilken du kan växla kategori utan att behöva gå tillbaka till huvudlistan.

Ändra DPI

android-7.0-nougat-test-swedroid-23android-7.0-nougat-test-swedroid-24

Bland skärminställningarna återfinns numera alternativet ”Visningsstorlek”. Det är en slags DPI-inställning som gör att du kan justera hur mycket information som ryms på skärmen samtidigt. När du höjer eller sänker reglaget blir gränssnittsobjekt och text i systemet större eller mindre.

Tidigare gick det bara att ändra själva textstorleken.

Använd två systemspråk samtidigt

android-7.0-nougat-test-swedroid-9android-7.0-nougat-test-swedroid-10

Vissa gillar att använda engelska som systemspråk på telefoner för att de är vana vid det eller för att få tillgång till funktioner som inte finns på svenska än. För den skaran, eller helt enkelt för de som är flerspråkiga, finns en trevlig nyhet i Android 7.0.

Två systemspråk kan anges samtidigt. Du ställer in prioriteten för språken genom att dra och släppa dem i listan. Det översta språket gäller för system och appar överlag. Resterande språk används exempelvis för sökmotorer eller i tredjepartsappar på olika (ej definierade) vis. Chrome ignorerar dessutom översättning för språken i listan, då du bekräftat att du behärskar dem.

En annan fördel är att det nu är lättare att ändra det språk som visas i systemet, då du bara kan byta position på dem i listan.

Aviseringarna

nougat-avi

Androids aviseringar har fått sig ett rejält lyft. Layouten har förändrats och användare får större översikt än tidigare. Meddelanden från samma app grupperas, de kan expanderas, och det går att svara direkt från menyn.

Du kan dessutom ändra aviseringsinställningarna för en app utan att lämna menyn – antingen genom att långtrycka på aviseringen eller genom att dra den åt sidan tills ett kugghjul blottas.

android-7.0-nougat-test-swedroid-19android-7.0-nougat-test-swedroid-18

Snabbare applicering av uppdateringar

Alla som någon gång applicerat en OTA-uppdatering vet säkert hur lång tid det kan ta för Android att ”uppgradera” appar efter att enheten startat om. För användare med många appar kan det här steget ta lång tid och telefonen blir ibland rätt varm.

Tack vare att Nougat kombinerar Marshmallows förkompilering (Ahead-of-Time) med Just-in-Time-kompilering (JIT) slipper vi nu det steget. Uppdateringar kan därför appliceras betydligt snabbare.

Nattläget

nattlage-night-mode

Nattläget är egentligen helt dolt i Android 7.0. Användare som uppdaterade direkt från förhandsversionen och utnyttjade läget där har det dock kvar. Övriga kan använda det här knepet för att aktivera läget.

När du väl blottat nattläget kan skärmens färgton och ljusstyrka justeras så skärmen blir behagligare att titta på om kvällar och nätter. Läget kan aktiveras manuellt från snabbinställningarna eller gå igång automatiskt när solen går ned.

Vi hoppas Google till sist kommer anse sig så pass nöjda med nattläget att det blir en utåtriktad finess. Kanske i Android 7.1?

En fråga till er som redan installerat Nougat: Vilka är era favoritfunktioner?