Världens största smartphonetillverkare Q2 2019

Postat:
11:15 - 2019-08-01
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
55

Strategy Analytics och Counterpoint har publicerat sina rapporter om smartphoneleveranserna under andra kvartalet 2019 (april-juni). Båda marknadsanalysföretagen har samma ordning på topp fem-listan, även om procentsatserna skiljer sig en smula åt.

Trots motgångarna efter USA:s svartlistning ligger Huawei kvar på en andraplats sett till antalet leveranser under perioden, efter Samsung och före Apple. Enligt Counterpoints analys (första bilden) har Samsung 21,3 % av marknaden, följt av Huawei med 15,8 % och Apple med 10,1 %.

Xiaomi ligger anmärkningsvärt nära Apple med sina nio procent av kakan. Apples andel växer i regel efter att företaget lanserat nya Iphones på hösten, men det är alltså möjligt att Xiaomi kommer att peta ned Apple till en fjärdeplats ett kvartal framöver.

Leveranserna föll överlag globalt på grund av att marknaden blivit mättad. Allt fler behåller sina smartphones längre och ser inte någon större anledning att uppgradera lika ofta. Det talas om att vi nått ”peak smartphone” och att nya mobiler inte längre erbjuder det där nya speciella som konsumenter törstar efter.