Vi jämför designen mellan Google Android 11 och IOS 14

Postat:
12:50 - 2021-01-07
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
58

Apples operativsystem tog flera kliv närmare Android genom IOS 14, inte minst genom bild-i-bild, utökat stöd för widgetar, samt möjligheten att inte lägga alla appar på hemskärmen.

Vi har gjort en enkel visuell jämförelse mellan Googles tappning av Android 11 och senaste upplagan av IOS 14. Det är inget ingående test av olikheter i funktionalitet och beteende mellan de två mobilplattformarna, utan en värderingsfri jämförelse av design och grundläggande finesser. De två systemen har blivit påfallande lika varandra.

Vi vill även ge en viss insyn i IOS för Androidanvändare som inte är bekanta med systemet. Android visas till vänster i gallerierna och IOS till höger om inget annat anges. Vilken plattform har mest tilltalande design?

Låsskärmen

Vi har använt en Google Pixel 4 som testenhet. Telefonen sticker ut i Pixel-serien genom att vara enda årgången som erbjuder ansiktsupplåsning i 3D, likt Iphone. Som standard hoppar enheten över låsskärmen och går direkt in i systemet när den känner av användarens ansikte.

Låsskärmen vid aktiv Spotify-uppspelning

Avisering på låsskärmen

Om det alternativet inaktiveras kan dock låsskärmen användas som vanligt. Statusfältet visas högst upp, tillsammans med en klockwidget med tid, datum och dagens väder. Låsskärmen innehåller även eventuella aviseringar och uppspelningskontroller.

En skillnad i IOS är att användare måste svepa bort låsskärmen, även efter framgångsrik autentisering. I övrigt är konceptet samma: aviseringar, uppspelningskontroller, tid och datum (men inget väder). IOS visar genvägar till ficklampan och kameran längst ned.

Hemskärmen

Även om IOS närmat sig Android gällande hemskärmen finns fortfarande stora olikheter. Alla ikoner rättar sig automatiskt uppåt i iOS. Det går med andra ord inte att placera ut ikonerna fritt med exempelvis öppna ytor, annat än nedåt under ikonerna.

Genom ett nytt alternativ går det dock att göra så att bara utvalda appar ligger på hemskärmen, medan resten hamnar i det nya så kallade appbiblioteket på skärmen längst till höger. Appbiblioteket kategoriserar appar automatiskt, men kan även visa en vertikal lista med alla titlar.

Menyn vid långtryck på ikon

Skärmen längst till vänster

Designen för mappar

En nyhet i IOS 14 är stöd för widgetar på hemskärmen. Widgetarna tillhandahålls i olika fasta storlekar och är till för att visa information och genvägar. De är inte interaktiva och kan inte vara som en slags mini-appar på hemskärmen som i Android. En specialitet i IOS är att flera widgetar kan placeras ovanpå varandra som i en kortlek och växlas mellan genom svep.

Båda systemen visar en popup-meny vid långtryck på appar, även om alla utvecklare inte implementerat stöd för specifika app-genvägar i menyn. Pixel Launcher visar Google-flödet på skärmen längst till vänster som standard, medan IOS visar en meny med widgetar där.

App-lådorna

Aviseringar och aviseringsmenyn

Aviseringsmenyn och låsskärmen i IOS är samma skärm. Den visas när användare sveper ned från skärmens ovansida till vänster om sensorjacket i IOS. Android har som bekant istället en dedikerad rullgardinsmeny som även innehåller snabbinställningar.

En annan grundläggande skillnad är att aviseringar kan vara mer interaktiva i Android, med större kontroll direkt från själva aviseringen.

Snabbinställningarna

Snabbinställningarna är en egen separat skärm i IOS, vilken visas genom att svepa nedåt till höger om sensorjacket. Skärmen fyller hela panelen, till skillnad mot snabbinställningarna i Android. Annars är konceptet samma: att ge bekväm access till vanliga toggles och inställningar.

Inställningarna

Båda operativsystemen har sökfält högst upp i inställningarna. Android kan visa kontextuella förslag på inställningar och ändringar högst upp.

En grundläggande skillnad är att IOS visar app-inställningar på två ställen: inuti apparna och längst ned bland systeminställningarna. Tredjepartsappar har i regel alla sina egna inställningar inuti gränssnittet, medan Apples appar har fler inställningar externt.

Animationer och multikörning

Android och IOS har en mycket liknande gestnavigering. Största skillnaden är att i Android går det alltid att svepa in från skärmens vänstra eller högra ytterkant för att gå ett steg tillbaka. I IOS används svep från vänstersidan för att gå tillbaka i gränssnittet, men det fungerar inte i samtliga tredjepartsappar.

Även multikörningen har samma utformning: en horisontell lista med kort som representerar de senast öppnade apparna.


Mörkt tema

Båda plattformarna erbjuder systemomfattande mörka och ljusa teman, vilka även påverkar appar med stöd för tema. IOS har en funktion som automatiskt dämpar bakgrundsbilden när mörka temat aktiveras. De inbyggda bakgrundsbilderna har därtill separata ljusa och mörka lägen.

För att bakgrundsbilden ska rätta sig efter temat i Android behöver en av Googles levande bakgrunder användas, eller ett specialverktyg från Play Store. Apple använder överlag en mörkare bakgrund än Google, som föredrar mörkgrå vilket de menar är behagligare för ögonen.

App-butiken

Inbyggda appar

Telefon-appen och meddelande-appen

Anpassningsmöjligheter

IOS kan anpassas visuellt genom att byta bakgrundsbild, genom att flytta runt ikoner och widgetar på hemskärmen, skapa mappar och genom att växla mellan ljust och mörkt tema.

Android har som bekant nästintill outsinliga möjligheter till personanpassning, beroende på hur mycket användaren är villig att tricksa. Google erbjuder sju olika inbyggda teman som ändrar systemikonerna, formen för ikonerna på hemskärmen, samt ändrar fonter och accentfärger.

Användare kan även skapa egna teman. Ett annat vanligt sätt att anpassa telefonen är att byta hemskärmsapp, vilket gör att hemskärmen kan se ut och fungera hur som helst.