Vi packar upp OnePlus Nord

Postat:
19:27 - 2020-07-21
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
27

I en era då tillverkarnas topptelefoner blir allt dyrare och det är mer regel än undantag med en prislapp norr om 10 000 kronor har efterfrågan på kompetenta mellanklasstelefoner ökat markant. Dessvärre har mellanklasstelefonerna traditionellt sett haft för stora brister för att någon som är van vid en flaggskeppstelefon skall kunna nedgradera utan att bli alldeles för frustrerad.

Det senaste året har vi dock sett tydliga tecken på att allt fler kompetenta mellanklasstelefoner håller på att göra en storstilad entré på marknaden, med exempelvis Googles populära Pixel 3a och den runt hörnet väntade 4a, Apples nya lilla iPhone och Samsungs senaste A-serie.

OnePlus gjorde sig ett namn som tillverkare av kompetenta telefoner till mellanklasspris, men i takt med att åren har gått har prislappen steg för steg ökat och de är numera inte längre de ytterst prisvärda alternativen de en gång var.

Med den nya modellen Nord ämnar de ändra på detta. Vi fick nyligen vårt testexemplar levererat, och här följer en första titt på vad kartongen innehåller.

Kartongen är mattsvart och har ett blanksvart tryck på lockets ovansida med texten ”NORD”. Runt kartongens midja ser vi en blågrön accentfärg som matchar telefonen själv, som alltså har en blågrön pastelliknande färg kallad ”Blue Marble”. Kartongen är i sig mycket kvalitativ och känns faktiskt, lustigt nog, lyxigare än kartongerna för de dyrare syskonen OnePlus 8 och 8 Pro.

Kartongens innehåll är sparsmakat och allt vi finner utöver telefonen i sig är en laddadapter på 30W, en USB-kabel, ett mjukplastskal, ett SIM-stift samt diverse dokumentation.


Telefonen ligger mycket väl i handen och kvalitetsintrycket säger premium snarare än mellanklass. Glasbakstycket är högblankt och dessvärre ganska halkigt, men telefonen ligger tack vare bakstyckets mjukt rundade sidor och den välvda lättmetallramen mycket bra i handen. Vikten är med 185 gram ganska hög, men telefonen känns aldrig otymplig.

Knapparna håller hög klass men precis som i OnePlus 8 Pro anser vi att motståndet i strömknappen är lite för löst, med oavsiktliga knapptryckningar som följd.


Bildskärmen är av AMOLED-typ, av OnePlus kallad Fluid AMOLED, och mäter 6,44 tum på diagonalen. Upplösningen är på 1 080 x 2 400 pixlar och pixeltätheten är på 408 PPI, snarlikt majoriteten av OnePlus telefoner genom åren.

Mjukvaran och gränssnittet bygger så klart på Android 10 och har OnePlus egenutvecklade gränssnitt Oxygen OS 10.5 ovanpå och som alltid i OnePlus-telefoner känns det rappt och följsamt. Traditionellt sett är OnePlus-telefoner mycket snabba och vi ser fram emot att hårdtesta och se om Nord trots ett mellanklasschipp kan matcha våra högt ställda förväntningar.

Bildskärmens uppdateringsfrekvens är för övrigt på 90 Hz, att jämföras med mer traditionella 60 Hz, och bör förstärka intrycket av flyt och rapphet.

Gott om RAM, 12 GB i vårt testexemplar eller 8 GB i den mindre kostsamma versionen av Nord, gör åtminstone på pappret att telefonen bör – om mjukvaran är väloptimerad – kunna leverera en mycket angenäm multikörningsupplevelse, där växling mellan appar kan ske snabbt och följsamt utan att telefonen tvingas kallstarta appar för att arbetsminnet inte är stort nog att hålla dem aktiva i bakgrunden.


Vi finner fyra kameror på baksidan; huvudkamera på 48MP (12MP Quad Bayer som standard), ultravidvinkelkamera på 8MP (0,6x zoom), makrokamera (närbildskamera) på 2MP samt en djupmätande IR-kamera.

Utöver de ovanstående fysiska kamerorna bjuds vi på 2x ”förlustfri” zoom som görs möjligt genom att bilder tas med huvudkameran i dess fulla upplösning om 48MP och sedan beskärs till 12MP. Detta resulterar i en slags upplösningszoom i relation till när huvudkameran används i dess standardläge med 12MP/Quad Bayer. Nackdelen med den här metoden är att vi i zoomläget 2x inte kan ta del av fördelarna med en Quad Bayer-lösning, vilket åtminstone på pappret innebär bland annat bättre ljusdynamik, bättre färger och bättre prestanda i mörker.

OnePlus Nord har fått ett ganska rejält batteri på 4 115 mAh vilket torde resultera i en god batteritid. Saknas gör trådlös laddning, men OnePlus skickar däremot med en Warp-laddare på hela 30W i kartongen och trådburen laddning är därmed mycket snabb.

Något annat som saknas är en officiell vattenresistens enligt IP-klassning, men Nord har enligt OnePlus grundare Carl Pei trots det byggts för att klara av att sänkas ned 30 cm i vatten i upp till 30 sekunder.

Prislappen för OnePlus Nord är 4 590 kronor för grundversionen med 8 GB RAM och 128 GB lagring och 5 590 kronor för toppmodellen med 12 GB RAM och 256 GB lagring. Färgalternativen är två till antalet; den grönblå versionen vi testar, kallad ”Blue Marble”, samt en mellangrå modell kallad ”Gray Onyx”. Båda färgalternativen finns tillgängliga för respektive utrustningsnivå.

OnePlus Nord kommer att finnas tillgänglig för förbeställning hos Webhallen, Netonnet, Dustin, Inet, Elgiganten, Telia och Telenor från 21 juli kl 17.00 svensk tid och säljstart den 4 augusti kl 10.00.

* OnePlus Nord Gray Onyx 8GB + 128GB – 4590 SEK
* OnePlus Nord Blue Marble 8GB + 128GB – 4590 SEK
* OnePlus Nord Gray Onyx 12GB + 256GB – 5590 SEK
* OnePlus Nord Blue Marble 12GB + 256GB – 5590 SEK

Vi är i full färd med vår recension som vi hoppas kunna publicera i god tid innan telefonen börjar skickas ut till konsumenterna.

[OnePlus Nord-forumet]