Vi testar att mäta pulsen i Google Fit med bakre kameran

Postat:
11:33 - 2021-03-21
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
13

Tidigare i vår berättade Google att Pixel-telefoner kommer kunna mäta användares puls och andningsfrekvens utan extern hårdvara, bara med hjälp av telefonens kameror. Finesserna är del av Fit-appen och kommer att släppas för fler modeller efterhand.

Google Fit mäter pulsen genom att upptäcka små färgförändringar i fingertoppen. Vi fick nyligen uppdateringen som innehåller nyheterna och testade för att se hur bra det fungerar. På en Google Pixel 4 (XL) ska en fingertopp läggas på den vänstra kameran på bakstycket.

Om inte omgivningens ljus är tillräckligt starkt kan inte mätningen genomföras. Appen föreslår att lampan på bakstycket ska tändas ifall det är för dunkelt. Mätningen tar förhållandevis lång tid, cirka 30 sekunder. Efter tre misslyckade mätningar, varav två med lampan igång, provade vi att mäta medan vi höll telefonen rakt framför en glödlampa.

Då kunde mätningar genomföras men appen gav ett mycket opålitligt och varierande resultat. Problemet tycktes vara för kalla händer. Efter att vi ökat blodtillförseln till fingertopparna gav appen ett jämt resultat, med få variationer. Det gick dessutom att mäta utan hjälp av glödlampa.

Resultaten kan sparas så att det går att se förändringar över dagar, veckor, månader och år. Google Fit erbjuder inte det smidigaste sättet att mäta pulsen. Kamera-metoden är känslig och behöver rätt omständigheter.

För de som inte har en pulsmätare i exempelvis ett aktivitetsarmband eller en smartklocka kan dock Fit med fördel användas, även om det i vår mening inte är särskilt mycket mer praktiskt än att mäta manuellt genom att känna pulsen på artären längs handleden och räkna.