Vi testar Googles nya läsningsläge ”Reading Mode”

Postat:
10:51 - 2022-12-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
4

Under gårdagskvällen introducerade Google ett nytt verktyg för Android kallat Reading Mode. Appen är tänkt att göra det behagligare för ögonen att läsa längre texter, genom att förbättra kontrast och läsbarhet och ta bort potentiellt distraherande inslag.

Efter att appen installerats från Play Store behöver den aktiveras från tillgänglighetsinställningarna och ges behörigheter. Därefter visas en liten knapp som flyter ovanpå övriga gränssnittet. Knappen går att flytta runt och den kan vila längs valfri kant.

Ett tryck på knappen startar appen oavsett var användaren är, men om det inte finns längre textpartier på skärmen kommer Reading Mode säga att den inte hittade något. Användare kan välja mellan olika bakgrundsfärger för texten, inklusive sepia, samt ändra font, textstorlek och radavstånd.

Appen kan även stryka under text för att göra det enklare att läsa. Markeringen flyttas genom att trycka på textrader på skärmen. En annan finess i Reading Mode är högläsning, text-till-tal, vilket dock inte fungerade för oss överhuvudtaget.

Reading Mode fungerar ungefär som ”reader mode” (”läsaren” på svenska) i Safari och i Samsungs webbläsare, med skillnaden att Googles motsvarighet kan aktiveras överallt – förutsatt att det finns textstycken på skärmen. Och precis som ”reader mode” i Safari är en bieffekt av Googles app att den kan kringgå paywalls.

De som vill testa hittar Reader Mode här i Google Play.