Grundupplägg
Istället för ikoner i ett rutnät som flyttas runt och läggs ut på ett valfritt antal skärmar, visar Niagara en samling valfria favoritappar i en vertikal rad. Ovanför raden visas matnyttig information som exempelvis tid, datum, batteriprocent, och väder. Användare kan även placera ut widgetar högst upp. Ett svep åt höger över en ikon visar den kontextuella meny som vanligtvis nås genom långtryck, Androids så kallade app-genvägar. Ett svep nedåt drar ned rullgardinsmenyn.
Hur nås då övriga appar? Genom en bokstavssorterad vertikal meny längst till höger, från vilken hemskärmsappen fått sitt namn (ett ”vattenfall”). Tanken är att användare snabbt ska kunna nå alla telefonens appar. Användare kan antingen trycka direkt på en bokstav i listan, till exempel ”D” och därefter trycka på ”Drive” för att starta appen. Det går även att långtrycka på bokstavs-listen och svepa upp och ned, för att leta appar och skrolla i listan.
Animationen är inbjudande och det hela fungerar i regel smidigt. I bästa fall och med lite träning går det att starta alla appar med endast två tryck/svep, förutsatt att du minns vad appen heter – vilket kanske inte alltid är säkert för titlar som startas sällan och om det finns 150+ appar på enheten.
Anpassning
Niagara erbjuder en ren och avskalad skärm redan från början med tanke på upplägget. Användare kan ta det ett steg längre genom att dölja ikonernas etiketter, ändra ikonernas storlek och även applicera ikonpaket. Det går dessutom att ta bort den visuella representationen av den vertikala bokstavslistan till höger. Listan fortsätter att fungera som vanligt, men det finns inte längre en synlig indikation av den.
Appen stödjer mörkt tema för exempelvis inställningsskärmarna. Niagara kan antingen rätta sig efter Androids systemomfattande inställning, eller alltid ha ljust eller mörkt tema aktivt. För de som föredrar helsvart bakgrund finns det som alternativ. Fontfärgen på hemskärmen baseras på bakgrundsbilden som standard, men kan även anges till ljus eller mörk.
Statusfältet högst upp går att dölja för ett ännu renare intryck, och det går att dölja appar i den alfabetiska listan (företrädesvis de appar som ändå aldrig används). Hemskärmen, den enda, kan anpassas på fler vis genom att långtrycka på en tom yta.
Du kan då ändra ordningen på ikonerna i listan. De appar du startar oftast kan med fördel placeras långt ned, så de blir enklare att nå. Du kan även flytta upp eller ned hela listan. Som standard visas den relativt långt ned, med stor övre marginal. Niagara rekommenderar att endast åtta favoriter anges, men vi fick plats med tolv utan att det såg särskilt plottrigt ut, genom att minska ikon-storleken och flytta upp menyn.
Långtryck på en ikon i listan med favoriter visar en meny från vilken det exempelvis går att byta ut en enskild ikon, eller avinstallera appen.
Nackdelar
Precis som för alla hemskärmsersättare försvinner en del av systemets animationer, framförallt den som visar hur appen tjusigt glider tillbaka till sin ikon när användare går hem. På Pixel-telefoner påverkas även multikörningsmenyn, som inte längre har app-förslag under korten.
Största tröskeln är dock sannolikt gammal vana. Många har idag alla sina favorit-appar fördelade över kanske tre skärmar, på platser som nås genom muskelminne. Såtillvida mappar inte används, innebär det att de appar som startas i 95 procent av fallen redan kan nås genom 2–3 svep eller tryck. Ett helt annat upplägg kan kännas ovant och frustrerande i början.
Pris och slutsats
Vi uppskattar Niagara Launcher och dess estetik. Appen har känts som en frisk fläkt, med en viss frustration. För de som gillar att testa nya hemskärmsappar eller har tröttnat på sin nuvarande telefon och känner för lite omväxling rekommenderar vi Niagara Launcher – kanske fastnar du.
Niagara är gratis att testa och är fri från reklam. Vissa specialfunktioner kräver dock Pro-versionen, som har ett förhållandevis saftigt pris på 109 kronor, alternativt 39 kronor per år.
Mest kommenterat
- Vad stör du dig mest på i din telefons operativsystem?
- Allt fler långvariga prenumeranter säger upp Netflix
- Samsung Galaxy Watch 4 får till sist Google-assistenten
- Spotify vill att företag ska ge anställda abonnemang som förmån
- OnePlus introducerar Nord 2T, säljstart 24 maj
- Google puffar för Androids säkerhet i reklamfilm
Mest läst
- Vad stör du dig mest på i din telefons operativsystem?
- Allt fler långvariga prenumeranter säger upp Netflix
- Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon
- Inte ens Googles nya hörlurar Pixel Buds Pro släpps i Sverige
- Fullspäckade Vivo X80 Pro lanseras globalt, kommer till Europa
- Rykte: Google Pixel Watch har stödprocessor och högst minne för Wear OS
Visa topplistan
Undersökningar

Undersökningar
- Vilken färg har din telefon?
- Använder du regelbundet en mobil plånbok?
- Vad är en dealbreaker för dig i en smartphone 2022?
- Vilket operativsystem kör din dator idag?
- Använder du mörkt eller ljust tema?
- Om du behövde byta märke för nästa telefon, vilket skulle du byta till då?
- Vilka funktioner saknar du i Android?
- Vilken telefon gav dig senast ett starkt habegär?
- Visa alla undersökningar
Sweclockers RSS
- PCI Express 5.0-lagring når 13 GB/s
- Nvidia sänder live från Computex 2022
- AMD satsar på bärbara datorer med Steam Deck-hårdvara
- Asus visar flaggskeppet ROG Crosshair X670E Extreme för Ryzen 7000
- AMD lanserar Smart Access Storage för snabbare laddtider
- Corsair presenterar sin första gaminglaptop
- AMD avtäcker styrkretsarna X670 Extreme, X670 och B650 för sockel AM5