Vi testar LGs runda smartklocka G Watch R

Postat:
16:04 - 2015-01-19
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
73

Hur ska tillverkare få klockfantaster att byta till en smartare variant av armbandsur? Många som använder klockor ser dessa som eleganta accessoarer och värderar design lika högt som funktionalitet.

Elektronikföretag verkar tro på att anamma en design som liknar traditionella armbandsur och de runda smartklockorna har skapat största medialt surr hittills. En av smartklockorna med rund design är LG G Watch R, som vi kommer ta en titt på nedan.

Enheten erbjuder en 1,3 tum stor P-OLED-skärm med 320 x 320 pixlar. Hårdvaran består även av 1,2GHz-chippet Snapdragon 400, 512MB RAM, 3GB tillgänglig lagring och Bluetooth 4.0. Sensorerna inkluderar barometer, gyro, accelerometer, kompass och pulsmätare.

lg-g-watch-r-promo

Konstruktionen är IP67-certifierad (vatten- och dammtät) och mäter 46,4 x 53,6 x 9,7 millimeter med en vikt på 62 gram. Batteriet har 410mAh, vilket kan jämföras med 320mAh för Motorola Moto 360 – en annan rund smartklocka.

Eftersom Android Wear ser likadant ut oavsett tillverkare hänvisar vi till vårt separata test av systemet gällande mjukvaran. Vi kommer istället fokusera på hårdvaran.

Konstruktion och design

lg-g-watch-r-swedroid-test-10lg-g-watch-r-swedroid-test-9

G Watch har som sagt en rund design och med rätt virtuell urtavla är enheten faktiskt påfallande lik ett vanligt armbandsur. Längs 1,3-tumsskärmen löper en upphöjd metallram med streck och siffror som indikerar sekunder och minuter. Indikationerna är där för att enheten mer ska likna en vanlig klocka.

Eftersom ramen kring skärmen är upphöjd skyddar den panelen om du exempelvis råkar stöta i något eller om du lägger enheten uppochner. Ramen och hela framsidan av klockan består av metall. Enheten känns mycket robust, även om vi hört att färgen kan flaga vid stötar.

lg-g-watch-r-swedroid-test-1lg-g-watch-r-swedroid-test-8lg-g-watch-r-swedroid-test-6

I mitten på högersidan av klockan sitter en fysisk knapp. Ett tryck på knappen växlar mellan aktivt läge och viloläge. Ett långtryck visar inställningarna för Android Wear. Baksidan är av plast och rymmer en magnetkontakt för laddning samt pulsmätaren.

Armbandet består av äkta läder och fungerar som det ska, även om det känns lite ”torrt” och inte så påkostat. Utseendemässigt gillar vi G Watch R skarpt och tycker LG fått till den snyggaste smartklockan hittills.

lg-g-watch-r-swedroid-test-16lg-g-watch-r-swedroid-test-11

Passform

Förmodligen varierar det från handled till handled, men G Watch R har ofta varit i vägen vid kontorsarbete – så pass att vi valt att ta av klockan när vi skrivit och spelat spel. Dels är själva klockan nästan en centimeter tjock och dels är även armbandet relativt grovt.

Det gör att enheten skaver en del mot skrivbord och klädesplagg. Vi tänkte knappt på att Sony SmartWatch 3 satt på handleden medan G Watch R gjort sig desto mer påmind.

Skärmen

lg-g-watch-r-swedroid-test-7

LG använder sin P-OLED-teknik för klockan. Det står för Plastic Organic Light-Emitting Diode och är samma typ av panel som exempelvis sitter i böjda telefonerna G Flex och G Flex 2. Eftersom det rör sig om OLED erbjuder skärmen god svärta och kontrast. Tekniken passar ypperligt för smartklockor och Android Wear.

När systemet går ner i viloläge visas nämligen en mer strömsnål variant av urtavlan som företrädesvis är svart. Merparten av pixlarna kan då släcka ner sig själva vilket är snällt mot batteriet. Svärtan blir därtill så djup att de svarta partierna knappt ens ser ut som att de visas på en skärm.

Panelen har 320 x 320 pixlar och vi gillar den betydligt bättre än skärmen i Sony SmartWatch 3. Tillsammans med Samsung Gear S har G Watch R bästa skärmen vi testat hittills i en smartklocka. Även betraktningsvinklarna är goda, vilket är en klar fördel då klockor sällan tittas på rakt framifrån.

Pulsmätaren

lg-g-watch-r-swedroid-test-6

Till skillnad mot Sony SmartWatch 3 har LGs klocka en pulsmätare, som sitter på baksidan av enheten så den får kontakt med huden. Pulsmätaren registrerar inte bärarens puls kontinuerligt utan mätningen behöver aktiveras manuellt, företrädesvis genom frasen ”show me my heart rate”.

Mätningen fungerar bäst när klockan sitter lite längre upp på armen, så knotor och beniga partier undviks. För allra bäst resultat bör du snurra klockan så mätningen sker längs underarmen. Mätningen har i regel tagit mellan 10-15 sekunder och har i alla fall med vårt exemplar givit ett lite opålitligt resultat.

Vid första mätningen har klockan ibland angivit runt 150 som puls och vid mätning precis efteråt har vi istället fått en puls kring 60. Det är trevligt att pulsmätaren finns men den är som sagt ganska nyckfull.

lg-g-watch-r-swedroid-test-18

Batteritid och laddning

Enhetens 410mAh-batteri jobbar bra i kombination med P-OLED-skärmen. Såtillvida enheten inte används väldigt intensivt, med musikuppspelning via Bluetooth-hörlurar och så vidare, bör klockan bara behöva laddas varannan dag.

Laddning sker genom att enheten placeras i en liten rund laddningsstation. En magnetkontakt på baksidan av klockan ansluter till motsvarande kontakt i laddaren. Laddningsstationen får sin energi genom en vanlig USB-kabel.

Detta fungerar betydligt smidigare än Sonys lösning med en bökig lucka på baksidan och kabel som måste sättas i direkt i klockan.

Slutsats

lg-g-watch-r-swedroid-test-2

Vi tycker G Watch R är snyggaste smartklockan hittills, även om Motorola Moto 360 inte ligger långt efter. Play Store har redan ett ganska stort utbud av urtavlor och med vissa layouter är enheten nästan till förväxling lik ett vanligt armbandsur.

Skärmen med P-OLED-teknik är ovanligt kompetent för att sitta i en smartklocka, med god svärta och bra betraktningsvinklar. Även batteritiden får fullt godkänt och här ligger LG i framkant gällande Android Wear-klockor.

Till de negativa aspekterna hör en ganska obekväm passform, en stundtals opålitlig pulsmätare och en del frusterande buggar i mjukvaran (i alla fall i vårt exemplar). Vilken modell är då mest lyckad av G Watch R och nyligen testade Sony SmartWatch 3? För de som prioriterar skärmkvalitet och design kan LGs smartklocka vara det bästa valet, medan Sonys motsvarighet erbjuder bättre passform och har inbyggd GPS. Både G Watch R och SmartWatch 3 kostar runt 2500kr.

Fördelar

  • I vår mening snyggaste smartklockan hittills
  • Liknar ett vanligt armbandsur
  • Pulsmätare (dock något opålitlig)
  • Bra skärm med P-OLED-teknik
  • Relativt god batteritid

Nackdelar

  • Saknar GPS
  • Ganska obekväm och klumpig
  • Inte lika ergonomisk som Sony SmartWatch 3
  • Version utan läderarmband för vegetarianer och veganer saknas