Är kantskärmen en gimmick eller ett praktiskt tillskott? Häng med nedan för en närmare titt på panelen och dess användningsområden.
Grundfunktionaliteten
I och med att det går att placera genvägar till favoritapplikationer på panelen i sidoskärmen har Samsung valt att utforma hemskärmen annorlunda. Det klassiska fältet med genvägar längst ner finns inte kvar och har ersatts med genvägarna på sidoskärmen. Enda genvägen som är intakt längst ner på hemskärmen går till telefonappen.
Vi börjar med grunderna. Sidoskärmen har ett passivt läge som gör att övriga skärmen får ett mer traditionellt format. Fältet till höger krymper och tar bara upp utrymmet som faktiskt är sluttande.
Det går att scrolla upp och ner i sidopanelen för att exempelvis bläddra mellan genvägar. Användare kan även att svepa åt höger och vänster för att växla mellan de olika typerna av paneler. Två gester är permanenta oavsett panel.
Sveper du uppåt från botten av panelen tas du till de allmänna inställningarna för sidoskärmen. Ett svep nedåt från panelens topp visas istället genvägar till systemverktyg. Samsung har oväntat nog implementerat en linjal som sträcker sig en decimeter. Övriga verktyg består av ett tidtagarur, en timer, en ficklampa och en röstinspelare. Dessa finesser är alla inbakade i själva sidoskärmen och är inte genvägar till separata appar.
En annan grundfunktion är en nattklocka som visar tid och eventuella alarm, även när skärmen är avstängd. Ljuset är mycket svagt och informationen kommer bara fram tydligt i mörka rum. Det går att ställa in mellan vilka klockslag nattklockan ska vara aktiv.
Samsung har ett särskilt API för Note Edge kallat Look som låter utvecklare dra fördel av kantskärmen, även om vi inte stött på några tredjepartsappar som utnyttjar den.
Paneltyper
Mjukvaran innehåller tio olika paneler och fler går att ladda hem separat. Användare kan själv välja ordningen och vilka paneler som ska vara aktiva. Medföljande panelerna består av genvägsfält, en panel med väderinformation och aviseringar (som missade samtal och antal nya meddelanden), en stegräknare, samt en rad paneler som visar löpande information om exempelvis sport och aktiekurser.
Värt att påpeka är att det går att trycka på nästan all information för att komma vidare. Ett tryck på en avisering i sidopanelen öppnas exempelvis meddelandet, och så vidare. Vi har främst använt genvägsfältet, widgetpanelen och stegräknaren även om panelerna med löpande information säkert kan komma väl till pass för vissa användare.
Kontextuella knappar
Kantskärmen kan även visa kontextuella knappar som varierar beroende på applikation. Tanken är att panelen ska vara dynamisk och visa behändiga knappar utifrån kontext. Vi har dock i stort sett bara stött på dessa kontextuella knappar i kamera-appen, där de å andra sidan fungerar fint.
Anpassning
I vanlig Samsung-anda finns det en rad olika inställningar och anpassningsmöjligheter. Först och främst går det att själv välja den text som visas på sidoskärmen när där den går in i sitt passiva läge. Det sker exempelvis i appar som har fördel av att ta så mycket av skärmen i anspråk som möjligt och där ingen kontextuell information kan visas på kanten.
En annan anpassningsmöjlighet kallas ”Uttryck mig” och låter användare välja vad som ska visas på kantskärmen när låsskärmen är aktiv. Utöver en samling förinställda val har Samsung implementerat ett bildredigeringsprogram i miniformat som gör att användare kan placera valfri bild på sidoskärmen. Som sagt visas den dock bara från låsskärmen.
Slutsats
Vi misstänker att en telefon med vanlig skärm fortfarande passar bäst för de flesta användare, men vi har uppskattat kantskärmen under våra veckor med Galaxy Note Edge. Det är dock svårt att sia om hur vi skulle uppleva kantskärmen efter ett år eller kanske rentav efter två år – tiden många använder en smartphone innan de uppgraderar.
I vissa lägen har vi saknat en traditionell panel, då det ibland känts som att kantskärmen inkräktat på övriga skärmutrymmet. I regel har dock kantskärmens passiva läge, då den drar sig tillbaka, åtgärdat det problemet.
Kantskärmen har flera praktiska användningsområden. Den funktion vi haft mest glädje av är möjligheten att svepa inåt från högerkanten för att få upp fältet med genvägar till appar (om det inte redan är framme). Eftersom kantskärmen dessutom har inbyggda verktyg, som timer, tidtagarur och röstinspelare, går det även att multitaska på ett nytt sätt. Vissa uppgifter kan utföras utan att behöva lämna appen du är inne i för tillfället.
Galaxy Note Edge kostar i dagsläget nästan 8000 kronor i Sverige från de flesta återförsäljare, drygt 1000 kronor mer än Galaxy Note 4., så de som är ute efter Samsung-phablet bör fundera på huruvida sidoskärmen är värd de extra slantarna. Det bör påpekas att telefonen sannolikt inte är lämplig för vänsterhänta på grund av att kantskärmen sitter på högersidan.
Vi vet att flera i Swedroids community investerat i Note Edge – hur upplever ni sidoskärmen och dess funktioner?
Mest kommenterat
- Vad gör du av dina gamla mobiler?
- Netflix bekräftar att det kommer en prenumeration med reklam
- Fler pressbilder på svarta Nothing Phone 1
- LG var för innovativt för sitt eget bästa – en tillbakablick
- Starbucks och Samsung presenterar specialskal för S22-serien
- Nothing Phone 1 kan få ett instegspris på runt 400 dollar
Mest läst
- Netflix bekräftar att det kommer en prenumeration med reklam
- LG var för innovativt för sitt eget bästa – en tillbakablick
- Vad gör du av dina gamla mobiler?
- Nothing Phone 1 kan få ett instegspris på runt 400 dollar
- Huaweis överklagande misslyckas, får inte bygga svenskt 5G-nät
- Första smartklockan med Wear OS 3 efter Watch 4 kostar 13 390 kronor
Visa topplistan
Undersökningar

Undersökningar
- Vad gör du av dina gamla mobiler?
- Har du en foldable?
- Prenumererar du fortfarande på Netflix?
- Hur ofta betalar du genom IAP i Google Play?
- Laddar du din telefon trådlöst?
- Vilken färg har din telefon?
- Använder du regelbundet en mobil plånbok?
- Vad är en dealbreaker för dig i en smartphone 2022?
- Visa alla undersökningar
Sweclockers RSS
- Sony presenterar gamingheadset i nya Inzone-serien
- Fractal Design Pop Air – prisvärt chassi med fäbless för 5,25"-platser
- Veckans fråga: Maximal uppdateringsfrekvens
- Apple uppges återvända till Qualcomm efter misslyckande med egna 5G-kretsar
- Nvidia utökar budgetsegmentet med Geforce GTX 1630
- Sony satsar på PC med spelfokuserade skärmar
- Cooler Master GM32-FQ – ett trevligt tillskott i den populära mellanklassen