Vi testar ovanliga sidoskärmen i Galaxy Note Edge

Postat:
20:32 - 2015-03-18
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
39

OLED-baserade paneler öppnar upp nya möjligheter, som böjda och i framtiden även vikbara skärmar. Samsung har utnyttjat sin AMOLED-teknik till att ge Galaxy Note Edge en aktiv sidopanel. Skärmen sluttar ner längs högersidan och innehåller bland annat genvägar och kontextuell information.

Telefonen är mycket lik Galaxy Note 4 i övrigt, som vi redan recenserat, och vi kommer därför lägga all fokus på den ovanliga skärmen. Samsung har satsat vidare på tekniken i och med vårens Galaxy S6 Edge, vars skärm glider ner över både vänster- och högerkanten. Till skillnad mot S6 Edge, vars sidor används för aviseringar, är sidoskärmen i Note Edge en aktiv förlängning av övriga skärmen.

Är kantskärmen en gimmick eller ett praktiskt tillskott? Häng med nedan för en närmare titt på panelen och dess användningsområden.

Grundfunktionaliteten

samsung-galaxy-note-edge-10

I och med att det går att placera genvägar till favoritapplikationer på panelen i sidoskärmen har Samsung valt att utforma hemskärmen annorlunda. Det klassiska fältet med genvägar längst ner finns inte kvar och har ersatts med genvägarna på sidoskärmen. Enda genvägen som är intakt längst ner på hemskärmen går till telefonappen.

Vi börjar med grunderna. Sidoskärmen har ett passivt läge som gör att övriga skärmen får ett mer traditionellt format. Fältet till höger krymper och tar bara upp utrymmet som faktiskt är sluttande.

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-18samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-2

Det går att scrolla upp och ner i sidopanelen för att exempelvis bläddra mellan genvägar. Användare kan även att svepa åt höger och vänster för att växla mellan de olika typerna av paneler. Två gester är permanenta oavsett panel.

Sveper du uppåt från botten av panelen tas du till de allmänna inställningarna för sidoskärmen. Ett svep nedåt från panelens topp visas istället genvägar till systemverktyg. Samsung har oväntat nog implementerat en linjal som sträcker sig en decimeter. Övriga verktyg består av ett tidtagarur, en timer, en ficklampa och en röstinspelare. Dessa finesser är alla inbakade i själva sidoskärmen och är inte genvägar till separata appar.

samsung-galaxy-note-edge-5

En annan grundfunktion är en nattklocka som visar tid och eventuella alarm, även när skärmen är avstängd. Ljuset är mycket svagt och informationen kommer bara fram tydligt i mörka rum. Det går att ställa in mellan vilka klockslag nattklockan ska vara aktiv.

Samsung har ett särskilt API för Note Edge kallat Look som låter utvecklare dra fördel av kantskärmen, även om vi inte stött på några tredjepartsappar som utnyttjar den.

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-7samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-19

Paneltyper

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-3samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-4

Mjukvaran innehåller tio olika paneler och fler går att ladda hem separat. Användare kan själv välja ordningen och vilka paneler som ska vara aktiva. Medföljande panelerna består av genvägsfält, en panel med väderinformation och aviseringar (som missade samtal och antal nya meddelanden), en stegräknare, samt en rad paneler som visar löpande information om exempelvis sport och aktiekurser.

Värt att påpeka är att det går att trycka på nästan all information för att komma vidare. Ett tryck på en avisering i sidopanelen öppnas exempelvis meddelandet, och så vidare. Vi har främst använt genvägsfältet, widgetpanelen och stegräknaren även om panelerna med löpande information säkert kan komma väl till pass för vissa användare.

Kontextuella knappar

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-11

Kantskärmen kan även visa kontextuella knappar som varierar beroende på applikation. Tanken är att panelen ska vara dynamisk och visa behändiga knappar utifrån kontext. Vi har dock i stort sett bara stött på dessa kontextuella knappar i kamera-appen, där de å andra sidan fungerar fint.

Anpassning

samsung-galaxy-note-edge-skarmdump-5

I vanlig Samsung-anda finns det en rad olika inställningar och anpassningsmöjligheter. Först och främst går det att själv välja den text som visas på sidoskärmen när där den går in i sitt passiva läge. Det sker exempelvis i appar som har fördel av att ta så mycket av skärmen i anspråk som möjligt och där ingen kontextuell information kan visas på kanten.

En annan anpassningsmöjlighet kallas ”Uttryck mig” och låter användare välja vad som ska visas på kantskärmen när låsskärmen är aktiv. Utöver en samling förinställda val har Samsung implementerat ett bildredigeringsprogram i miniformat som gör att användare kan placera valfri bild på sidoskärmen. Som sagt visas den dock bara från låsskärmen.

samsung-galaxy-note-edge-base-belong-to-us

Slutsats

samsung-galaxy-note-edge-1

Vi misstänker att en telefon med vanlig skärm fortfarande passar bäst för de flesta användare, men vi har uppskattat kantskärmen under våra veckor med Galaxy Note Edge. Det är dock svårt att sia om hur vi skulle uppleva kantskärmen efter ett år eller kanske rentav efter två år – tiden många använder en smartphone innan de uppgraderar.

I vissa lägen har vi saknat en traditionell panel, då det ibland känts som att kantskärmen inkräktat på övriga skärmutrymmet. I regel har dock kantskärmens passiva läge, då den drar sig tillbaka, åtgärdat det problemet.

Kantskärmen har flera praktiska användningsområden. Den funktion vi haft mest glädje av är möjligheten att svepa inåt från högerkanten för att få upp fältet med genvägar till appar (om det inte redan är framme). Eftersom kantskärmen dessutom har inbyggda verktyg, som timer, tidtagarur och röstinspelare, går det även att multitaska på ett nytt sätt. Vissa uppgifter kan utföras utan att behöva lämna appen du är inne i för tillfället.

Galaxy Note Edge kostar i dagsläget nästan 8000 kronor i Sverige från de flesta återförsäljare, drygt 1000 kronor mer än Galaxy Note 4., så de som är ute efter Samsung-phablet bör fundera på huruvida sidoskärmen är värd de extra slantarna. Det bör påpekas att telefonen sannolikt inte är lämplig för vänsterhänta på grund av att kantskärmen sitter på högersidan.

Vi vet att flera i Swedroids community investerat i Note Edge – hur upplever ni sidoskärmen och dess funktioner?