Video diskuterar huruvida snabbladdning förstör batterier

Postat:
08:33 - 2022-03-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
19

En vanlig kommentar till artiklar, foruminlägg och videor om snabbladdning är att den höga laddningshastigheten kommer förkorta batteriets livslängd, och att tekniken därför är oönskad.

Även om tillverkare naturligtvis vidtar åtgärder i både hård- och mjukvaran för att batteriet, eller batterierna, ska må så bra som möjligt och testar inverkan snabbladdningen har på batteriet, kan det vara en berättigad fråga.

Marques Brownlee blev nyfiken och undersöker saken närmare i en video med den fritt översatta titeln ”förstör snabbladdning verkligen ditt batteri?”. Alla batterier slits ut med tiden. I videon framkommer att en slags allmänt accepterad standard för degraderingen är 80 procents kapacitet efter 800 laddningscykler.

Det matchar på pricken vad Xiaomi sa att de uppnått för sin 200W-laddning. Apple skriver på sin hemsida att ett ”normalt batteri” kommer ha kvar upp till 80 procent av sin kapacitet efter bara 500 kompletta laddningscykler. Med andra ord är Apples (pessimistiska) prognos sämre än den för Xiaomis 200W-teknik.

Oppo hävdar att batteriet för deras 150W-laddning kommer ha kvar 80 procents kapacitet efter hela 1600 laddningscykler, något de säger är dubbelt så bra som branschstandarden. Videons slutsats är att snabbladdning inte alls behöver innebära en nackdel för batteriets livslängd.

Batteriers livslängd kan rent allmänt förlängas genom sunda batterivanor, som exempelvis att undvika hetta och riktigt höga och låga nivåer.