Androidentusiaster som gillar att testa ny mjukvara och håller sig ajour med kommande nyheter behöver ofta vänta. Att vänta på uppdateringar till nya Androidversioner är förstås vanligast. De som skaffade en Nexus-telefon från Google fick emellanåt även vänta efter att systemuppdateringar börjat skickas ut.
Till skillnad mot Apple där alla får tillgång till OTA-uppdateringar samtidigt, har det nämligen kunnat dröja olika länge för kunder. Det har funnits exempel då vissa med Googles egna telefoner fått vänta på uppdateringen flera månader längre än andra med likadan mobil. Just den punkten har lyckligtvis blivit åtgärdad för Pixel-serien, och det är givet att Google inte kan styra hur snabbt andra tillverkare skickar ut sina uppdateringar – annat än att hjälpa dem på traven, som genom Project Treble.
Men varför gäller fördröjningarna även vanliga appar? Google introducerar en ny app eller en större uppdatering av en befintlig app. Går den att ladda hem i alla marknader den är avsedd för direkt? Ofta inte, då det kan dröja dagar eller veckor innan alla kan ladda hem mjukvaran från Google Play. Hemsidor som APK Mirror har skapats i kölvattnet för att utnyttja Googles brister. ”Slipp vänta på uppdateringen i vanlig ordning, ladda hem appen manuellt – för vi har den”.
Google har även för vana att göra användare till försökskaniner och genomför ändringar mot en testgrupp. Ändringarna aktiveras på serversidan och gör att vissa användare får nyheter, eller i alla fall tillfälliga sådana, medan andra blir utan. En period år 2015 fick vi nytt gränssnitt i YouTube var och varannan gång vi öppnade appen, på grund av ändringar från serversidan. Menyer flyttades runt och färger ändrades.
Ett aktuellt exempel är det mörka temat i YouTube för Android. Många med ett aktivt intresse för Android och appar har väntat på det mörka temat, som till sist släppts – men bara för vissa. Detsamma gäller uppdateringarna av Android Messages och Googles kontakt-app, som båda fått nya gränssnitt.
Nya Google Fit lanserades häromdagen, med ett helt nytt gränssnitt. Produkten lanseras men kan alla ladda hem uppdateringen efter att ha läst om nyheterna? Nej. Vi får antingen jaga rätt på en APK-fil på webben, eller vänta obestämd tid. Google-assisteten lanserades 15 augusti. Drygt tio dagar senare saknar vi fortfarande tillgång till assistenten på svenska.
Google nämnde uttryckligen att det kommer dröja innan alla får assistenten, men varför inte betatesta assistenten några veckor till och skicka ut den till alla i samband med lanseringen, istället för att frustrera de mest hängivna användarna? Enligt en undersökning i forumet har 8,8 procent av de som deltog tillgång till assistenten.
Det borde även vara fördelaktigt för Google rent kommersiellt att våga släppa uppdateringar simultant. Användare kommer bli nyfikna och vilja testa mjukvaran direkt när nyheten presenteras. Om tjänsten eller appen då inte är tillgänglig är det ett antal som inte kommer bemöda sig att hålla utkik framöver för att kunna ta del av produkten.
Det bör poängteras att detta inte berör de allra, allra flesta användare vilka inte håller koll på uppdateringar eller ens bryr sig om dem. Samtidigt är det bra med enhetlighet, samt att förbättringar inte dröjer. Och när en nyhet presenteras och Google puffar för den vore det trevligt om de som Google faktiskt nådde ut till slapp vänta i onödan.
Google har naturligtvis sina anledningar. Om ett problem påträffas blir skadan betydligt mer begränsad än om buggen hade skickats ut till en miljard användare på en gång. Men det vore trevligt för oss entusiaster och det skulle innebära en bättre användarupplevelse om Google vågade tro på större uppdateringar och nya appar direkt, för alla.