WSJ: Microsoft investerar i Cyanogen, vill försvaga Googles grepp om Android

Postat:
00:23 - 2015-01-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
45

Enligt Wall Street Journal som citerar insiders har Microsoft investerat i Cyanogen – amerikanska utvecklaren bakom ROM:en CyanogenMod. Cyanogen har tagit Googles öppna källkod och byggt en egen tolkning av plattformen. Systemet kan installeras på en lång rad befintliga enheter men är även officiell mjukvara på telefoner som OnePlus One och Oppo N1.

Microsoft har som bekant ett eget operativsystem för mobiler, som numera rätt och slätt heter Windows, vilket idag innehar cirka 3% av den globala marknaden. Så varför skulle Microsoft investera i Cyanogen som sysslar med en konkurrerande plattform? Avsikten sägs vara att minska Googles kontroll över Android.

Operativsystemet har öppen källkod men för att få tillgång till Play Store behöver tillverkare certifiera sina enheter och exempelvis ha Google som standardsökmotor och inkludera Googles appar och tjänster.

Cyanogens VD Kirt McMaster sa nyligen att de ”kommer ta Android från Google” och utvecklaren vill göra Android mer ”öppet”. Oberoende grenar av Android utan Googles tjänster är redan stora i länder som Kina och står för 37% av alla globala leveranser, enligt Strategy Analytics.

Samtidigt väljer många Android just på grund av den tajta integreringen med Googles tjänster och satsningar i västvärlden på Androidbaserade telefoner utan Play Store, som Amazon Fire Phone, har floppat. Varken Cyanogen eller Microsoft har kommenterat rapporten.