ZUK Z1 är senaste mobilen med USB Type-C

Postat:
16:44 - 2015-08-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

Senaste beviset för att kinesiska tillverkare är först att anamma USB Type-C är ZUK Z1. Telefonen kommer från ett nystartat företag med Lenovo i ryggen. ZUK är Lenovos svar på lågprismärken som Xiaomi, Meizu och Honor från Huawei.

Flera smartphones som utrustats med USB Type-C, det vill säga en ny port med enklare kabelanslutning, bygger ändå på USB 2.0. ZUK Z1 kombinerar nya tekniken med det betydligt snabbare USB 3.0.

Enheten levereras rentav med ett par hörlurar som ansluts via USB Type-C, vilka erbjuder justerbar brusreducering. Z1 har därtill ett vanligt 3,5mm-jack. Två hörlurar kan anslutas samtidigt så två personer kan lyssna tillsammans.

zuk-z1-usb-type-c

Batteriet har hela 4100mAh och det finns stöd för snabbladdning. När batteriet är full-laddat ignorerar externa energikällan batteriet och ger ström direkt åt systemet istället, något som ska förlänga batteriets livslängd.

Vi finner vidare en fingeravtrycksläsare samt en särskild knapp som kallas ”U-Touch” med fyra olika kommandon. Användare kan vidröra knappen för att gå tillbaka, trycka ner den för att gå till hemskärmen, och dubbeltrycka för att öppna multikörningsmenyn. Ett horisontellt svep växlar mellan öppna appar.

zuk-z1-bild-2

Övrig hårdvara består av en 5,5 tum stor IPS LCD-skärm (1080p), dubbla SIM-kortsplatser, 3GB RAM, en 13MP-kamera (f/2,2), samt en främre 8MP-kamera. Mjukvaran baseras på Android Lollipop. Ett överraskande drag är att ZUK valt att satsa på beprövade chippet Snapdragon 801, som sitter i många av fjolårets toppmodeller, istället för årets mer osäkra kort Snapdragon 810.

ZUK verkar inte ha några planer på internationell lansering i nuläget.