AI är på frammarsch, men Googles utmanare till ChatGPT kan dröja

Postat:
15:28 - 2022-12-14
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:

Artificiell intelligens och maskininlärning har länge stått i fokus bland teknikjättarna, men hittills har tekniken framförallt agerat i bakgrunden och gjort våra operativsystem, internettjänster, digitala assistenter, datorer, mobiler och fotografier bättre utan att det märks hur det går till.

Nu i år har artificiell intelligens för första gången hamnat i rampljuset. Utvecklare har låtit vanliga användare utnyttja tekniken för egna privata syften, bland annat genom en mängd olika tjänster som skapar konst utifrån vad användaren beskriver, samt genom avancerade chattbottar och hjälpredor likt ChatGPT.

Vi bad ChatGPT skriva en artikel om artificiell intelligens

Amerikanska OpenAI ligger bakom två av de mest omskrivna och virala verktygen: nyss nämnda ChatGPT samt Dall-E (för bildgenerering). Tekniken har samtidigt hamnat i blåsväder och väckt en rad olika frågor, inte minst av det moraliska och lagliga slaget.

Även om Google legat i framkant gällande artificiell intelligens och redan har teknik som motsvarar ChatGPT, kommer sökjätten inte släppa någon utmanare i första taget. Under en frågestund har Alphabet- och Google-chefen Sundar Pichai och Googles AI-chef Jeff Dean förklarat varför.

Bilder genererade av Dall-E utifrån beskrivningar

Ett verktyg som ChatGPT skulle kunna ersätta en sökmotor för vissa användningsområden, men Google anser att tekniken inte är mogen och att den riskerar att skada Googles anseende. Pichai säger att folk behöver kunna lita på svaren de får från Google. Ett nystartat företag likt OpenAI kan experimentera mer och har mindre ansvar, medan Google behöver röra sig långsammare framåt.

Andra anledningar är problem i nuvarande chattbottar som partiskhet, potentiella elakheter, samt en benägenhet att hitta på egna svar som inte baseras på fakta. I slutet av augusti började Google låta folk ställa sig i kö för att få testa LaMDA 2, men företaget har begränsat antalet interaktioner och vad chattbotten kan användas till. Utöver LaMDA har Google även språkmodellerna BERT och MUM.

Chattbottar har potential att revolutionera och vi kommer sannolikt få se en konsumentinriktad chattbott från Google någon gång – även om det kan dröja.