Som bekant presenterade Google äntligen Ice Cream Sandwich i natt och Swedroid har redan tagit upp de mest grundläggande förändringarna samt publicerat sökjättens egen introduktionsvideo.
Nu ska vi kika närmare på Android 4.0 och alla nyheter den senaste versionen av Googles plattform för med sig. Releasen innehåller åtskilliga förbättringar och vi längtar efter att få testa om Ice Cream Sandwich är lika bra i praktiken som på pappret.
Användargränssnittet
Teamet bakom Android har jobbat mycket på att förfina och utveckla plattformens gränssnitt. Vanliga kommandon ska nu vara mer tillgängliga och det ska vara lättare att navigera i gränssnittet med gester.
Google har putsat på alla animationerna för att göra Android mer inbjudande och har skapat en ny font. Det nya teckensnittet är optimerat för högupplösta skärmar och ska erbjuda bättre läsbarhet.
Virtuella knappar visas längst ner i något som kallas för systemfältet (”System Bar”): Tillbaka, Hem samt en knapp som listar de senast använda apparna. Fältet kan döljas av program som använder sig utav hela skärmen, som exempelvis videospelare och spel.
Applikationers kontextuella alternativ ska tydligen gå att nå genom ett actionfält (”action bar”) vilket vanligtvis ligger högst upp på skärmen, men som även kan ligga längst ner. Som vi förstår saken är det genom det här fältet man får fram de alternativ som man tidigare visade genom Meny-knappen.
Multitasking har fått samma visuella lyft som i Honeycomb – man får nämligen se små miniatyrer av de senast körda apparna när man växlar mellan dem.
Launchern
Google har även till sist lagt till några mycket välbehövda förbättringar i launchern. Ice Cream Sandwich låter användare ändra storleken på widgetar och mapphanteringen har finputsats. Precis som i iOS kan man nu skapa mappar genom att dra en genväg och släppa den på en annan.
Från applikationslådan kan man genom att dra en app även få information om den, avinstallera den och rentav inaktivera förinstallerade appar. Fältet längst ner i launchern går dessutom att skräddarsy så att man själv kan välja vilka genvägar som ska ligga där.
De mest kompetenta hemskärmsersättarna i Market har länge haft alla dessa funktioner och mer därtill, men i och med förbättringarna kanske fler kommer köra Androids egna launcher.
Låsskärmen
Låsskärmen har fått en ny design och liknar nu bland annat HTCs motsvarighet, eftersom man kan starta en app och låsa upp skärmen med en och samma rörelse.
Man kan få tillgång till notifikationsfältet direkt från låsskärmen och lyssnar man på musik har man kontroll över uppspelningen utan att först behöva låsa upp skärmen. Det går numera även att svara på inkommande samtal med ett SMS direkt från låsskärmen.
Notifikationer och tangentbord
httpvh://www.youtube.com/watch?v=-F_ke3rxopc
Android 4.0 ger oss bättre kontroll över notifikationer. Det går att avfärda/ta bort enskilda notifikationer i notifikationsfältet – tidigare kunde vi bara välja att rensa allt. Användare kan även enkelt ta bort en app från listan över senast använda applikationer och radera en flik från browsern genom att svepa med ett finger.
Androids virtuella tangentbord har fått nya funktioner i och med Ice Cream Sandwich. Felkorrigeringen och ordförslagen har finputsats och felstavade ord understryks, precis som i en ordbehandlare. Trycker man på ordet ifråga får man upp en lista med förslag. Från listan kan man även lägga till och ta bort ord från den egna ordlistan. Nya tangentbordet har stöd för tredjepartstjänster i Market som exempelvis ordlistor och stavningskontrollerare.
Förbättrad röstigenkänning
Många hade förväntat sig att Google skulle släppa ett svar till Apples virtuella assistent Siri. Någon sådan assistent dök inte upp den här gången, men Android 4.0 har i alla fall fått en starkare röstigenkänning. Användare kan diktera text under en längre tid, med pauser och interpunktion, och skapa grammatiskt korrekta meningar.
Medan röstinputmotorn matar in texten understryks eventuella oklarheter så att de enkelt går att korrigera för hand efteråt. Vi förmodar att svenska inte stödjs för detta ändamål, än i alla fall.
Information om datatrafiken
Alla har inte abonnemang som tillåter obegränsad datatrafik varje månad. Eftersom Android i allra högst grad är ett uppkopplat operativsystem har Google därför lagt till en funktion för att mäta mängden datatrafik.
Från inställningarna kan man få statistik över mängden överförd data för både Wi-Fi och mobildata. Det går även att se hur mycket data varje enskild app använt, vilket kan vara intressant även om man får surfa fritt med sitt abonnemang. Användare kan sätta alarm som meddelar ifall man börjar nå en viss gräns och som vi förstår saken ska man även kunna blockera enskilda applikationer från att använda bakgrundsdata.
Adressboken och kalendern
Androids egna adressbok har omarbetats och visar nu mer information om varje kontakt, inklusive större profilbilder och eventuella statusuppdateringar från sociala nätverk. Användares profiler och kontakter ska tydligen vara sammanlänkade och integrerade genom hela systemet, för snabb och smidig åtkomst.
Kalenderappen har omarbetats och innehåller nu separata agendor (”personal/work/school/social”) för att enklare kunna organisera möten och evenemang. Man kan ge andra appar tillåtelse att bidra till kalendern och hantera påminnelser. Google har försökt göra kalendern lättare att överblicka och navigera, med färgkodning och stöd för gester och pinch-to-zoom.
Vi undrar om den här funktionen kommer finnas i Sverige, men Android 4.0 har stöd för en visuell röstbrevlåda i telefonappen. Den ska kunna integrera eventuella röstmeddelanden, översätta dessa till text och även förse oss med ljudfiler.
Ny kamera-app
Androids nya kamera har fått en hel del nya funktioner, bland annat ”zero shutter lag exposure” vilket innebär att bilder tas i stort sett utan fördröjning. Zoomningen och fokusen har förbättrats och vill man ta en stillbild medan man spelar in video behöver man bara trycka på skärmen.
Kameran känner av eventuella ansikten och lägger då automatiskt fokus på dessa. Användare kan även trycka på skärmen för att manuellt sätta fokus och kamera-appen har fått ett panoramaläge.
Bildeditor och omarbetad galleriapp
Android har fått en egen bildredigerare som är integrerad i galleriappen. Användare kan beskära och rotera bilder, sätta olika nivåer, ta bort röda ögon, lägga till effekter med mera.
Själva galleriappen har en ny design, vilket många tycker var på tiden. Den förra galleriappen för telefoner var måhända snygg, men knappast särskilt praktisk och den kunde inte visa särskilt stor mängd simultan information. Den nya galleriappen ska göra det enklare för oss att hantera, visa och dela bilder. Layouten har fått ett lyft och kan visa många fler album samtidigt.
Vi har även fått en ny galleriwidget som gör att vi kan bläddra bland bilderna i ett visst galleri direkt från hemskärmen.
Realtidseffekter för inspelad video
Om man vill spexa till sina videor kan man byta ut bakgrunden mot valfri bild, antingen när man filmar med kamera-appen eller när man har videosamtal i Google Talk.
I samma lättsamma anda innehåller Android 4.0 något som kallas för ”Silly Faces”, vilken använder avancerad ansiktsigenkänning och GPU-filter för att applicera diverse realtidseffekter till ansikten. Det går exempelvis att lägga till en effekt som gör att ens ögon blir mindre, att läpparna eller näsan blir större, eller att ens ansikte trycks ihop.
En av många efterlängtad funktion är även inbyggt stöd för att ta skärmdumpar.
Webbläsaren och mejl
Webbläsaren i Android 4.0 kan synkronisera bokmärken med Google Chrome på datorer och det går att spara innehåll för att läsa offline vid ett senare tillfälle. En lista över sparat innehåll visas tillsammans med bokmärken och webbhistorik.
Nya webbläsaren ska även erbjuda en markant förbättrad prestanda när det gäller att rendera hemsidor tack vare uppdaterade versioner av WebKit och kompilationsmotorn V8 Crankshaft för JavaScript.
När Ice Cream Sandwich körs på Nexus S har webbläsaren 220 % prestandaökning i V8 Benchmark Suite gentemot Android 2.3 och 35 % ökning i SunSpider 9.1. Samma siffror på Galaxy Nexus är 550 % respektive 70 %.
Mejlhanteringen i Android 4.0 ska överlag vara enklare och smidigare, med förbättrade förslag på mottagare och stöd för förinställda snabbsvar. Google har även lagt till en ny mejlwidget. För företag kan nämnas att mejlappen nu stödjer EAS v14.
Nymodigheter – NFC och ansiktsupplåsning
Google tror på NFC (närfältskommunikation) och Android 4.0 har fullt stöd för tekniken. En app som heter Android Beam gör att information och data snabbt och smidigt kan delas mellan två enheter med hjälp av NFC.
Det ska gå att dela nästan vad som helst med Android Beam, som exempelvis appar, kontakter, låtar, videos och övriga filer. Processen ska vara väldigt intuitiv och användare behöver inte starta en särskild app eller öppna någon meny. Allt som behövs är att två androidenheter förs nära varandra och att man godkänner transaktionen.
En ny funktion i ICS som vid en första anblick ter sig som en gimmick är att låsa upp ens enhet genom ansiktsigenkänning. Man behöver bara hålla upp enheten mot ansiktet och telefonen känner då igen dig och låser automatiskt upp mobilen.
Avslutningsvis kan vi nämna inbyggt stöd för Wi-Fi Direct och Bluetooth HDP (”health device profile”). Genom Bluetooth HDP kan man genom tredjepartsappar exempelvis ansluta till träningsredskap på gym, medicinsk utrustning och sensorer på sjukhus, och så vidare. Ice Cream Sandwich stödjer också Bluetooth Hands Free Profile (HFP) 1.6.
Det var som sagt en hel del nyheter och vi hoppas att vi fick med det mesta. Bland de mer grundläggande förbättringarna finner vi som tidigare nämnts hårdvaruacceleration, sant stöd för flerkärniga processorer och en bättre hantering av Javas ”Garbage Collection” vilket i tidigare androidversioner kunde ligga bakom så kallade mikrofrysningar.
Hur ser ni på Android 4.0 Ice Cream Sandwich nu när korten ligger på bordet? Levde den nya androidversionen upp till förväntningarna och vilken nyhet tycker ni bäst om? Är det någon funktion ni saknar? Ordet är naturligtvis fritt!
Genom developer.android.com