Android Auto lyser fortfarande med sin frånvaro i Sverige

Postat:
15:01 - 2016-12-19
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
68

Android Auto lanserades i samband med premiären av Android Lollipop under första halvan av 2015 och har sedan dess gradvis fått fotfäste bland biltillverkarna. Till listan med tillverkare som i dagsläget erbjuder bilmodeller med Android Auto hör Volvo, Audi, Ford, Honda, Hyundai, KiaMercedes-Benz, Mitsubishi, Opel, Skoda, SEAT samt Volkswagen.

Swedroid har under första halvan av året fått in tips från olika källor som pekat på att Android Auto kan ha varit aktuellt för en Sverigelansering så tidigt som i somras. I backspegeln kan vi konstatera att någon lansering aldrig blev av. Enligt tipsarna beror förseningen på att Android Auto inte klarat testerna för lokalisering och språkstöd. Om det stämmer eller inte kan vi bara spekulera i eftersom Google så gott som aldrig informerar om utrullningsscheman.

I informationsbladen från tillverkare som exempelvis Volkswagen marknadsförs samtidigt Android Auto i Sverige som en funktion som antingen följer med eller som går att köpa till genom olika paket.

Få apparna till bilen

App Connect – tre innovativa gränssnitt som gör det möjligt för dig att använda certifierade appar som du har på din smartphone direkt på infotainmentsystemets pekskärm: MirrorLink-apparna, den nya CarPlay-funktionen från Apple och Android Auto-funktionen från Google. Volkswagen är den första tillverkaren att erbjuda ett urval av tre gränssnitt för att ansluta smarta telefoner till bilen.

–Volkswagen

Volkswagen är långt ifrån ensamma. Seat erbjuder ”Full Link”, Skoda”Smartlink”, Opel ”Intellilink” och så vidare. Gemensamt är att produktbladen inte informerar kunderna om att Android Auto inte fungerar i vare sig Sverige eller i övriga delar av Norden. I alla fall för tillfället.

I Swedroids Android Auto-forum kan man läsa inlägg från besvikna kunder som försökt komma igång med Android Auto för att kvickt upptäcka att de blivit snuvade på konfekten.

Jag har precis fått hem min VW Passat GTE, och försöker att ansluta min Galaxy 6S via Android auto. Första problemet som jag stötte på är att appen ’Android auto’ inte finns med på Google play. Fick ladda ner APK-filen och installera den manuellt istället.

Jag pluggar in telefonen i bilen med telefonens originalkabel, och appen startar snyggt och prydligt. Jag får sedan godkänna att den kommer åt en massa saker på telefonen, etc. Sedan kommer ett meddelande om att telefonen kommer att ladda ner appar (Android auto, Google maps, etc), och det följs nästan omedelbart av meddelandet att ”denna app är inte tillgänglig i ditt land”.

–@Spehe, Swedroid Forum

Förr eller senare kommer naturligtvis Android Auto även till Sverige och övriga delar av Norden. Utrullningen går dock långsamt och sedan uppdateringen i April har inga fler länder tillkommit.  I Europa har det dessutom stått tämligen still sedan 2015 med stöd för Frankrike, Tyskland, Irland, Storbritannien, Italien och Spanien. I apriluppdateringen tillkom förvisso Schweiz.

Till er som idag äger en bil med Android Auto-stöd går det i vissa fall att komma runt regionbegränsningen  genom att installera APK-filen för Android Auto manuellt. Vi rekommenderar att alltid hämta hem APK-filer från Android Police tjänst APKMirror eftersom signaturen för apparna matchas mot den i Google Play, vilket reducerar risken att råka ut för malware.

Om du har information eller vill tipsa Swedroid om statusen för Android Auto i Sverige välkomnar vi mail till tips(a)swedroid.se. Du kan även använda vårt tipsformulär om du önskar förbli anonym.