Android får fler inbyggda AI-baserade finesser

Postat:
21:36 - 2024-05-14
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
16

Enligt Google befinner vi oss just nu i en unik fas under vilken AI omdefinierar vad en telefon kan göra. Google har introducerat en kavalkad av AI-nyheter nu under kvällen, inklusive nya AI-baserade finesser i Android.

Först ut är att ”Circle to Search” kommer kunna hjälpa elever med läxor. Enligt Google får studenter hjälp med läxor på ett pedagogiskt vis och inte bara genom att svaren tillhandahålls. Användare kan markera den delen av läxan de vill ha hjälp med, varefter mobilen bjuder på undervisande steg-för-steg-instruktioner. Senare i år kommer ”Circle to Search” även kunna hjälpa studenter med betydligt svårare uppgifter, inklusive formler, diagram och grafer.

Gemini för Android har fortfarande inte släppts i Europa vad vi vet, men assistenten kommer snart bli betydligt bättre på att förstå sammanhang och vilken app användaren kör för tillfället. Om Gemini har genererat bilder kommer de bilderna exempelvis gå att dra och släppa direkt in i Gmail eller Messages eller andra appar. Användare kommer även kunna ställa frågor om Youtube-videor de tittar på, samt ställa frågor om PDF-filer de har framme (PDF-finessen kräver en prenumeration). Uppdateringen släpps under de kommande månaderna.

Google stoltserar med att Android är det första mobiloperativsystemet som har inbyggd lokal AI genom Gemini Nano. Utvalda Pixel-telefoner kommer senare i år få en förbättrad lokal variant av Gemini Nano med multimodala förmågor, så att språkmodellen inte bara kan behandla text utan även bilder, tal och ljud.

Sista finessen Google tar upp är innovativ, då Gemini Nano kan varna om bedrägeriförsök under telefonsamtal. Ifall Gemini Nano upptäcker mönster i konversationen som överensstämmer med bedrägerier varnas användaren och uppmanas att lägga på. Analysen sker helt lokalt och offline, så samtalen är fortfarande privata. Funktionen är valfri och testas för närvarande av Google. Mer information kommer delges senare i år.