Sony introducerar mobilflaggskeppet Xperia 1 VI med två dagars batteritid

Postat:
09:00 - 2024-05-15
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
23

Sonys senaste mobilflaggskepp Xperia 1 VI har nu offentliggjorts. Precis som rykten hävdat har Sony valt att integrera en mer traditionell panel den här gången. Skärmen är 6,5 tum stor med OLED-teknik, bildförhållandet 19,5:9, FHD+-upplösning, HDR, LTPO 1–120Hz, samt 240Hz samplingsfrekvens.

Enligt Sony används Bravia-teknik för att förbättra kontrast, färgåtergivning och skärpa. Panelen är dessutom 50 procent mer ljusstark än föregångarens, vilket innebär ljusrekord för Xperia-serien. Bildförhållandet på 19,5:9 är för övrigt precis samma som i Galaxy S24, istället för det mer långsmala formatet 21:9.

Telefonen drivs förstås av Snapdragon 8 Gen 3. Xperia 1 VI säljs med 256GB lagring i Europa, utan andra lagringsnivåer. Mängden arbetsminne framgår inte av Sonys pressmaterial, så vi får återkomma på den punkten. Konstruktionen är IP68-klassad och skyddas av Gorilla Glass Victus 2 på framsidan och av Victus på baksidan. Vikten är 192 gram och telefonen är 8,2mm tjock.

Sony har fortsatt satsa på hög ljudkvalitet och utlovar det bästa ljudet i en Xperia någonsin – även för stereohögtalarna. Enheten stödjer ”360 reality audio”, DSEE Ultimate, Bluetooth LE, Dolby Atmos, samt Hi-Res Audio LDAC. Ljudet kan kalibreras manuellt genom en inbyggd EQ. Sony erbjuder återigen ett 3,5mm-jack vilket företaget är i stort sett ensamt om i toppskiktet. Det finns plats för dubbla SIM-kort och för minneskort.

Batteriet med 5000mAh ska kunna ge upp till två dagars batteritid eller räcka till 36 timmars videouppspelning. Batteritiden har bland annat förbättrats genom nya värmeavledande komponenter samt genom en mer strömsnål skärm. Sony skriver att nytt material används för batteriet som har en högre densitet, vilket tillsammans med adaptiv laddning ska göra att batteriet degraderas långsammare och håller längre. Telefonen stödjer trådlös laddning och omvänd trådlös laddning.

För fotografi erbjuds en 48MP huvudkamera (24mm, 48mm), en 16mm supervidvinkelkamera, samt ett telefoto-objektiv (85–170mm) med 3,5–7,1x optisk zoom. Sony puffar för möjligheten att ta läckra närbilder på korta avstånd samt för det större ljusinsläppet. Enheten levereras med en ny allt-i-ett-kamera-app som låter användare svepa åt höger och vänster för att växla mellan de olika lägena, inklusive ett Pro-läge med manuella kontroller. Ena ramen rymmer en fysisk avtryckare och kamarasystemet kan filma i 4K HDR @ 120fps.

Pris och tillgänglighet

Xperia 1 VI blir tillgänglig någon gång i juni för 14 990 kronor, vilket är samma pris som föregångaren hade vid lanseringen. Telefonen kan förbeställas från och med idag. De som förbeställer mellan idag och 9 juni ska få hörlurarna WH-1000XM5 på köpet. Enligt Prisjakt har hörlurarna ett pris på cirka 3500 kronor. Sony erbjuder tre nya Androidversioner och fyra år av säkerhetsuppdateringar.

Artikeln har uppdaterats