Androidversioner får inte längre telefoner att kännas nya

I Android 15 är allt likadant

Postat:
13:05 - 2024-05-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
36

Innan Android hade mognat och Google bestämt sig för ett designspråk kunde en ny Androidversion få en telefon att kännas som ny, eftersom uppdateringarna ibland erbjöd en helt ny design, ett nytt gränssnitt och nya ikoner.

Att uppdatera till nytt Android kunde även göra att vi fick fler praktiska och roliga finesser, eftersom det fortfarande fanns många funktioner kvar att lägga till och utrymme för innovation. Idag är Android ett moget och komplett system. Gällande gränssnittet har Google använt variationer av ”Material Design” ända sedan Android 5.0 Lollipop år 2014.

Att saker och ting stagnerat illustreras av kommande Android 15; ett system där man i alla fall hittills får leta efter nyheterna för att hitta dem för allt är nästan exakt likadant. Google kommer förmodligen introducera fler nyheter innan skarpa släppet men Android 15 ser inte ut att bli en av de mer spännande uppdateringarna av världens största OS.

Bibehållen design är på gott och ont. Ett giltigt argument är att inget bör ändras bara för sakens skull och att vad som inte är trasigt inte ska lagas. Många vill dessutom att allt ska se likadant ut mellan systemversioner och ogillar förändringar. Men de som är intresserade av design kan tröttna på att se samma gränssnitt dag efter dag, år efter år och därmed känna att nya Androidversioner blivit tråkiga. Även IOS har vid det här laget sett ungefär likadant ut en lång tid.

Android 15 erbjuder egentligen många nyheter men få av dem är hittills användarriktade, eller så är nyheterna av typen de flesta inte kommer ha daglig nytta av, eller direkt märka av. Vi använder dock våra mobiler på olika vis, så vad som är tråkigt för någon kan vara spännande och välkommet för någon annan.

Google är förvisso en relativt liten tillverkare sett till Pixel-serien men företaget riktar sig samtidigt till en miljardpublik med Android och kan inte ta ut svängarna för mycket. Som entusiast är det dock lätt att efterfråga ännu fler anpassningsmöjligheter, nya inställningar som riktar sig till ”power users”, fräscht nytänk kring hemskärmar och launchers, en läcker ny design, nya gester och specialfunktioner, fler temamöjligheter och en motsvarighet till Samsung Good Lock.

Ett alternativ för att få variation är att byta tillverkare och gränssnitt – eller byta operativsystem helt och hållet. Vad tycker ni om Android 15 och designen i Pixel-telefoner? Är allt bra som det är eller hade det varit roligt med en omvälvande ny design på sikt?