Anti-5G-påståenden saknar vetenskapligt stöd enligt professor

Postat:
16:12 - 2020-01-27
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
39

Många har säkert sett invändningar mot 5G och påståenden att femte generationens mobilnät kommer att utgöra ett allvarligt hälsohot. Per Ödling, professor på Lunds universitet, menar att det rör sig om propaganda och desinformation som saknar vetenskapligt stöd.

Ödlings forskningsområde är mobiltelefoni och han leder även en akademisk grupp inom Ericsson. Han säger att den vetenskapliga nivån i Facebook-grupperna är både tragisk och komisk, men att det är väldigt allvarligt att folk är rädda i onödan.

Ödling har blivit ifrågasatt av vissa då han har anknytning till branschen, men han menar att de som är experter på ett område i regel har arbetat med det på professionell nivå. SVT skriver att anti-5G-rörelsen har kopplingar till ryska statsmedier, något som har kartlagts av New York Times.

Det finns inget stöd att något av detta skulle vara farligt. Du kan vira kroppen runt en mobilsändare, och det är ändå mindre farligt än att stå ute i solljus.

Det är många som redan är rädda. Vi har väldigt få motåtgärder. Man ser det som en vanlig demokratisk foliehattsrörelse, man ser det inte som en främmande makt som försöker uppvigla en del av befolkningen.