Apple introducerar IOS 10 – här är nyheterna [Konkurrensen]

Postat:
22:10 - 2016-06-13
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
46

Apple har visat upp IOS 10 under WWDC ikväll. Version 10 kallas ”största IOS-släppet någonsin” och det blir tillgängligt för Iphones och Ipads i höst. Nyheterna är många och berör inte minst röstassistenten Siri och meddelandeappen.

De som är nyfikna på Androids största konkurrent kan hänga med när vi går igenom nyheterna nedan.

Meddelanden

ios-10-bild-4.5ios-10-bild-1

Användare kan välja hur stort meddelandebubblor ska visas på mottagarens skärm, ungefär som i Googles nya meddelandetjänst Allo. På så vis går det att simulera viskningar och rop, istället för att använda sig av versaler.

Det går att skicka meddelanden med handstil och texten animeras då på mottagarens skärm. En annan nyhet är möjligheten att dölja exempelvis en skickad bild – mottagaren får då svepa över den för att visa innehållet som en ”överraskning”.

ios-10-bild-6ios-10-bild-2

Andra nyheter är automatiska animationer för exempelvis ”Grattis!” (som i Hangouts), klistermärken, möjligheten att rita över videor och andra sätt att anpassa meddelanden.

IMessage (som tvärtemot rykten inte kommer till Android) har öppnats upp för utvecklare så tredjepartsappar kan integreras i tjänsten. Tanken är att användare exempelvis ska kunna genomföra betalningar och dela och skapa innehåll utan att behöva lämna IMessage.

ios-10-bild-3ios-10-bild-5

Siri

ios-10-bild-8

Utvecklare har möjlighet att skapa appar för röstassistenten Siri. Som exempel nämner Apple att Siri kan boka en körning med Lyft eller skicka pengar till någon med Square. Det går vidare att använda Siri till att skicka meddelanden med WhatsApp, WeChat och Slack.

Andra appar som kommer stödja Siri inledningsvis är Uber, Runtastic, Runkeeper, MapMyRun och Skype. Siri har även blivit bättre på att förstå sammanhang. Assistenten ska exempelvis kunna föreslå saker utifrån din aktuella plats, kalenderinnehåll, et cetera – ungefär som Google Now.

Apple Maps

ios-10-bild-10ios-10-bild-11

Att kunna uträtta saker utan att behöva hoppa ut och in mellan appar är inte bara ett aktuellt tema i Android utan även i IOS. Apples kartprogram Maps kan i IOS 10 exempelvis användas till att boka restaurang eller beställa Uber-taxi (i alla fall i USA).

Maps har blivit smartare och kan föreslå rutter och platser utifrån kontext och kalenderinlägg. Den föreslår bensinmackar, kaféer och restauranger i närheten och kan tipsa om bättre rutter ifall det är mycket trafik längs ordinarie vägen. Maps uppskattar även hur mycket tid du kommer spara genom att välja nya rutten. Appen har precis som IMessage och Siri öppnats upp för utvecklare.

Blandat

 • Det så kallade Continuity har fått stöd för universal klipp & klistra. Så om du kopierar text på en enhet kan den klistras in på en annan ansluten IOS- eller macOS-enhet.
 • En app du laddar hem på din Iphone kan automatiskt installeras på Apple TV.
 • En ny låsskärm med mer fylliga aviseringar och större stöd för 3D Touch. Användare ska kunna interagera med aviseringar direkt från låsskärmen i större utsträckning.
 • ”Raise to Wake” väcker skärmen när enheten lyfts upp så det går att få en snabb överblick över tid, datum och aviseringar – något vissa Androidanvändare är vana vid.
 • En slags pop-up-widgetar (tänk Action Launcher) som aktiveras genom 3D Touch. Ett hårdtryck på en ikon på hemskärmen kan alltså visa en informativ widget (som en väderprognos), om utvecklaren lagt till stöd för det.
 • Foto-appen har uppdaterats och kan automatiskt gruppera liknande bilder, genom att registrera deras innehåll. Fotografier kan sättas ihop automatiskt till ett litet klipp, som HTC:s Zoe-funktion. Det går även att söka efter bilder genom att skriva vad bilden föreställer (valp, strand, etc).
 • Live Photos (korta klipp som tas i samband med foton) är numera stabiliserade och kan redigeras.
 • Apple Music har designats om ”från grunden” och sägs ha fått ett enklare och renare gränssnitt.
 • Även Apple News har fått nytt gränssnitt.
 • Helt nya appen Home kan användas till hemautomatisering. Den kommunicerar med kompatibel uppkopplad utrustning i hemmet och kan exempelvis slå av och på lampor och låsa upp dörrar.
 • Inbyggda tangentbordet kan hantera två språk samtidigt som SwiftKey.

Hur tror ni IOS 10 kommer stå sig gentemot Android N i höst?