Apple presenterar iOS 7 – Vi kikar på nyheterna [Konkurrensen]

Postat:
22:15 - 2013-06-11
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
95

Under den inledande presentationen på Apples årliga utvecklarkonferens WWDC visade den amerikanska tillverkaren bland annat upp nästa version av dess mobila operativsystem; iOS 7. Den kanske mest påtagliga skillnaden var att företaget till stor del hade slopat den skeuomorfism – efterliknandet av verkliga objekt för att öka igenkänningsfaktorn – som tidigare varit ett kännetecken för operativsystemet, till förmån för ett plattare och formmässigt mer neutralt gränssnitt likt de i Windows Phone och (vanilla) Android.

Borta är alltså knapparna som ser ut som glas, liksom lädertexturerna och de blänkande skjutreglagen. Vi har provat den betaversion som släpptes för utvecklare under gårdagen, för att få en ordentlig bild av vilka nyheter iOS 7 bjuder på och hur Apples system står sig mot allas vårt favoritoperativ, även om en del saker kan och kommer ändras innan den skarpa versionen släpps till hösten.

ios7-vs-android-home

Det nya utseendet hos iOS påminner i våra ögon mycket om det hos Android-ROM:en MIUI, som i sin tur utformades för att likna just iOS och som även den placerar alla applikationer på hemskärmen. Inspirerade av konkurrerande operativsystem bjuder iOS 7 på en panel för snabbinställningar, vilket gör det enkelt att ändra exempelvis Wi-Fi-status eller ljusstyrka på skärmen genom att svepa fram panelen från skärmens nederkant.

Flera av dessa alternativ – inklusive musikkontrollen – återfanns tidigare i ”multikörningsvyn”, men har nu alltså flyttat hit. Till skillnad från i Android dyker inte kontrollerna upp när någonting spelas utan är alltid närvarande, något som kan ses som både bra och dåligt beroende på personliga preferenser.

ios7-control

Genomskinliga element har fått större utrymme i iOS 7 än i tidigare versioner av operativsystemet, bland annat i volymkontrollen och i den nyligen tillagda panelen för snabbinställningar. Apple uppmuntrar också tredjepartsutvecklare att utnyttja genomskinliga vyer i sina applikationer, för att användaren skall kunna bibehålla en starkare koppling till vad de gjorde innan de öppnade vyn.

ios7-screenshot-0009 ios7-screenshot-0010 ios7-screenshot-0011 ios7-screenshot-13

Notispanelen har också fått ett nytt utseende, med en knappt genomskinlig bakgrund bakom sammanfattningar av vädret och agendan för dagen som grundvy. Missade samtal och meddelanden syns numera inte omedelbart när notispanelen visas, vilket sannolikt blir frustrerande för användare som hellre ser nya textmeddelanden och missade samtal än en väderprognos. Samtidigt är det antagligen trevligt för de användare som har sitt arbets- eller skolschema i kalendern.

Röstassistenten Siri har fått nya röster och en uppdaterad design, men stödjer fortfarande inte svenska som inmatningsspråk.

ios7-settings

Samtliga inbyggda applikationer har likaså fått ett ansiktslyft för att efterleva det nya designspråket, som hittills mottagits med blandade reaktioner. Vissa har antytt att det nya utseendet är barnsligt, särskilt när det gäller de platta och färgglada ikonerna till Apples applikationer, medan andra välkomnar det mer minimalistiska tankesättet bakom designen.

Multikörning (eng. multitasking) i iOS har fått en rejäl uppdatering och skall nu stödja alla applikationer utvecklade för iOS7, vilket sannolikt är en välkommen förbättring så länge det inte har en alltför stor inverkan på batteritiden. Tidigare har endast Apples egna applikationer samt begränsade bakgrundsprocesser fungerat ordentligt med multikörning i iOS.

ios7-multitasking

Vyn för multikörning har också förbättrats avsevärt, till något som vi efter en dags testning till och med föredrar framför den som vi vant oss vid med Android (vanilla). Här visas en dynamisk bild av aktiva applikationers innehåll ovanför ikonen för densamma, och applikationer avslutas genom att bilden/korten sveps uppåt.

ios7-screenshot-0002 ios7-screenshot-0005 ios7-screenshot-0007 ios7-screenshot-0008

Applikationsmappar öppnas nu genom att de zoomas in istället för att hemskärmen delas, vilket ger en mer tredimensionell känsla än den tidigare implementationen. Animationerna i iOS 7 har vi i allmänhet uppfattat som klart mer tidskrävande än de i iOS 6, vilket ledde till en inte oansenlig mängd frustration när vi navigerade genom systemet – särskilt de gånger som vi nyss använt vår Nexus 4.

Efter en kort genomgång av ett urval ur nyheterna i iOS 7 lämnar vi över ordet till er – vad tycker ni om hur iOS ser ut och verkar fungera i sin senaste iteration? Hur tycker ni att det står sig mot Android? Ordet är fritt, men håll diskussionen saklig.