Apple slopar stödet för progressiva webbappar i EU

Postat:
10:42 - 2024-02-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

Apple har valt att ta bort stödet för progressiva webbappar från Iphones i EU. Enligt Apple försvinner progressiva webbappar för att stödet skulle kräva en ”helt ny integreringsarkitektur” vilket inte ”vore praktiskt”, med tanke på de övriga ändringarna Apple behöver genomföra för att rätta sig efter DMA.

Företaget påstår att nu när konkurrerande webbläsarmotorer måste tillåtas, så uppstår komplexa säkerhets- och integritetsfrågor för webbappar – så webbappar ”måste” läggas ned. Enligt Apple är det därtill väldigt få som använder webbappar. När hemsidor läggs till hemskärmen i Iphones är de framöver bara vanliga länkar som öppnas i hemsidor istället för att köras som webbappar.

Android stödjer både konkurrerande renderingsmotorer för webbinnehåll och progressiva webbappar. Vad en progressiv webbapp är beskrivs på ett bra vis av Google på en supportsida:

En progressiv webbapp (PWA) är en app som har utformats för webben och som ger en upplevelse som liknar en mobilapp. Progressiva webbappar är snabba och erbjuder många funktioner som är tillgängliga på mobila enheter. De kan till exempel fungera offline och skicka aviseringar.

Med hjälp av progressiva webbappar kan du få en snabb webbupplevelse på en dator eller mobil enhet. Du kan installera en PWA för snabbare åtkomst och extra funktioner, som större lagringsutrymme för innehåll som du kan bläddra i offline.

Utvecklare har tidigare anklagat Apple för att begränsa funktionaliteten för progressiva webbappar i IOS för att undvika att webbappar konkurrerar med App Store.