Apples installationsavgift på 0,5 euro är absurd [Opinion]

Postat:
15:53 - 2024-01-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
45

Igår kväll tillkännagav Apple att IOS kommer öppnas upp i EU för att systemet måste följa ”digital markets act”. En punkt som sticker ut och är värd att diskutera närmare är den godtyckliga avgiften på 0,5 euro per installation som Apple kommer kräva för tillräckligt populära appar.

Vi vill börja med att säga att vi inte kan svära på att vi tolkar avgiften korrekt – just för att den verkar så befängd. Men att avgiften är tänkt att fungera på det här viset tycks vara den allmänna uppfattningen, och vi hittar inga fotnoter eller finstilta avsnitt på Apples hemsida om att avgiften exempelvis endast gäller appar som kostar över ett visst belopp.

Avgiften på 0,5 euro (5,65 kronor med dagens växelkurs) avser alla installationer över miljonen av en app på ett år i tredjepartsbutiker, och dessutom i App Store ifall utvecklaren även använder en alternativ butik.

Riskabelt att släppa gratisappar

Låt säga att du är en hobbyutvecklare som släpper en app eller ett spel som skapats på fritiden som ett sidoprojekt, eller att du släpper en gratisapp för att du gillar filosofin bakom öppen källkod. Appen distribueras i en alternativ appbutik som Apple inte har något med att göra. Ditt program växer sakta men säkert men verkar inte riskera att passera en miljon installationer.

Du åker på semester, appen blir viral och går upp till 1,2 miljoner installationer på kort tid. Då är du plötsligt skyldig Apple drygt 1,1 miljoner kronor – i avgifter för en gratisapp i en butik som inte ens är Apples. Utvecklare riskerar att bli skuldsatta för livet.

Du åker på semester, appen blir viral och går upp till 1,2 miljoner installationer på kort tid. Då är du plötsligt skyldig Apple drygt 1,1 miljoner kronor

En gratisapp med öppen källkod som skulle riskera att passera en miljon installationer är emulatorn Retroarch, som har över fem miljoner installationer i Play Store. Det vore förmodligen inte möjligt att släppa Retroarch i en alternativ appbutik för IOS gratis, för om appen passerar en miljon installationer inom loppet av ett år kostar varje ny installation utvecklaren 5,65 kronor vilket förstås inte är gångbart. Emulatorer är tillåtna i Play Store men förbjudna i App Store.

Även vinstdrivande företag kan råka ut för miljoner i godtyckliga avgifter till Apple, vilket kan sätta käppar i hjulen för småföretag. Ideella organisationer och icke vinstdrivande företag kan behöva betala skyhöga avgifter om deras appar blir tillräckligt populära, vilket stjäl viktiga resurser.

För all del är det rent procentuellt väldigt få utvecklare som kommer passera en miljon installationer på ett år. Extra få kommer nå gränsen ifall de alternativa butikerna aldrig tar fart, vilket verkar vara syftet med avgiften. Men om en alternativ butik lyckas etablera sig blir avgiften ett hot för gratisappar som slår igenom. Kommer alternativa appbutiker behöva införa funktioner som spärrar alla nya installationer när titlar nått en miljon installationer under ett år?

Vad anser ni om Apples avgift och tror ni EU kommer acceptera den?

Uppdatering: Enligt The Verge är utvecklare inte oväntat missnöjda med Apples nya regler. Artikeln har reviderats: avgiften gäller endast appar i App Store om utvecklaren dessutom använder en alternativ appbutik. Avgiften blir därmed mer en form av avskräckning från att använda en annan butik än App Store, för avgifterna skulle annars bli skyhöga för stora utvecklare.

Uppdatering 2: Enligt The Verge avser avgiften även uppdateringar av appar över miljongränsen, fast bara en gång per användare och år. Utvecklare kan alltså behöva betala Apple 5,65 kronor bara för att användare installerar en uppdatering av en redan installerad app. Eftersom uppdateringar skickas ut varje år kommer det alltså bli en återkommande avgift för appar med många användare.

Apple kräver därtill att alternativa appbutiker betalar 0,5 euro till Apple per användare och år. Om en alternativ butik lyckas få 10 miljoner användare måste butiken betala Apple fem miljoner euro varje år.