Argument för och emot att foldables är framtiden

Postat:
13:37 - 2022-08-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
38

För första gången har det kommit en helt ny typ av smartphone: foldables. Innan har alla smartphones bara varit skärmar som gradvis fått allt tunnare ramar, bortsett från nischade retrokonstruktioner med fysiska tangentbord eller spelkontroller.

Skärmexperten Samsung har gått i bräschen. Samsung har använt flexibel skärmteknik i telefoner sedan 2013 men det dröjde strax under sex år innan jätten släppte en mobil med vikbar skärm.

Att Samsung tror på sin egen teknik är inte märkligt, men det är ändå anmärkningsvärt att Samsung förväntar sig att företaget kommer leverera fler foldables än Galaxy S-mobiler senast 2025. Företaget har även hävdat att det är dags för foldables att bli mainstream.

Artikeln har ett annorlunda upplägg, då vi argumenterar för och emot att Samsung har rätt i att vikbara skärmar är framtiden, utan att några egna åsikter uttrycks. Vilket läger tillhör du, eller ligger du mitt emellan?

Rösten emot

En enhet som är både mobil och surfplatta kommer alltid vara sämre mobil än en separat mobil och sämre surfplatta än en surfplatta. Den vikbara skärmtekniken gör att batteritiden blir lidande, eftersom det inte får plats lika stora batterier.

Även om den inre panelen skyddas så länge konstruktionen är hopvikt, är de flexibla skärmarna än så länge betydligt mer repkänsliga. Skärmen har ett distraherande veck i mitten. Foldables har dessutom hittills en lägre IP-klassning, då dammskydd saknas. Reparationer är dyrare och krångligare.

Galaxy Fold är för dyr, grov, tung, klumpig och nischad för att bli mainstream. S22 Ultra är bättre på alla punkter och dessutom billigare och den har en tillräckligt stor skärm. För en viss grupp kommer Fold vara helt perfekt och öppna upp nya möjligheter, men de flesta känner inget behov av att gå runt med en surfplatta i fickan.

Det framgår även av att Flip har sålt betydligt bättre än Fold: sju av tio som skaffade en foldable av Samsung i fjol valde Flip. Men vad är vitsen med Flip framför en vanlig smartphone? Största problemet med smartphones idag är inte att de tar upp för mycket plats i fickan. Det är om något att de är klumpiga att hantera och att använda med bara en hand.

Viktelefoner som Flip löser inte det problemet, då Flip är lika stor uppfälld som en vanlig mobil. Vi låser dessutom upp våra telefoner runt hundra gånger om dagen i snitt. Att behöva vika upp telefonen fysiskt varje gång, och stänga den igen, skulle bli för krångligt och frustrerande i längden.

Om det inte sker stora förbättringar närmsta två åren kommer foldables förbli en gimmick; ett påhitt av tillverkare för att sälja fler mobiler.

Rösten för

Foldables är fortfarande i sin barndom. Enheterna har blivit bättre för varje ny generation – och det går fort framåt. Oppo visade i slutet av förra året upp en betydligt smidigare variant av bokformatet än Samsungs alternativ.

Yttre panelen är bara 5,5″ samtidigt som den inre vikbara skärmen ger användare rejäla 7,1″. Kunder får det bästa av två världar: en smidig smartphone och en surfplatta i ett. Och enheten går ned i fickan! Vecket där skärmen viks är dessutom betydligt mer diskret och syns knappt alls. Att konstruktionerna viks ihop gör huvudskärmen mer skyddad än paneler i vanliga telefoner, inte tvärtom.

Även i Galaxy Fold är vecket något man snabbt vänjer sig vid och inte ens tänker på, likt sensorjack och hålstanskameror. Större skärmar är inte bara bättre för underhållning likt spel, böcker, filmer och serier utan öppnar även upp nya produktivitetsmöjligheter – inte minst tack vare nya Android 12L som erbjuder optimeringar för stora skärmar.

Även det klassiska viktelefonsformatet har fördelar och älskas av många, särskilt av de som hade en viktelefon innan mobiler blev smarta. Att ha en stor smartphone i fickan gör oss mindre rörliga. De slår i benet när vi exempelvis böjer oss för att knyta skosnören eller rör oss i kuperad terräng.

Galaxy Flip-formatet löser det problemet, då enheten knappt märks i fickan. Det är dessutom tillfredsställande att vika upp konstruktionen för att svara i telefon, eller slå ihop den för att lägga på. Fysisk feedback ska inte underskattas. Att det går att låsa konstruktionen i olika vinklar gör dessutom att skärmen kan utnyttjas för split-screen och andra specialfunktioner.

I stort sett varenda stor aktör på smartphonemarknaden tror på foldables så pass att de vill vara med i leken. Kinesiska tillverkare likt Huawei, Xiaomi, Oppo och Lenovo (Motorola) har redan introducerat foldables. Även giganterna Apple och Google utvecklar av allt att döma foldables.

Allt Apple gör blir mainstream, så det är bara en tidsfråga innan foldables slår igenom stort. Samsung kommer dessutom fortsätta förfina sina foldables och det är mycket möjligt att företaget kommer introducera nya format och släppa en foldable i mellanklassen: då blir foldables större än Galaxy S.