Att HBO Max blir Max dålig nyhet för prenumeranter [Opinion]

Postat:
13:35 - 2023-04-13
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
69

HBO, en förkortning av Home Box Office, är sedan över 20 år tillbaka känt för sina hyllade och högkvalitativa serier, där varje avsnitt ofta har en högre budget än svenska filmer.

Kanalen har skapat dramaserier som prisats av både en enig kritikerkår och av tittare, likt The Wire, Rome (i samarbete med BBC för budgeten var astronomisk), Succession, Sopranos (flera gånger utnämnd till världens bästa serie), Deadwood, Boardwalk Empire, Leftovers, Six Feet Under och många fler. Game of Thrones blev för drygt tio år sedan en global sensation och fick häromåret en spin-off i form av House of the Dragon.

HBO har även skapat flera hyllade miniserier likt Olive Kitteridge, Mare of Easttown, Chernobyl (regisserad av svenska Johan Renck), The Night Of och Band of Brothers, samt bitska och ofta satiriska svarta komedier likt White Lotus och Curb Your Enthusiasm. Flight of the Conchords har blivit en kultserie. Listan kan göras lång.

Gällande film finns en del för cineaster på HBO Max även om utbudet är något begränsat, exempelvis Dogtooth, The Handmaiden, The Florida Project, Carol, Three Colors-trilogin, The Big Lebowski, Honeyland, Children of Men, The 400 Blows, Eternal Sunshine, Phantom Thread, You Were Never Really Here, Goodfellas, Dune, Shawshank Redemption, Fury Road, A Clockwork Orange och en samling Christopher Nolan-filmer.

HBO har lyckats attrahera talang och är ett respekterat namn som borgar för kvalitet gällande framförallt olika typer av dramaserier.

Discovery Plus, som kommer bakas in i kommande HBO-ersättaren Max, är inte känt för samma sak. De två tjänsterna har olika målgrupper. Discovery har som vi förstått saken en fokus på dokusåpor, reality-tv och sport. När vi öppnade Discovery Plus svenska hemsida på mobilen möttes vi av en serie kallad ”Wahlgrens värld” på framsidan. På PC valde Discovery Plus att belysa vad som bara verkar vara olika typer av dokusåpor.

Utan att lägga någon värdering i subjektiv smak kommer många som idag är nöjda med HBO Max sannolikt inte vilja betala extra för innehåll de inte är intresserade av, på samma vis som att alla inte vill betala för spel i Netflix. Det går även att vända på steken: många som gillar Discovery Plus kanske inte har något intresse av HBO.

I USA verkar Discovery Plus finnas kvar som en fristående tjänst och kanske gäller detsamma Sverige. Men HBO kommer slukas upp av den kombinerade tjänsten. Priset verkar dessutom mer än fyrdubblas för de som vill ha 4K, från dagens 45kr för de som nappade på introduktionserbjudandet upp till minst 200kr (baserat på de amerikanska priserna). Vi räknar nämligen med att de kommer passa på att ta bort det ”livslånga” erbjudandet som halverar priset, men kanske blir vi positivt överraskade.

Oavsett kommer det ske en prisökning och 4K läggs bakom paywall och kostar extra. Så det är svårt att inte se förändringen som en dålig nyhet för dagens HBO Max-prenumeranter helt enkelt för att priset går upp på grund av innehåll många (?) sannolikt inte bryr sig om, med en risk att missnöjda kunder kommer börja tanka torrents istället.

Vad tror ni som idag är nöjda med HBO Max om ersättaren?