Avast får böter för att ha sålt användares data utan tillåtelse

Postat:
11:39 - 2024-02-23
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
5

Avast har fått 16,5 miljoner dollar i böter av FTC i USA för att ha lagrat och sålt användares data utan deras tillåtelse. Ironiskt nog var det mjukvara som sades öka användares säkerhet och integritet som utnyttjades för den otillåtna datainsamlingen, likt antivirusprogram och insticksprogram för webbläsare.

Företaget har även förbjudits från att sälja användares data för annonseringssyften i USA. Enligt FTC utnyttjade Avast sin mjukvara för att samla in data om användares internetaktivitet från åtminstone 2014 till 2020.

Avast påstås ha samlat in uppgifter likt platsdata, politiska åsikter, trosuppfattning, hälsoproblem och ekonomisk ställning och därefter lagrat uppgifterna utan tidsgräns och sålt dem till över hundra utomstående parter.

FTC menar vidare att Avast förde kunder bakom ljuset när de påstod att mjukvaran eliminerar spårare på webben – när Avast själva stod för spårningen. Avast säger i ett uttalande att de motsätter sig FTC:s anklagelser och hur FTC ”karakteriserar fakta”, men att de är nöjda att frågan är löst.