Borde Android återinföra widgetar på låsskärmen?

Postat:
22:11 - 2022-09-15
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
19

Största nyheten i IOS 16 är en anpassningsbar låsskärm vilken bland annat erbjuder stöd för widgetar. Dessa widgetar skiljer sig från de på hemskärmen genom att vara mindre och mer avskalade, ibland i stil med komplikationer på en urtavla.

Detta är inget nytt påfund av Apple utan något Android erbjöd redan för tio år sedan. Finessen debuterade i Android 4.2 Jelly Bean hösten 2012 men försvann sedermera från systemet. Idag har funktionaliteten på ett vis ersatts av ständigt aktiva paneler som kan visa liknande uppgifter i standby-läge.

Vissa tillverkare som Samsung erbjuder redan stöd för widgetar på låsskärmen. Android kan även visa kontextuella widgetar som exempelvis berör musikuppspelning, vägbeskrivningar och träningspass. I Googles Pixel-telefoner visas dessutom ”at a glance”-widgeten högst upp på låsskärmen.

Samtidigt vill inte alla använda en ständigt aktiv panel, för att exempelvis minska energiförbrukningen. Eftersom Android inte har allmänt stöd för låsskärms-widgetar kan utvecklare inte skapa tillhörande widgetar för sina appar. Den typ av widgetar som existerar är heller inte anpassningsbar.

Widgetar på låsskärmen för 10 år sedan

Ifall låsskärmen erbjöd stöd för widgetar kunde vi bara väcka panelen för att se praktisk information av olika slag. Potentiellt känslig information i widgetar skulle kunna döljas fram till att enheten låses upp via fingeravtrycksläsaren, medan andra widgetar skulle kunna ligga framme hela tiden. Några exempel är väderprognos, uppgifter om solens upp- och nedgång, batterinivå för anslutna enheter, sportresultat, antal steg, förbrända kalorier, och så vidare.

Skulle ni vilja att Google skapade en modern variant av låsskärmswidgetar i en framtida version av Android, eller tycker ni det är överflödig funktionalitet idag?