CyanogenMod kan få smidigt inkognitoläge – hindrar appar från att nå privat data

Postat:
17:25 - 2013-06-12
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
23

Steve Kondik, kanske mer känd som Cyanogen, har via ett inlägg på Google+ meddelat att CyanogenMod kan få ett lättanvänt inkognitoläge. Vissa användare anser att Androids hantering av appars tillåtelser bör revideras. Varje gång en applikation installeras från Play Store behöver du först acceptera en rad olika systemtillåtelser.

Ibland kräver appar tillåtelser som i alla fall ur användarens perspektiv verkar onödiga. Det kan exempelvis handla om access till Internet, telefonboken, meddelanden, GPS eller möjligheten att skicka SMS. I vanliga Android och i de flesta enheter som kör plattformen måste du acceptera alla tillåtelser – annars kan appen inte installeras.

En del företag som Oppo och MIUI ger användare viss manuell kontroll över appars tillåtelser i efterhand. En slags variant av det är nu på väg till ROM:en CyanogenMod (en anpassad variant av Android) via tidigare nämnda inkognitoläge. Genom en enda inställning kan användare göra så att en app inte längre får tillgång till dina kontakter, din kalender, webbläsarhistorik eller meddelanden.

När en app körs i detta läge visas en panel i snabbinställningarna som låter användare slå av läget på ett smidigt vis. Kondik skriver att finessen ”förhoppningsvis” når fram till CyanogenMod, men det verkar lovande. Är detta en möjlighet ni hoppas Google kommer ge användare i vanliga Android? Vad vore bästa lösningen för att ge oss ökad kontroll över appars systemtillåtelser?

Senaste artiklarna om CYANOGENMOD

→ Besök Androidarkivet