Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Dags för aluminium och polykarbonat att göra comeback? [Opinion]

Postat:
14:03 - 2020-10-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Glasbakstycken är inget nytt påfund i telefoner. Iphone 4 från 2010 hade glasbakstycke och likaså LG Nexus 4 från 2012. Apple gick tillbaka till metall i och med Iphone 5 och återintroducerade glas först när Iphone 8 och Iphone X släpptes med trådlös laddning.
Sedan dess har glas varit det dominerande materialet för telefoner, särskilt i de övre prissegmenten, då det anses vara premium. Glas förenklar samtidigt trådlös laddning. Materialet må ha varit mest populärt bland tillverkarna men på Swedroid är det en annan visa.

År 2016 svarade endast 6 % att de föredrar glas, medan 10 % svarade att glas är favoritmaterialet både 2018 och 2019. Flest föredrar metall i Swedroids community, då materialet fick drygt 50 procent av rösterna i alla tre undersökningarna.

Glas må vara tjusigt och det kan kännas behagligt i handen, men glasbakstycken kan samtidigt göra telefoner tyngre, halare och ömtåligare. Även om skyddsglas används och glasbakstycken ibland är tåligare än de framstår, ökar det samtidigt behovet av skal – som i sin tur tar bort de eventuella estetiska och taktila fördelarna.

Telefoner med glasbakstycken kan även upplevas som ömtåligare, oavsett tåligheten, så att användare drar sig för att lägga enheterna på hårda ytor. Redan sommaren 2015 presenterade Qualcomm en lösning som möjliggör trådlös laddning genom metallbakstycken. Vi har dock inte sett mycket av den tekniken – förrän nu i höst.

Huruvida Google använder Qualcomm-teknik kan vi inte svara på, men Pixel 5 har ett aluminiumbakstycke med bibehållen trådlös och omvänd trådlös laddning. Google lyckas samtidigt vara miljömässig genom att helt använda återvunnen aluminium för bakstycket. Fler enheter med polykarbonat har samtidigt börjat dyka upp, som i Samsung Galaxy S20 FE.

Varken plast eller aluminium spricker vid fall likt glas. Plast är kanske det mest praktiska materialet då det är lätt, tåligt, tillåter trådlös laddning och dessutom inte inverkar negativt på mottagningen. Är det dags för aluminium och polykarbonat att göra comeback i telefoner? Eller borde tillverkarna fortsätta med glas? Ordet är fritt!

Mest kommenterat

 1. Dela skärmdump – visa upp din hemskärm [Undersökning]
 2. Kommer Samsung hoppa över laddare och hörlurar för Galaxy S21?
 3. Amazon.se slår upp dörrarna i Sverige
 4. Telenor aktiverar 5G i centrala Stockholm
 5. Xiaomi går om Apple, blir världens tredje största smartphonetillverkare
 6. Tecken på sökmotor från Apple

Mest läst

 1. Så här mycket varierar prisökningen mellan USA och Sverige
 2. Amazon.se slår upp dörrarna i Sverige
 3. Huawei introducerar flaggskeppet Mate 40 Pro
 4. Dela skärmdump – visa upp din hemskärm
 5. Kommer Samsung hoppa över laddare och hörlurar för Galaxy S21?
 6. OnePlus introducerar två nya Nord-modeller: N10 5G och N100

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad tycker du om Googles nya ikoner?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om