Det här är Googles egna självstyrande bil

Postat:
13:59 - 2014-05-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
64

Google har länge arbetat på självstyrande bilar och redan för över två år sedan fick vi se tekniken i praktiken. Företaget publicerade då en video som visar hur en blind man körs runt i en stad av en bil som hanterar trafiken och hittar helt på egen hand.

Målet är en framtid med färre olyckor i trafiken, ingen rattfylla, bilar som parkerar själva och sparar oss tid, samt att självstyrande bilarna ska bli viktiga för blinda och andra människor som av olika anledningar inte kan köra bil.

Nu har sökjätten tagit fram självstyrande bilprototyper – helt egna modeller Google skapat från grunden. Prototyperna har inga rattar och inga gas- eller bromspedaler, för de behövs inte. Mjukvara och sensorer sköter hela jobbet.

Själva bilarna kommer vara väldigt grundläggande till en början. Tanken är att Google ska lära sig från prototyperna och anpassa dem så snabbt som möjligt, men de tar dig från A till B med en enda knapptryckning. Google vill förändra trafiksäkerheten för miljontals människor.

Säkerheten ligger i fokus. Genom sensorer elimineras döda vinkeln och de kan upptäcka objekt i samtliga riktningar på långt håll, vilket de menar är en fördel i korsningar med mycket trafik. Prototyperna kan i nuläget inte köra snabbare än 40km/h. Googles självstyrande bilar är även avskalade på insidan – de är designade för nytta, inte för lyx.

googles-sjalvstyrande-bil

Fordonen har säkerhetsbälten, plats för två passagerare, ett bagageutrymme, en knapp för att starta och stanna, samt en skärm som visar rutten. Företaget satsar på att bygga cirka 100 prototypbilar och vill införliva ett pilotprogram i Kalifornien de kommande åren.

Skulle du vilja ha en självstyrande bil?