DxOMark testar Huawei P40 Pro

Postat:
18:20 - 2020-03-31
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
27

DxOMark, en sajt specialiserad på att testa och analysera digitalkameror, har sedan de först började testa mobilkameror år 2011 kommit att bli något av en branschstandard inom mobilvärlden. Ett bra testresultat ger tillverkarna mycket goda möjligheter att marknadsföra sin produkt, varför vi har sett en rad tillverkare slåss med näbbar och klor för att få DxOMarks välsignelse.

Senast ut finner vi föga förvånande Huaweis kommande flaggskepp P40 Pro som DxOMark efter en rejäl genomkörare korar till den bästa mobilkameran hittills. Med en poäng på 128, vilket är långt före konkurrenter som Apple Iphone 11 Pro Max (117), Samsung Galaxy Note 10+ (117) och OnePlus 7T Pro (114), sätter P40 Pro enligt DxOMark en ny standard för mobilkameror.

Nämnas bör dock att långt ifrån alla är övertygade om att DxOMarks metodik och poängsättning verkligen ger en helt rättvis och realistisk bild av mobilkamerornas kompetens. Ett stort försprång ges exempelvis till telefoner med fler kameror, även om de håller en lägre standard, än en telefon med färre kameror av högre kvalitet.

Detta befarar många leder till ett slags race där det tävlas om att ha flest kameror snarare än bäst kameror, då det ger en högre totalpoäng och därmed ett övertag i marknadsföringen.

Hur ser ni på DxOMark och dess poängsättning? Rättvis eller missvisande, eller något mitt emellan?