En första titt på Sony Xperia Z2 [MWC 2014]

Postat:
17:50 - 2014-02-27
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
78

Sony presenterade under måndagsmorgonen två nya flaggskepp i sin Xperia Z-serie; dels telefonen Xperia Z2 och dels surfplattan Xperia Z2 Tablet. Telefonen kan beskrivas som en efterföljare till sensommarens toppmodell Xperia Z1, medan Z2 Tablet efterträder fjolårets Tablet Z. Sony hoppar alltså över en generation i namngivningen av surfplattan, sannolikt för att bringa mer enighet till Z-varumärket. Tiden får utvisa hur nomenklaturen ser ut framöver i det fall Sony fortsätter släppa en stor flaggskeppstelefon varje halvår — den mindre Z1 Compact medförde som bekant ingen ny beteckning — men i nuläget är förstås det mest intressanta vad dessa nya enheter har att erbjuda.

Vi har tagit oss en titt på den minsta av Sonys nya slagskämpar för våren 2014, som kommer finnas tillgänglig från cirka 6000 kronor kring månadsskiftet mars-april. Sony erbjuder tre färgalternativ att välja på: svart, vit och lila.

Sony Xperia Z2 är som sagt uppföljaren till Xperia Z1, som vi tyckte tämligen bra om när vi testade den i slutet av sommaren förra året, och som Kazuo Hirai nämnde under presentationen är det inte fråga om någon revolution utan snarare en evolution. En beskrivning som passar bra in för flertalet av de enheter som lanserats dels under årets MWC men även under fjolårets.

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia Z2
ReleasedatumVåren 2014
Processor2,3GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 801
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne3GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm5,2" / FHD - 1080x1920 pixlar / 424PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 74,54 cm² / ~69,3% av fronten
Kamera21MP
Främre kamera2,2MP
Vikt158g
Höjd, bredd, djup146,8 x 73,3 x 8,2mm
Batteri3200mAh / 19 / 740 timmars tal/standby-tid
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, ANT+, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer
FM-radio / NFCJa / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP58
Övrig info3,5mm-jack. IP5/IP58-klassificering som gör konstruktionen vattentät och dammsäker.
Mer infoMer info om Sony Xperia Z2 på Androidenheter.se

Hårdvaruplattformen i Sony Xperia Z2 utgörs av Qualcomms Snapdragon 801, med samma Krait 400-kärnor som Snapdragon 800 i Z1. Dessa är dock klockade en aning högre — 2,3 istället för 2,2 GHz – och ackompanjeras av en Adreno 330-GPU som tickar på i 550MHz. Redan den äldre plattformen hade rejäla prestanda och klarade av nästintill allt vi kastade på den utan att hicka till, och det hela har förstås vridits upp ett steg till i Snapdragon 801. Sonys lättviktiga, KitKat-baserade gränssnitt flyter på utan tillstymmelse till eftersläpningar eller ryckiga rörelser, och alla appar vi testar öppnas snabbt och problemfritt. RAM-mängden uppgår till 3 GB, vilket kanske inte tycks helt nödvändigt i nuläget men som gör telefonen mer framtidssäker, i och med att nyare applikationer och spel kräver allt mer resurser.

Batteriet har fått sig en skjuts uppåt från 3000 till 3200 mAh – 400 mAh mer än konkurrerande Samsung Galaxy S5 . Den bakre kameran som sannolikt bygger på samma CMOS-sensor som i Xperia Z1 har liksom tidigare 20,7-megapixelupplösning, men kan nu spela in video i 4K-upplösning (30FPS) samt 1080p med en hastighet av 60 bilder per sekund. Den främre kameran har i sin tur en maximal upplösning på 2,2 megapixel.

Bildskärmen

sony-xperia-z2-display

Den 5 tum stora skärmen i Z1 har vuxit en aning till 5,2 tum i Z2, utan att själva telefonen för den sakens skull blivit bredare. Detta bör tilltala de läsare som ansåg att föregångaren hade för stora kanter kring skärmen, men med detta sagt är det fortfarande en bit kvar till den svårslagna konkurrenten LG G2 på denna punkt. I ovan- och nederkant finner vi förållandevis stora dödytor, särskilt med tanke på att telefonen inte har några fysiska navigationsknappar. En del användare, inklusive delar av redaktionen, anser dock att detta kan vara till fördel i vissa fall, då man minskar risken att oavsiktligt vidröra skärmen när man håller telefonen i handen, men åsikterna går isär.

Bildskärmen har samma 1080p-upplösning som tidigare, och på grund av den något större skärmen är pixeldensiteten något lägre – 424 PPI mot 441 PPI i föregångaren — men en så liten skillnad syns inte med blotta ögat. Skärmen är fortfarande knivskarp, så text och högupplöst material återges alltjämt väldetaljerat med fin skärpa. Bortsett från eventuella svårigheter som användare kan få att nå skärmens alla hörn, så är displayen ett steg framåt på alla sätt gentemot föregångaren. Färger i bilder och video är kraftigare än i Z1 utan att vara övermättade, och skillnaden är särskilt påtaglig när vi inte betraktar bildskärmarna rakt framifrån.

sony-xperia-z1-vs-z2-display-comparison

Betraktningsvinklarna, som länge varit en akilleshäl för Sonys flaggskepp, är betydligt bättre i Z2 än i Z1. De slår rentav vinklarna i den mindre Z1 Compact, som vi i skrivande stund har i testlabbet och som konstaterats ha betydligt bättre betraktningsvinklar än sin storebror. Även här är det en liten bit kvar till konkurrerande LG:s flaggskepp, men det är ett rejält steg framåt jämfört med sensommaren 2013 och G2 sitter löst på bildskärmstronen.

Något som gläder oss på redaktionen, och som säkerligen kommer bringa en del glädje till många läsare, är att splitterskyddet som tidigare suttit framför skärmglaset på Sonys telefoner nu lyser med sin frånvaro. Framförallt medför borttagandet av filmen en trevligare känsla när man rör vid skärmen, och dels har dessa skyddsfilmer varit kända för att ådra sig repor tämligen enkelt.

Hårdvarukonstruktion och design

sony-xperia-z2-construction

Sedan den ursprungliga Xperia Z har Sony hållit en svåröverträffad standard när det gäller byggkvalitén, och det gläder oss att den japanska tillverkaren har bibehållit samma filosofi för Z2. I likhet med Z1 är den nya telefonen byggd kring ett aluminiumchassi, med en ram i samma material som sträcker sig runt hela enheten. Fram- och bakstyckena är enligt Sony tillverkade i glas, precis som i föregångaren, och tillsammans med aluminiumchassiet ger detta en storleken till trots mycket vridstyv telefon, som känns exklusiv i handen. Flera bekanta med mindre koll på mobilmarknaden har uttryckt förundran över att den lyxiga och hyfsat tunna Z1 är vattentålig, och vi förutspår att samma förvåning kommer omgärda den IP58-klassade Xperia Z2.

Sony Xperia Z2 har en aning mjukare rundade hörn än Z1, men i övrigt är de tu mycket lika till formgivningen. Den nya telefonen är dock tre millimeter längre, någon millimeter smalare och en halv millimeter tunnare, samt väger tolv gram mindre än sin föregångare. Z2 är den tredje generationen enheter från Sony med liknande design, och medan man eventuellt hade kunnat önska lite mer variation är vår mening att Sonys enheter hör till de som ser allra bäst ut och att vissa andra tillverkare har en del att lära av dem.

Ljudegenskaper

sony-zperia-z2-z1-comparison-bottom

Den inbyggda högtalaren var en svag punkt hos Xperia Z1 vilket glädjande nog åtgärdats i efterföljaren. Sony nya flaggskepp är nämligen utrustad med stereohögtalare och en lite kraftfullare förstärkare (Sony S-force) än vad som är vanligt och som HTC hittills varit i princip ensamma om i sin One-serie. Vi hade dessvärre ingen Z1 Compact att tillgå för en jämförelse, men vi misstänker starkt att den nya telefonen låter bättre än även den, som i sin tur medförde en viss förbättring i jämförelse med Z1.

Hörlursuttaget i Sony Xperia Z2 har fem kontakter istället för fyra, och tack vare detta kan telefonen spela in stereoljud med kompatibla mikrofoner. Detta möjliggör också aktiv brusreducering i hörlurarna utan att dessa behöver innehålla någon elektronik; de medföljande hörlurarna har mikrofoner på öronsnäckorna, och telefonen använder ljudet från dessa för att ”släcka ut” störande ljud i omgivningen. Vi testade funktionen på det skräniga mässgolvet och blev positivt överraskade över hur bra det fungerade. Även i Sonys lösning krävs speciella hörlurar, men tack vare att telefonen står för själva brusreduceringen så kan dessa vara enklare och därmed – förhoppningsvis – billigare. På Swedroid-redaktionen hoppas vi att detta är en funktion som är här för att stanna och som övriga tillverkare tar till sig framöver.

Kameran

sony-xperia-z2-camera2

Telefonens kamera har samma optik och 20,7-megapixelsensor som de två senaste Sony-flaggskeppen. Vi glädjer oss åt att det manuella läget numera kan ställas till att ta bilder med 15,5 megapixlars upplösning i 16:9-format . I Z1 och Z1 Compact fick vi nöja oss med 8 megapixlar om vi ville fotografera i 16:9-format, medan högre upplösning endast fanns tillgängliga i 4:3-format, men detta är alltså avhjälpt i uppföljaren. Autoläget, det som startas när vi håller inne kameraknappen, tycks dock fortfarande ta bilder med 8-megapixelupplösning.

Det är likaså möjligt att spela in 1080p-video i 60 FPS (bilder per sekund), 720p i 120 FPS, samt att spela in video med 4K-upplösning (3840×2160 pixlar, 30 FPS). Via MHL 3.0-porten kan telefonen sedan mata ut 4K-video till en TV-apparat eller bildskärm, förutsatt att man är en av de lyckliga få som förunnats en såpass högupplöst skärmpanel. Sony hade satt upp en demo på mässan där 4K-innehåll inspelat med Z2 spelades upp på en av tillverkarens större 4K-apparater och resultatet var minst sagt imponerande. Skärpan var mycket bra, medan färgerna var välbalanserade och kraftiga. Vi kan inte svara för om videoklippen redigerats för att se bättre ut på TV-apparaten, men oavsett om så är fallet så bådar det gott för Xperia Z2 när det kommer till videoinspelning.

När vi skulle testa kameran stötte vi på patrull; eftersom internetuppkopplingen på mässan i bästa fall är skakig kunde vi inte skicka iväg de bilder vi tagit med Z2 för jämförelse på en större skärm. Vi gjorde en jämförelse direkt på telefonernas bildskärmar, men trots att bilden från Z2 ser bättre ut är det svårt att dra några jämförande slutsatser; eftersom bildskärmen i Z2 har högre färgmättnad kan det lika gärna vara denna skillnad som gör att det ser mer naturligt ut. Sannolikt har Sony förbättat mjukvaran i kameran även om sensor och optik är desamma, men detta får avgöras i vår djupdykning i kameran när telefonen recenseras längre fram i vår.

sony-xperia-z2-vs-z1-camera

Vi gör en första bedömning att Z2 liksom Z1 tar bilder som kommer till sin fulla rätt först efter lite redigering, men i gengäld är det då möjligt att få riktigt trevliga bilder utan den utsmetade effekt som många andra mobilkameror ger upphov till. Dessa egenskaper gör att telefonen är sämre lämpad än vissa andra för bilder som direkt skall publiceras på sociala nätverk som Facebook, Twitter och Instagram, men den är samtidigt bättre lämpad för lite mer seriösa fotografer i de stunder de inte har möjlighet att ta med sig sin “riktiga” kamera.

Mjukvaran

sony-xperia-z2-software2

Mjukvaran, som är baserad på Android 4.4 / KitKat, påminner en hel del om 4.3-uppdateringen till Xperia Z1, men har uppdaterats med lite fler kontrastrika element som ser riktigt bra ut på den nya bildskärmen. Intressant nog har Sony valt att gå ifrån sin tidigare modell med snabbinställningar direkt i notisrullgardinen; dessa finns nu på en egen sida i rullgardinen och nås genom att trycka på en knapp i densamma. I övrigt ser det mesta likadant ut, även om mer förändringar förstås kan ha skett under huven, och i sin helhet är det en lyckad uppgradering till en av redaktionens favoritgränssnitt.

Sammanfattning

sony-zperia-z2-smartband

På det stora hela är Sony Xperia Z2 en trevlig uppgradering mot sin föregångare, och även om de flesta egenskaper bara har förfinats en aning är det en klart bättre upplevelse att använda denna än Z1. Att skärmen gjorts större, utan att telefonen blivit det, är ett stort plus, och likaså gör de bättre betraktningsvinklarna att den blir mer användbar. Det återstår att se hur Sony Xperia Z2 står sig mot Samsung Galaxy S5 och HTC:s ej ännu utannonserade flaggskepp, men vi kan utan tvekan konstatera att Sony även i år är en tillverkare att räkna med. Vi återkommer under våren med en recension av telefonen, där vi i vanlig ordning kommer hårdtesta den och se hur den står sig mot konkurrenterna.

Sony Xperia Z2 börjar säljas i svart, lila och vitt under mars månad, till ett rekommenderat pris på 6000 kronor. Under lanseringsveckorna ingår även Sonys nya, smarta armband SmartBand i köpet.

[Sony Xperia Z2 produktsida]