Engadget recenserar MIUI-mobilen Xiaomi Phone, blir förtjusta

Postat:
13:15 - 2011-09-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
47

MIUI är en av världens största och mest populära anpassade androidversioner och ROM:en fick rentav så stor genomslagskraft att en mobil baserades på den. För de som någon använt MIUI kom förmodligen detta inte som någon överraskning, då gränssnittet alltid varit så pass professionellt och finessrikt att det mest känts som en tidsfråga innan någon tillverkare blev intresserad.

Telefonen som baseras på MIUI heter Xiaomi Phone och enheten presenterades i mitten av augusti. Då fick vi bland annat reda på att MIUI-mobilen bjuder på dessa specifikationer:

 • Android 2.3.5 + MIUI
 • 4-tumsskärm (FWVGA) från Sharp
 • Dubbelkärnig 1,5GHz-processor (Qualcomm MSM8260)
 • Adreno 220 GPU
 • 1GB RAM
 • 4GB ROM
 • 1930mAh-batteri
 • aGPS/GLONASS/Wi-Fi/Bluetooth
 • 8MP-kamera med F2.4-lins
 • Dubbla antenner för förbättrad mottagning
 • Mått: 125mm x 63mm x 11.9mm
 • Vikt 149g

Allt detta går inte på mer än motsvarande $310 vilket i sin tur innebär drygt 2000kr. Mycket hårdvara för pengarna med andra ord, men tyvärr verkar det som Xiaomi Phone inte kommer säljas utanför Kina. Detta var i och för sig väntat och det finns en möjlighet att enheten kan leta sig fram till någon tysk/brittisk återförsäljare via gråimport, varpå man kan beställa den därifrån.

Tekniksajten Engadget har recenserat Xiaomi Phone och de fick ett mycket bra intryck av enheten. De anser att byggkvalitén är god och berömmer de smarta och unika funktionerna i själva MIUI. I testet går bland annat att läsa att enheten har tre kapacitiva touchknappar under skärmen (Meny/Hem/Tillbaka) och att det finns en fjärde hårdvaruknapp på höger långsida.

Det går att själv ställa in vad knappen ska utföra för kommando och detta är en finess vi gärna hade sett på fler androidmobiler. Knappen kan exempelvis användas för att ta kort och fokusera bilder, som en sökknapp, för att starta en app, ta en skärmdump eller kontrollera Wi-Fi.

En annan tämligen unik funktion Xiaomi Phone erbjuder är ett system med dubbla partitioner för att underlätta uppdatering av operativsystemet. Teamet bakom MIUI släpper en ny betaversion av ROM:en varje fredag och skarpa releaser varje månad. Den extra partitionen gör att användare av Xiaomi Phone kan installera en betaversion av MIUI och fortfarande ha den befintliga versionen helt intakt ifall man vill gå tillbaka till den.

En annan fördel med systemet är att användare inte behöver boota in i recovery mode för att installera nya versioner utan kan fortsätta använda den ena partitionen medan den andra blir uppdaterad till senaste MIUI-versionen. När uppdateringen är klar behöver man bara starta om enheten och använda den andra partitionen – ifall man tycker att uppdateringen är buggig kan man helt enkelt gå tillbaka till föregående partition.

De som vill ha mer detaljer kan hoppa över till källan och läsa hela recensionen. Finns det några MIUI-fans som tänker lägga beslag på en Xiaomi Phone till varje pris eller nöjer ni er med att köra MIUI på era befintliga mobiler?

Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på HTC Desire på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Ericsson X10 på Prisjakt just nu: