Fabrik Pro är en snygg och kompetent e-boksläsare med Dropbox-integrering [Apptips]

Postat:
12:51 - 2012-10-17
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
25

Det har knappast saknats e-boksläsare för Android och våren 2011 tipsade vi om en serie appar för att läsa e-böcker. Applikationer som Aldiko, iReader, FBReader, Cool Reader och Moon+ Reader har gott om funktioner och anpassningsmöjligheter och fungerar för det mesta som de ska.

Men för den kräsne och designmedvetne har dessa e-boksläsare saknat det där lilla extra. Allt från röriga och oproffsiga gränssnitt till avsaknad av finesser har dragit ner helhetsintrycken och ingen av apparna har riktigt nått ända fram.

Vissa som gillar e-böcker och använder Android har sannolikt efterlyst en proffsig och snygg e-boksläsarapp: en gedigen läsare som man kan lägga ner lite pengar på. Kanske är svaret på bokmalars böner nya appen Fabrik Pro.

Applikationen är fortfarande under utveckling och saknar en del av de inställningsmöjligheter vissa andra e-boksappar har. Detta vägs dock upp med råge av ett snyggt, proffsigt och stilrent gränssnitt och god läsbarhet: det där lilla extra, helt enkelt.

En intressant finess är Dropbox-integrering. Man kan ladda upp sina e-böcker till en Dropbox-mapp och sedan låta Fabrik Pro hämta böckerna därifrån. Tanken är att man på så vis även ska kunna synkronisera sin läsning mellan olika enheter: att exempelvis börja läsa på mobilen och sedan fortsätta på samma ställe på plattan.

Synkroniseringen fungerade inte vid vårt första försök, men den hoppade igång av sig själv efter ett tag. Att importera böcker från Dropbox har fungerat utan problem. Fabrik Pros främsta förtjänst är dess snygga design men även att appen erbjuder god läsbarhet.

Vi har inte hittat någon inställning för att byta ut bakgrunden men det gör å andra sidan inte något då den texturerade textbakgrunden är behaglig för ögat. Det finns ett stort antal fonter att välja mellan. Vi föredrog dock standardfonten Vollkorn. Fabrik Pro kan hantera formaten TXT, EPUB och MOBI. Enligt utvecklaren kan vi vänta oss stöd för fler format i framtiden.

Man kan enkelt styra displayens ljusstyrka genom att dra med ett finger upp eller ner över skärmen. Detta påverkar endast ljusstyrkan i Fabrik Pro. Om man trycker en gång i mitten av skärmen får man upp en serie inställningar och man byter sida genom att trycka på höger respektive vänster sida av skärmen. En sveprörelse fungerar även för detta ändamål.

Ifall man långtrycker ett ord hoppar en meny upp från vilken man kan kopiera ordet, dela det eller slå upp vad det betyder. För att uppslagsfunktionen ska fungera behöver man en gratisapp som heter ColorDict med tillhörande språkdatabas. Detta fungerar ypperligt och är en smidig funktion om man läser böcker på ett annat språk än modersmålet och råkar stöta på ett ord man inte känner till.

Fabrik Pro har även imponerat genom att formatera en viss e-bok på rätt sätt vilket samtliga av de största e-boksapparna misslyckats med. Den fascinerande och Pulitzer-prisbelönade sakprosan En datorns födelse (The Soul of a New Machine, 1981) har i min e-boksform visats med brödtext i fetstil. Ingen inställning har kunnat råda bot på detta i andra appar, medan Fabrik Pro direkt visade texten korrekt (eller i alla fall med tunnare och långt mer läsbar font).

För mina behov är Fabrik Pro den bästa e-boksläsarappen för Android. De som gillar e-böcker gör klokt i att spana in titeln. Utvecklaren tycks vara hängiven och kommer sannolikt lägga till fler funktioner framöver. Det finns en gratisvariant för de som vill testa innan köp. Pro-versionen kostar 20kr.

Processor: 1,3GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 7" / WXGA / 216PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: MP