Fabriksåterställning raderar inte alltid din privata data

Postat:
13:01 - 2014-07-28
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
20

Som många säkert känner till försvinner i regel inte information från din hårddisk när du raderar en fil (även när den tas bort från papperskorgen). Den delen av disken som filen tog upp markeras bara som ledig av operativsystemet. Fram till att informationen skrivs över av nya filer är den intakt. Det gör att det ibland även går att återställa information från formaterade diskar.

En rapport från antivirusutvecklaren Avast menar att samma sak gäller för Androids fabriksåterställning. När en Androidenhet säljs vidare eller ges bort genomförs nästan alltid först en fabriksåterställning, så alla privata filer och uppgifter raderas. Eller ligger de egentligen kvar?

Avast köpte 20 begagnade Androidsmartphones på Ebay. Från dessa återställde Avast enligt utsago 40 000 bilder (bland annat 250 nakenbilder på män), tillsammans med 750 e-post- och textmeddelanden, 250 kontakter, identiteterna för fyra av de tidigare ägarna, samt en låneansökan.

Utvecklaren använde bland annat FTK Imager för att återställa informationen. Avast tjänar på att folk oroar sig för att data ska finnas kvar efter fabriksåterställning, med tanke på att de tillhandahåller mjukvara som de menar raderar data mer ordentligt.

Samtidigt kan det kanske vara bra att veta att information kan finnas kvar, även om de allra, allra flesta inte lär försöka gräva fram raderad data när de köper en begagnad smartphone.